Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Holy Motors

Recenze: Holy Motors

Vydáno: 04.12.2012 14:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Aerofilms

Denis Lavant září ve filmu svého dvorního režiséra Léose Caraxe, který měl podle mnohých vyhrát letos na festivalu v Cannes. Bizarní snímek vyvolává hodně rozdílných reakcí, o což tvůrci šlo. Má cenu u něho trávit volný čas?

Holy MotorsRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 04.12.2012 14:30. Denis Lavant září ve filmu svého dvorního režiséra Léose Caraxe, který měl podle mnohých vyhrát letos na festivalu v Cannes. Bizarní snímek vyvolává hodně rozdílných reakcí, o což tvůrci šlo. Má cenu u něho trávit volný čas? Hodnocení: 2.5

Holy Motors

Holy Motors
Drama / Sci-Fi
Francie, 2012 , 115 min.

Režie: Léos Carax
Scénář: Léos Carax
Kamera: Caroline Champetier de Ribes
Herci: Denis Lavant, Édith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Elise Lhomeau, Jeanne Disson, Michel Piccoli, Léos Carax, Nastya Golubeva Carax, Reda Oumouzoune, Zlata, Geoffrey Carey, Annabelle Dexter-Jones, Elise Caron, Corinne Yam

Česká premiéra: 29.11.2012

Holy Motors hodnocení na Kinobox.cz: 68.89 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Psát recenzi na film Holy Motors, který měl podle mnohých vyhrát letos v Cannes Zlatou palmu, je hodně nevděčné. Jde totiž o kousek, jehož interpretace a jakákoli hodnocení jsou takřka nemožná a silně individuální. Ono jen vytvořit něco jako smysluplnou synopsi je značně obtížné. Když napíšu, že hlavním hrdinou je tajemný pan Oscar, který v průběhu dne absolvuje několik schůzek spočívajících v tom, že na každé z nich oblékne jiný kostým a hraje úplně odlišnou úlohu než na minulém dostaveníčku a snímají ho u toho neviditelné kamery, dostanu se zřejmě tam, kde mě tvůrci chtěli mít.
Jediné, na čem se diváci shodnou, je nejspíše to, že Léos Carax, který snímek natočil, je výborný režisér. Všechny ostatní názory ale budou pravděpodobně diametrálně rozdílné a s největší pravděpodobností obhajitelné. Pokusím se tedy začít tím jednodušším. Jak už jsem zmiňoval, Holy Motors je ukázkou suverénního a sebevědomého režisérského řemesla, která nemá moc chyb. Tu pohltí diváka tísnivá atmosféra, tu naopak nádherný záběr nebo průlet kamery a v neposlední řadě také celkové řešení obrazové kompozice a práce s barevným spektrem.
Holy Motors je kromě toho také nefalšovanou one man show režisérova dvorního herce Denise Lavanta. Ten mu dlouholetou důvěru splácí fantastickým výkonem a v průběhu necelých dvou hodin dokáže být zbídačeným žebrákem, vlivným ekonomem, přízrakem z kanálu nebo starostlivým otcem vyzvedávajícím na párty dceru. To vše s naprostou bravurou a nadhledem a ve všech rolích je důvěryhodný a charismatický. Je vidět, že natáčení si velmi užil. Ano, přítomnost Evy Mendes nebo Kylie Minogue (která také zazpívá) je moc fajn a příjemná, ale všichni další zúčastnění zkrátka blednou vedle hlavní hvězdy. Nutno ale říci, že to určitě byl tvůrčí záměr.
Carax se v souvislosti s filmem nechal slyšet, že "filmy nedělá pro publikum, jelikož to je jen skupinkou lidí, kteří stejně brzy zemřou". A výsledek přesně tak vypadá. Pokud se odhodláte do kina, připravte se na vskutku jedinečný zážitek, protože Holy Motors bude asi to nejbizarnější, co jste letos viděli. Že to je tedy něco úplně jiného, než se běžně dostává do tuzemské kinodistribuce, je tedy zcela jasné.
Už jsem se rozepisoval o tom, že interpretace obsahu je takřka nemožná. Stejně tak žánrové zařazení je jen mlhavé. Jde o sci-fi? Jde o komedii? Drama? Nebo snad má jít o podobenství? Chce tvůrce poukázat na to, že v dnešní době už vlastně nejsme sami sebou, ale pořád hrajeme role, které po nás někdo vyžaduje a už ani v soukromí pak nevíme, kým jsme? Těžko říct a nejspíš to bude ve výsledku od každého trochu. Nicméně sledovat tenhle slepenec epizod je hodně těžké a náročné. A to i vzhledem k tomu, že má bez pěti minut dvě hodiny.
Tempo je totiž dost nevyrovnané a tak není neobvyklé, že po jednom zajímavém a svižném minipříběhu přijde nezáživný a poměrně nudný. Osobně mě třeba zaujaly epizodky s žebrákem / žebračkou (pohlaví se těžko určuje) a s kráskou a zvířetem, která je mimochodem podle mnohých kolegů volným pokračováním povídky Hovno ze snímku Tokio!. Obě mají slušné tempo, vtip, nadhled, jsou správně "ujeté" a mají i cosi jako pointu. Naopak úplný závěr s mluvícími auty a opičí rodině šel úplně mimo mě a jeho smysl jsem nepochopil (čímž ale neříkám, že tam žádný není).
Holy Motors je typickou ukázkou filmu, nad nímž jednomu plesá srdce a s klidným svědomím ho označí za film roku, druhého naopak zcela míjí a nebojí se ho okomentovat jako psedointelektuální "srágoru". A oba názory je možné pár větami obhájit. To svědčí o tom, že jde o skutečný úkaz, o němž můžeme popsat mnoho a mnoho stránek hlubších studií, nejlepší je ho ale vidět a udělat si názor sám. Pokud se k tomu odhodláte, obrňte se trpělivostí, očekávejte nečekané a rozhodně neodcházejte před koncem, i když to k tomu mnohdy svádí. Možná budete nadšeni, možná budete znechuceni - chladnými vás to ale rozhodně nenechá.

Originální trailer filmu Holy Motors

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Annette je nevšedním muzikálem s hudbou Sparks, kterému sráží hlavu přemrštěná stopáž (13.07.2021 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Annette (20.04.2021 11:49 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Když dostával otázky a odpovědi, zažil Angličan zlý časy v El Royale a Twin Peaks (15.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krysař nakupuje sexy botky, chystá sabotáž a hledá poklad hraběte Chamaré (23.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Medvídek Pú zažívá evoluci a čte WikiLeaks (22.01.2016 09:17 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oldboy se schovává za borovicovým hájem, aby netrávil 12 let v řetězech (04.12.2015 10:22 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anonym zkouší rozesmát armádu temnot (06.11.2015 08:56 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Musíme si promluvit o Jackovi, obrech, finanční krizi i černém humoru (28.08.2015 08:43 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tintin hraje Hunger Games (19.06.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: San Andreas smete malou z rybárny i dítě číslo 44 (27.05.2015 17:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Milovník pokleslých filmů a dětských šíleností Robert Rodriguez (14.09.2014 17:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Klasické komedie pro letní pohodu (15.08.2014 12:00 v Radar | TV tipy)
- Když chlapec potká dívku v traileru (14.07.2014 07:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu