Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

Blu-ray & DVD: Poldové

Vydáno: 23.11.2010 10:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Eduard Spáčil | foto: Facebook tvůrce

Kevin Smith hodil všechnu svou osobitost a vtip za hlavu a natočil podle cizího scénáře naprosto průměrný buddy movie s Brucem Willisem. Na Blu-rayi situaci aspoň trochu zachraňuje bonus v podobě hračky jménem Maximum Comedy Mode.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: Hodnocení a informace o DVD verzi najdete v infoboxu níže.
Už od začátku to vypadalo jako špatný vtip. Scénárista a režisér kultovních nízkorozpočtových sprostých komedií jako Mladí muži za pultem, Flákači, Hledám Amy nebo naposledy Zack a Miri točí porno měl pouze režírovat policajtskou akční komedii s Brucem Willisem. Nehledě na to, že režie zrovna nikdy nepatřila k Smithovým silným stránkám (a většinou to nevadilo prostě proto, že jeho filmy stály hlavně na dialozích a hercích, kteří je přednášeli), pozice najatého řemeslníka prostě nedávala smysl.
Na druhou stranu poté, co Smith zkusil v Zackovi a Miri (komerčně neúspěšně) kopírovat Judda Apatowa, který předtím kopíroval Smithe s tím rozdílem, že stejné sprosťárny dokázal prodat mainstreamovému publiku, kruh se asi uzavřel a nastal čas na změnu kurzu. Poldové však ukázali, že tohle nebude ta správná cesta a další snímek bude překvapivě nízkorozpočtový náboženský horor Red State s Michaelem Parksem (šerif Earl McGraw ve filmech Kill Bill, Auto zabiják nebo Planeta Teror), naštěstí už podle vlastního scénáře. Ale zpátky k Poldům.
Určitou radost by film teoreticky mohl udělat fandům parťáckých kriminálních komedií, jako byly 48 hodin, Policajt v Beverly Hills nebo Smrtonosná zbraň. Snímek se tváří, že je jakousi poctou těmto filmům. Kromě tradiční kontrastní ústřední dvojice máme zapomenutelnou zápletku, improvizovaný humor a velmi osmdesátkový soundtrack veterána Harolda Faltermeyera. Jenže zmíněné klasiky baví i dnes, diváci si z nich citují hlášky (jako je třeba moje oblíbené rčení I'm too old for this shit) a i když víte, že to musí dobře skončit, svým hrdinům fandíte a bojíte se o ně, když jde opravdu do tuhého. Poldové tohle určitě nesplňují.
Leccos by mohlo zachránit sympatické ústřední duo. Jenže Tracy Morgan (televizní hit Studio 30 Rock) dělá, co může, aby si vysloužil titul největšího otravy roku, a to je pak těžké. Není totiž možné uvěřit, že je Willisův parťák už devět let. Protože já bych ho po chvíli zastřelil. A Bruce ve svých lepších filmech taky. Vtipné je, jak byl po nevalných tržbách v kinech plakát filmu s oběma hrdiny pro DVD a Blu-ray edice zaměněn za samotného Bruce, navíc ještě s pořádnou explozí v zádech. Willis sám nepředvádí nic nového nebo zajímavého, ale pořád má ještě charisma. Jeho fanoušci by ale měli dát radši přednost mnohem povedenější comicsovce RED. Asi se dá pochopit, proč do tohohle víceméně nesmyslného projektu Smith šel. Kdo by nechtěl využít příležitosti režírovat svého oblíbence? Oba se mimochodem potkali už při natáčení čtyřky Smrtonosné pasti.

DVD: Poldové

PoldovéPoldové (Magic Box)

Zvuk: 5.1 Dolby Digital angličtina, 5.1 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital maďarština
Titulky: české, rumunské, maďarské, anglické pro neslyšící
Obraz: 16:9; 2.35:1
Film vychází nejen na Blu-ray disku, ale i na DVD. To kromě snímku obsahuje navíc pouze deset minut nepoužitých scén, což je dost málo ve srovnání se zhruba hodinou smazaných nebo nedokončených scén, které uvidíte v rámci MCM módu na Blu-rayi. Fandové Kevina Smithe, případně filmu samotného, by tedy měli investovat spíše do modré krabičky. Je to velmi zajímavý a poučný pohled do filmařské kuchyně. Přes všechny výtky mohli být Poldové totiž ve skutečnosti ještě mnohem horší.
Hodnocení DVD verze: 5/10

Rozpočet byl velmi skromný (sám Smith zmiňuje, že film byl levnější než třeba jeho komedie s Benem Affleckem Táta na plný úvazek), dočkáme se jedné projížďky po hřbitově a pár přestřelek, ale vcelku ničeho, co by snímku dodalo přídomek akční. Maximum Comedy Mode zmíněný v bonusové sekci mi objasnil, jakým způsobem probíhalo natáčení. Scénář byl použit jako hrubý rámec, kterého se všichni tu více, tu méně drželi, ale spousta jednotlivých scén byla výsledkem improvizací. Věřím, že si zúčastnění užili spousty legrace, bohužel nepodařilo se to ve většině případů přenést na diváka. A to je chyba.
Když to vezmu kolem a kolem, není nepochopitelné, proč se snímek s Brucem Willisem v hlavní roli a v režii kultovního tvůrce neobjevil v našich kinech. Na druhou stranu v teple diváckých domovů mu bude beztak lépe. Jednou (i dvakrát) se přežít dá, nadšení ovšem nečekejte. Fanoušci Kevina Smithe se budou těšit na opravdu jeho film a fanoušci Bruce Willise na pětku Smrtonosné pasti nebo dvojku RED.
OBRAZ A ZVUK
Obraz Blu-raye je překvapivě nevyrovnaný. Denní scény vypadají velmi dobře, ale ty noční trpí vysokým šumem a černou nahrazuje spíš šedivá. Na zbrusu nový film poměrně nepříjemné překvapení, ale ono je to tady zrovna tak trochu jedno. Zvuk jako by taky zůstal spolu s filmem spíš v osmdesátých letech. Zadní reproduktory se ozývají skutečně jen sporadicky.
BONUSY
Maximum Comedy Mode (neboli Kevinem Smithem přejmenovaný warnerský Maximum Movie Mode) je paradoxně to nejzajímavější, co Blu-ray nabízí. Možnost podívat se s režisérem na film a nechat si okomentovat jednotlivé scény, případně ukázat natočený a nepoužitý materiál a poslechnout si, proč do filmu zařazen nakonec nebyl, je výtečný nápad, mnohem lepší než klasický audiokomentář. Smith se díky své vyřídilce na průvodce tímto formátem opravdu hodí. Na druhou stranu je fakt, že se musí dost krotit, a tak se k těm nejlepším historkám z natáčení s Brucem Willisem dostanete v záznamu jeho Q&A one-man-show Kevin Smith: Too Fat For 40!, kde se dozvíte, jak obtížné je režírovat Willise, resp. jak nakonec Willis režíruje vás. Pro smithofily povinnost. Ale MMM, resp. MCM, je určitě správná cesta, ještě větší opodstatnění by ale měl u zásadnějších titulů.
Kompletní seznam bonusů:
  • WB Maximum Comedy Mode s Kevinem Smithem a Seannem Williamem Scottem
  • Více než hodina nikdy neuvedených, rozšířených a nepovedených scén
  • Obraz v obraze s Kevinem Smithem a Seannem Williamem Scottem (z...aný lupič)
  • Vstupy Kevina Smithe
  • Moudra z...ého lupiče
  • Fakta o filmu a další informace, které vám mohou připadat užitečné... nebo úplně zbytečné
  • TECHNICKÁ SPECIFIKACE
    Zvuk: 5.1 DTS HD-Master Audio angličtina, 5.1 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital němčina, 5.1 Dolby Digital francouzština, 5.1 Dolby Digital polština, 5.1 Dolby Digital maďarština, 5.1 Dolby Digital ruština, 5.1 Dolby Digital turečtina
    Titulky: české, francouzské, polské, chorvatské, rumunské, maďarské, ruské, holandské, turecké, arabské, hebrejské, portugalské, čínské, německé pro neslyšící, anglické pro neslyšící
    Obraz: 16:9; 2.35:1

    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Kinopremiéry: 13. týden
    Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
    Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 12. týden
    Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
    Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 12. víkend
    Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
    Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
    TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
    Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 12. týden
    Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
    Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Portrét: Bruce Willis (13.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
    - Recenze: Falešní poldové skvěle baví (05.11.2014 17:00 v Recenze | Premiéry)
    - Blu-ray & DVD: Poldové (23.11.2010 10:00 v Recenze | Blu-ray)
    - Novinky na Blu-ray: 42. týden (16.10.2010 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)

    PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

    Duna: Část druhá
    8/10

    Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu