Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sammyho dobrodružství 2

Recenze: Sammyho dobrodružství 2

Vydáno: 27.12.2012 18:43 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 35MM

Příběh o snaze dvou želv dostat se na svobodu je posledním animákem, který letos vstoupí do našich kin. Stojí tedy toto dílko z evropské provenience za pozornost? A má vůbec šanci konkurovat úspěšným zámořským titulům?

Sammyho dobrodružství 2Recenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.12.2012 18:43. Příběh o snaze dvou želv dostat se na svobodu je posledním animákem, který letos vstoupí do našich kin. Stojí tedy toto dílko z evropské provenience za pozornost? A má vůbec šanci konkurovat úspěšným zámořským titulům? Hodnocení: 2

Sammyho dobrodružství 2

Sammy's avonturen 2
Dobrodružný / Animovaný
Belgie, 2012 , 92 min.

Režie: Vincent Kesteloot, Ben Stassen
Scénář: Domonic Paris
Hudba: Ramin Djawadi
Herci: Pat Carroll, Carlos McCullers II, Cinda Adams, Dino Andrade, Chris Andrew Ciulla, Isabelle Fuhrman, Wesley Johnny, Silje Reinåmo, Douglas Ryan Roth, Michael Sun Lee, Joe Thomas, Billy Unger, Willie James Warren Jr.

Česká premiéra: 27.12.2012

Sammyho dobrodružství 2 hodnocení na Kinobox.cz: 57.83 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před dvěma lety natočil belgický režisér Ben Stassen animák Sammyho dobrodružství 3D a i když kritické ohlasy nebyly nějak nadšené, při rozpočtu pětadvacet milionů dolarů vydělal snímek skoro třikrát tolik a dalo se očekávat, že pokračování bude následovat. To přichází právě teď a shodou okolností vstupuje do tuzemských kin jako poslední animovaný film roku 2012. A moderní a stále populární 3D pochopitelně nesmí chybět.
Příběh je velmi jednoduchý. Dva nerozluční želví přátelé Sammy a Ray si užívají poklidného života u korálového útesu a nic moc jim nechybí. Jednoho dne je ale uloví loď plná pytláků a oni se rázem ocitají v zajetí v ohromném akváriu v Dubaji. To se jim samozřejmě příliš nelíbí a přemýšlejí o tom, jak se dostat na svobodu a vrátit se domů. Jelikož je to hodně obtížné a podmínky jim to moc neumožňují, budou jim muset na pomoc připlout jejich mláďata Ricky a Ella. Cesta je ovšem plná nástrah a ani pro ně to nebude vůbec jednoduché.
První, co vás při sledování Sammyho dobrodružství 2 napadne, je to, že se tu hodně kopírovalo od zámořských vzorů. Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného, kdyby to fungovalo. V tomto případě tomu ale bohužel tak není. Začátek je přitom hodně slibný a navozuje poměrně příjemnou a veselou atmosféru mořských pláží, slunce a rozpáleného písku. V těchto chvílích je funkční a obhajitelné i 3D, které nabízí syté barvy a neoriginální, ale stále působivé efekty. Pár minut tedy máte pocit, že ležíte u moře a můžete se nechat unášet teplým vzduchem a sluncem.
To vše ovšem brzy odezní a na povrch vyplouvají veškeré nedostatky a nezručnost tvůrců. 3D efekt se začne za chvíli opakovat a Stassen si s tím hlavu příliš neláme. Využívá ho tedy tím nejlacinějším způsobem, což například znamená, že proti divákovi pořád někdo plave nebo klepe klepety. Režisér jakoby zapomněl (nebo ignoroval) to, proč mají nejen děti rádi Pixar, případně DreamWorks Animation - kvůli jejich hravosti a v rámci možností zajímavému a někdy i sofistikovanému příběhu. Tohle všechno tu chybí a je to citelně znát.
Scénáři druhých Sammyho dobrodružství dojde dech po dvaceti minutách a pak už se začíná nepříjemně opakovat a nemá co nabídnout. Vtípků tu moc není, tím pádem se to celé táhne a je to strašlivě nezajímavé. Rozhodnutí udělat hlavního záporáka z malého mořského koníka také příliš neprospívá, protože zkrátka není vtipné a působí spíš jako zoufalost. A to nemluvím o tom, že než jsem zjistil, kdo vlastně je onen titulní Sammy, uplynulo asi deset minut, což také není pro tvůrce ta nejlepší vizitka. K dobru jim budiž přičteno alespoň to, že po většinu nedlouhé stopáže se vyhýbají vyloženě trapným a infantilním fórkům. To se ke vší škodě změní zhruba deset minut před koncem, kdy se rezignuje na všechno a v rámci "lepšího závěru" začnou postavy všemožně padat, vrážet do čehokoli a dělat různé kejkle. A to snad nemůže trochu odrostlejší děti už ani bavit.
Co se animace týče, tak ta není nikterak uchvacující a zámořské konkurenci se absolutně rovnat nemůže. U zvířat ještě můžeme mluvit o solidním řemesle a želvy (a zejména jejich mláďátka), které sice na první pohled vypadají jako ryby, jsou roztomilé a sem tam nasadí odzbrojující kukuč, který vás dostane. I jejich další kolegové z podmořského světa jsou velmi dobře zvládnuti a v rámci možností je lze bez problémů tolerovat. To se ale nedá říci o lidských postavách, které vypadají jako ze zastaralé počítačové hry. Jejich pohyby a gesta jsou nepřirozené a digitální původ je na nich strašlivě vidět. Tvůrci si to ale zřejmě uvědomili, protože jejich výskyt omezili na nutné minimum.
Jestliže zmíněné nepovedené ztvárnění lidských postav se dá s přimhouřením obou očí (a také v rámci zřejmě nižšího rozpočtu) jakž takž přejít, skutečnost, že při pohybu živočichů zůstává voda klidná, už tolerovat nelze. Je to opravdu tak, že ať se v ní děje cokoli, je v drtivé většině pořád stejná a ani se nehne. Je místy až směšné, když ryby plavou, utíkají před žralokem nebo se pokouší o únik z akvária a vy nevidíte ani jednu bublinku, natožpak rozbouřenou vlnku. Ač se tvůrci všechno snaží zakrýt velkým množstvím barev, nedaří se jim to a ona barevnost navíc začne být postupem času hodně otravná. Alespoň, že český dabing je slušný a netahá za uši.
Je škoda, že zrovna Sammyho dobrodružství 2 je poslední animák letošního roku. Ve velkém množství jeho vydařenějších konkurentů působí dost lacině a upřímně řečeno mohl jít rovnou na video, protože nemá na co nalákat. Jeho návštěvu ve svátečním období tak mohu doporučit snad jen opravdu těm, kteří mají doma dítě předškolního věku a potřebují ho nějak zabavit. Ostatní nechť se podívají na program kin a třeba v nich narazí ještě na výtečného Raubíře Ralfa, u něhož se královsky pobaví celá rodina.

Český trailer filmu Sammyho dobrodružství 2

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Žhářka točí film roku (11.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bojovnice slunce Captain Marvel čte zelenou knihu (06.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Maxinožka z temného předměstí vyšetřuje vraždu v Orient expresu (08.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dnes naposled se v pravé poledne sejdeme v Grandhotelu Budapešť (24.03.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zoolander, Robinson Crusoe a Saulův syn točí rodinný film (17.02.2016 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2016, část IV. - další zajímavé filmy (01.02.2016 18:07 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Divoké historky plné andělů, panenek a hluchoněmých (08.10.2014 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Croodsovi srazili Babovřesky na kolena (26.03.2013 08:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Troškova vláda pokračuje (19.03.2013 09:59 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: České filmy vládnou všem (12.03.2013 19:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Babovřesky se drží zuby nehty (05.03.2013 06:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Babovřesky a tři sta tisíc diváků (27.02.2013 13:40 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Troškovy Babovřesky přepsaly historii (19.02.2013 13:23 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Českým kinům nadále vládne nespoutaný střelec Django (13.02.2013 07:16 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Django po třetí v řadě vládne českým kinům (06.02.2013 22:31 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Nespoutaný Django podruhé ve vedení (30.01.2013 09:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu