Festivalové ozvěny: 50. týden

Vydáno: 11.12.2012 17:26 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Pražský Forman Festival prostřednictvím kompletní režisérovy retrospektivy aktuálně připomíná letošní Formanovo životní jubileum. Od čtvrtka se v Praze chystá přehlídka diváckých hitů druhé poloviny roku.
FORMAN FESTIVAL
V pátek 7. prosince byla v kinosále Městské knihovny v Praze zahájena unikátní filmová přehlídka - kompletní retrospektiva Miloše Formana. Český režisér, který v únoru oslavil osmdesáté narozeniny, se začátkem příštího roku stane novým držitelem ceny za celoživotní dílo udělované Sdružením amerických režisérů (DGA).
Formanovskou přehlídku zahájil retro snímek Ragtime, režisérova adaptace románu amerického spisovatele E. L. Doctorowa, která se v českých kinech oficiálně promítala vůbec poprvé a jejíž kopii dle pořadatelů nebylo snadné získat.
Mezi sedmnácti uváděnými tituly nechybí ani aktuálně digitálně restaurovaná hasičská komedie Hoří, má panenko, režisérův debut Černý Petr, ale i téměř neznámý patnáctiminutový experimentální snímek I Miss Sonja Henie, který Forman natočil během jedné noci v průběhu mezinárodního filmového festivalu FEST v Bělehradu v roce 1971.
Dnes v pozdním odpolední program pokračuje dokumentem Dobře placená procházka '07 přibližujícím přípravy Formanova nového nastudování jazzové opery Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého na jaře roku 2007. Divadelní záznam této opery Národního divadla bude k vidění posléze. Večer program uzavře kostýmní drama Valmont.
Středeční program nabídne dokumentární snímek v režii Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije…, zatím poslední režisérův americký celovečerní film Goyovy přízraky a muzikálové Vlasy.
V závěrečný den přehlídky se bude promítat Formanův portrét z úspěšného televizního cyklu Zlatá šedesátá a kompletně ji uzavře režisérský sestřih oscarového Amadea.
Více informací k programu Forman Festivalu najdete zde.
BEST FILM FEST
České i zahraniční divácké filmové hity druhé poloviny roku 2012 budou v týdnu od 13. do 19. prosince k vidění na filmové přehlídce Best Film Fest, kterou pořádají čtyři pražská klasická artová kina Atlas, Evald, Lucerna a Mat. Za jednotnou cenu 69,- Kč budou návštěvníci moci zhlédnout více než dvě desítky titulů.
Domácí tvorbu budou reprezentovat Ondříčkův thriller Ve stínu, dobové drama s Ondřejem Vetchým 7 dní hříchů, svérázná komedie Marka Najbrta Polski film či celovečerní dokument Největší přání.
Z úspěšných zahraničních snímků byly do přehlídky vybrány bondovka Skyfall, komedie Woodyho Allena Do Říma s láskou, romantická komedie s Meryl Streep a Tommy Lee Jonesem Druhá šance či novinka dánské oscarové filmařky Susanne Bier Svatba mezi citrony.
Z festivalových titulů přijde řada na magická americká Divoká stvoření jižních krajin, belgickou černou komedii Hasta la vista!, Loachovu hořkou komedii Andělský podíl či na srbský generační snímek Klip.
Oscarové hity bude reprezentovat Hazanaviciusův The Artist a íránské rodinné drama Rozchod Nadera a Simin. Příznivce francouzské kinematografie potěší tamní populární filmy jako Nedotknutelní, Co kdybychom žili společně? a Oui, šéfe!.
Kompletní program přehlídky najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY