Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Trouble with the Curve

Za horizontem: Trouble with the Curve

Vydáno: 24.12.2012 06:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Pavel Pinker | foto: Warner Bros. Pictures

Clint Eastwood se s hereckou kariérou rozloučil před čtyřmi lety. Teď se vrátil a je dost možné, že ho v jeho dvaaosmdesáti letech před kamerou vidíme skutečně naposled. Nás každopádně zajímá, jak návrat filmové legendy dopadl.

Zpátky ve hřeRecenzoval/a Pavel Pinker dne 24.12.2012 06:00. Clint Eastwood se s hereckou kariérou rozloučil před čtyřmi lety. Teď se vrátil a je dost možné, že ho v jeho dvaaosmdesáti letech před kamerou vidíme skutečně naposled. Nás každopádně zajímá, jak návrat filmové legendy dopadl. Hodnocení: 3

Zpátky ve hře

Trouble with the Curve
Drama
USA, 2012 , 111 min.

Režie: Robert Lorenz
Scénář: Randy Brown
Kamera: Tom Stern
Hudba: Marco Beltrami
Herci: Clint Eastwood, Chelcie Ross, Raymond Anthony Thomas, Ed Lauter, Amy Adams, Clifton Guterman, Carla Fisher, George Wyner, Bob Gunton, Jack Gilpin, Matthew Lillard, Robert Patrick, John Goodman, Nathan Wright, Scott Eastwood

Česká premiéra: 19.09.2012

Zpátky ve hře hodnocení na Kinobox.cz: 69.62 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Baseball je velice vděčné téma pro většinu Američanů. Nejinak je tomu v jejich filmech. Své o tom ví Kevin Costner, jenž se po baseballovém hřišti před kamerou promenádoval relativně často (Hřiště snů, Durhamští Býci, Hra snů...). V poslední době nás s národním sportem USA seznamoval třeba podařený Moneyball s Bradem Pittem. Clint Eastwood se v hereckém důchodu zřejmě nudil, takže si po nedávných zkušenostech s boxem a rugby přišel baseball osahat také.
Když si člověk zjistí nějaké informace o tvůrčím týmu Trouble with the Curve, rychle dospěje k názoru, že možná právě odtud vane vítr ohledně veteránova návratu. Debutující režisér Robert Lorenz totiž dlouhá léta pracoval jako asistent režie a producent v Eastwoodově produkční společnosti Malpaso Productions. Clintův odér je z filmu cítit na míle daleko a není divu, že opět hraje tvrdohlavého a nerudného starce.
Takový malý „rodinný" podnik ovšem ještě nezaručuje, že z filmu bude bomba. A nezaručuje to ani návrat herecké legendy. Už v průběhu filmu divák pojme silné podezření, že poslouchá půl století starou odrhovačku a začne si malovat obrázky, kterak jednotlivé dějové linky asi dopadnou - a ony tak skutečně dopadnou. Pokud vám vadila jasně čitelná přímočarost Gran Torina, raději se do tohohle filmu vůbec nepouštějte.
Trouble with the Curve vypráví příběh starého a poloslepého hráčského skauta Guse, který má na krku běžné stařecké problémy - hrozí mu ztráta zraku, v práci ho vytlačují mladší dravci (Matthew Lillard) a dcera Mickey (Amy Adams) s ním má špatné vztahy. Protože by se vše mělo v dobré obrátit, Gus vyráží sledovat nový baseballový talent kamsi do Severní Karolíny a Mickey ho po prosbě Gusova kamaráda následuje. Jeden z těch dvou má ve skříni kostlivce, jehož odhalení samozřejmě později přinese oběma rozhřešení.
Do té doby se na scéně objeví ještě Johnny (Justin Timberlake), skaut jiného týmu, jenž se s Gusem čirou náhodou dobře zná a jenž začne randit s Mickey. Ta má - abych nezapomněl - stejný čuch na hráče jako její táta a z hlavy dokáže vysypat baseballové statistiky celé galaxie, což je na vytíženou právničku obdivuhodný výkon. Zásadní slabinu hráče, kterého všichni přijeli sledovat, vidí (pardon, slyší) jen Gus, nikoliv padoušský konkurent z práce. Štěstíčko, co? Mickey mezitím přijde o vysněný právnický flek, zato objeví ultranadhazovače v podavači občerstvení, čímž těm správným osobám pomůže, ty špatné vyšachuje a řekne si o flek v úplně jiném oboru. Už asi tušíte, v čem je hlavní problém filmu. Šťastných náhod, setkání a odhalení je příšerně moc a vždy dopadnou nejlépe, jak dopadnout mohou.
Trouble with the Curve je nechutně průhledný a předvídatelný. Otevřete vrátka na dvorek a vidíte až do kuchyně. Nenapadá mě vhodný příměr, ale opravdu je špatně, když rodivší se podzápletka už svým uvedením na scénu naznačuje, proč tam je a jak by měla dopadnout. Dílo zkázy tvůrci dokonali používáním zoufale zbytečných oslích můstků. Že bude kluk s občerstvením skvělý nadhazovač a potopí namyšleného pálkaře je nám s obrovským předstihem naznačeno ve scéně, kdy kluk pálkařovi okázale hází pytlík s oříšky a vymění si s ním velevýznamný pohled. Proč? Aby i ti nejpomalejší pochopili, co se tady chystá? Nádherně sebespoilerující film.
Je hezké, že Clint při svém návratu skutečně hraje a vedle tváře drsného dědka zaregistrujeme i několik citových pohnutí, film na tom každopádně nikdo nepostaví. Jistě, herecká parta se sešla zajímavá (vedle zmíněných ještě John Goodman jako Gusův kolega a kamarád Pete) a řemeslně je celé dílo zvládnuto dobře. Střih, kamera, režie, hudba - všechno OK. Atmosféra je příjemná a baseballové prostředí slušivé. Dobře natočená nuda je však pořád jen nuda a filmový fajnšmejkr se obvykle nechce nachytat na film, jehož desátá minuta křičí, co přinese šedesátá.
Je mi výsledku skoro až líto. Když začal Clint Eastwood v závěrečných titulcích Gran Torina svým chraplákem zpívat ústřední písničku filmu, byl to solidní náběh na prolitou slzu a důstojná rozlučka s kariérou jednoho hereckého velikána. Tehdy oznámil, že se před kameru už nepostaví. Že rozhodnutí nedodržel, je nakonec jedinou zajímavostí Trouble with the Curve, okoukaného klišé na unavené nedělní odpoledne. Šest bodů jen a pouze z úcty, Clinte. Nedáš nám ještě jeden pokus?

Originální trailer filmu Trouble with the Curve

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Pět nocí u Freddyho (19.07.2023 18:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sázka na zlato se chystá do kin (04.04.2023 09:00 v Novinky)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Robert Blake (10.03.2023 07:33 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojný, ale příběhově rozpačitý Babylon (19.01.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu