TV tipy: Oceňované evropské i hollywoodské filmy

Vydáno: 23.11.2012 13:38 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně oceňovaných snímků najdete v aktuální televizní nabídce. Výtečná evropská dramata uznávaných tvůrců doplňují zdařilé hollywoodské snímky, o jejichž kvalitách nelze pochybovat. Nikdo by tak neměl být naším výběrem zklamán.
Plakát filmu Tři barvy: Červená Tři barvy: Červená (Trois couleurs: Rogue) (pátek 23. 11., ČT2, 21.40 - 23.20)
Poslední část trilogie Krzysztofa Kieślowskiho se dočkala i tří oscarových nominací a byla bohužel tím posledním, co od něho filmový svět viděl. Opět dokazuje jeho režijní mistrovství, které zde spočívá hlavně v precizní práci s barevným spektrem, nádherné kameře a v důrazu na psychologii postav. Samozřejmostí jsou excelentní herecké výkony, jimž kralují Irène Jacob a Jean-Louis Trintignant. Připočtěte si k tomu citlivý a dojemný příběh a dostanete artovku jako hrom.
Synopse: Valentine (Irène Jacob) je mladá a úspěšná modelka, která je momentálně na vrcholu kariéry. Jedno focení ji zavádí do Švýcarska, kde se zanedlouho seznamuje se starým soudcem (Jean-Louis Trintignant). Nesourodá a věkově dost rozdílná dvojice se spolu sbližuje a navazuje zajímavý vztah. Nevinná Valentine ale začíná postupně odhalovat starcovu minulost, která je plná tajemství.
Zajímavost: Na konci snímku se na krátký moment objeví i hlavní hrdinové předchozích dvou dílů trilogie.

Originální trailer filmu Tři barvy: Červená

DVD obal filmu Dožeň, co se dá Dožeň, co se dá (Blast from the Past) (sobota 24. 11., Nova, 15.25 - 17.30)
Poměrně slušná komedie vychází ze zajímavého tématu, které se snaží zpracovat neotřele. Režírující Hugh Wilson od začátku zaujme svěžím tempem a solidní porcí fungujících vtipů, ve druhé polovině však sklouzne k rutině a výsledek tak připomíná tuctového zástupce žánru. Nad vodou ale film drží herecké obsazení v čele s překvapivě zábavným Brendanem Fraserem, kterého výtečně doplňují mimo jiné Christopher Walken, Sissy Spacek a Alicia Silverstone. Ideální kousek na víkendové odpoledne.
Synopse: Adam (Brendan Fraser) se narodil v protiatomovém krytu, který si jeho rodiče - paranoidní a geniální vědec Calvin (Christopher Walken) a vzorná hospodyňka Helen (Sissy Spacek - postavili v době kubánské krize na své zahradě. Celých pětatřicet let tedy vyrůstal izolován od okolního světa v domnění, že je jedním z mála lidí, kteří přežili atomovou katastrofu. Když tedy rodina usoudí, že je na čase říct synkovi pravdu, zažije jeho okolí hodně bizarních a zábavných situací.
Zajímavost: Všechny kartičky baseballistů, které se ve filmu objeví, jsou pouze repliky.

Originální trailer filmu Dožeň, co se dá

Český plakát filmu V Bruggách V Bruggách (In Bruges) (sobota 24. 11., Nova Cinema, 21.45 - 00.05 / neděle 25. 11., 02.00 - 06.00)
Komorní gangsterka Martina McDonagha umně balancuje mezi dramatem a komedií. Tvůrce vykouzlil skvělou atmosféru, napsal břitké a vtipné dialogy a neopomněl ani kameru, která je místy fantastická. Třešínkou na dortu budiž obsazení, v němž září trojice Colin Farrell, Brendan Gleeson a Ralph Fiennes, kterou je radost sledovat. Nebýt nezdařeného závěru, který je nechtěně směšný, neměli bychom co kritizovat. Nicméně jde o výtečnou žánrovku.
Synopse: Nájemní zabijáci Ray (Colin Farrell) a Ken (Brendan Gleeson) jsou po jedné zakázce pověřeni svým drsným šéfem Harrym (Ralph Fiennes), aby se ukryli v Bruggách. Zatímco kliďas Ken volno uvítá a kochá se procházkami a památkami, akční Ray je zapadlým městem znechucen a raději vymýšlí další dobrodružství. Netrvá tedy dlouho a ti dva jsou až po uši v problémech. Ray se navíc dozví, že Harry ho chce mrtvého a Ken to má vše zařídit. Co tedy s nastalou situací dělat?
Zajímavost: Natáčení v Bruggách trvalo dva měsíce a jako kompars se ho zúčastnila více jak stovka místních obyvatel.

Originální trailer filmu V Bruggách

Český plakát filmu Pár správných chlapů Pár správných chlapů (A Few Good Men) (sobota 24. 11., ČT2, 22.00 - 00.10)
Až moc patetické drama stojí hlavně na hercích, z nichž hlavně Jack Nicholson exceluje. Výborní jsou ale i hvězdní Tom Cruise, Demi Moore, Kevin Bacon a Kiefer Sutherland. Režírující Rob Reiner jinak není příliš jistý a ponechává prostor i vleklým a nezajímavým dialogům. Tím pádem je stopáž zbytečně natahovaná a tempo roztříštěné. Brilantní závěr ale některé chyby částečně napravuje.
Synopse: Dva vojáci ze základny Guantanamo jsou obviněni z vraždy svého kolegy. Jelikož se případ zdá být jasný, je jejich obhajoba svěřena ambicióznímu poručíku Kaffeemu (Tom Cruise), jehož jediným úkolem je zařídit rychlé přiznání a tím pádem i nižší trest. Jenomže jeho kolegyně (Demi Moore), která má nad vším dozorovat, je jiného názoru. Domnívá se, že oba jen vykonávali rozkaz svého nadřízeného, jímž je uznávaný plukovník Jessup (Jack Nicholson). Sehnat proti němu důkazy tak rozhodně nebude snadné.
Zajímavost: Závěrečný monolog odříkával Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet reakce ostatních přítomných.

Originální trailer filmu Pár správných chlapů

Plakát filmu Od soumraku do úsvitu Od soumraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn) (neděle 25. 11., Prima Family, 00.30 - 02.30)
Typicky ujetá a šílená spolupráce Roberta Rodrigueze a Quentina Tarantina jednoznačně pobaví všechny jejich fanoušky. První jmenovaný se chopil režie a naservíroval záměrně přehnané brutální výjevy, parádní atmosféru a jemný nádech ironie, ten druhý pak napsal až primitivní scénář, který je opět poctou jeho oblíbeným béčkovým filmům a je plný vtipu a vulgarit, a také se ujal jedné z hlavních rolí. Mimo něho uvidíte asi nejdrsnější roli v kariéře George Clooneyho a božsky krásné Salmu Hayek a Juliette Lewis. Takřka kultovní záležitost.
Synopse: Bratři Seth (George Clooney) a Richie (Quentin Tarantino) Geckovi vykradli banku a prchají do Mexika. Cestou vezmou jako rukojmí rodinu pastora Jacoba (Harvey Keitel) a míří do baru Titty Twister, kde se mají setkat s převaděči. Všechno probíhá podle předpokladů až do chvíle, kdy se barman, tanečnice i vyhazovači promění v upíry, kteří touží po čerstvé krvi.
Zajímavost: V Irsku byl film až do roku 2000 zakázán.

Originální trailer filmu Od soumraku do úsvitu

DVD obal filmu Čti mi ze rtů Čti mi ze rtů (Sur mes lèvres) (neděle 25. 11., Barrandov, 23.35 - 01.45)
Netradiční krimi je podařeným mixem hollywoodské a evropské podoby žánru. Režírující Jacques Audiard se nebojí sugestivní atmosféry, drsnějších scén ani romantické linie. Výtečně mu pomáhají Vincent Cassel a Emmanuelle Devos, mezi nimiž chemie funguje až geniálně. Nenápadný a nepříliš známý snímek se zkrátka vyplatí vidět, protože chyb má velmi málo.
Synopse: Carla (Emmanuelle Devos) trpí sluchovou vadou a pracuje jako sekretářka. Jednoho dne jí přidělí nového kolegu Paula (Vincent Cassel), který je bývalým vězněm. Po počátečních rozpacích využije Carla jeho schopností k prosazení v práci, on naopak potřebuje její umění odečítat ze rtů, aby mohl splatit své dluhy. Jejich vztah se ale pomalu mění na něco víc.
Zajímavost: Snímek získal tři Cézary.

Originální trailer filmu Čti mi ze rtů

Plakát filmu Mefisto Mefisto (Mephisto) (pondělí 26. 11., ČT2, 21.45 - 00.10)
Oscarem za cizojazyčný film oceněné drama Istvána Szabó je adaptací románu Klause Manna. V hlavní roli mimořádně exceluje Klaus Maria Brandauer, který naprosto strhne. Po počáteční rozvleklosti a nepřístupnosti si snímek diváka získá a nebude ho nudit po celou dlouhou stopáž. Silné a působivé drama sráží jen malinko odbytý závěr.
Synopse: Hendrik Hofgen (Klaus Maria Brandauer) je talentovaný herec, který je nesmírně ctižádostivý. A této vlastnosti obětuje úplně vše - morální zásady, politické přesvědčení, umělecké ambice i osobní život. V době, kdy Německo začíná pomalu ovládat nacismus, se upíše ďáblu a bezmezně novému režimu slouží. Tím je mu vydán na milost a nemilost. A ačkoli své okolí přesvědčuje o tom, že umění je zcela mimo politiku, stále zůstává sám. Až do hořkého konce.
Zajímavost: Sám režisér se objeví jako jeden z hostů na narozeninové oslavě v závěru filmu.

Originální trailer filmu Mefisto

Plakát filmu Bojové nasazení Bojové nasazení (Heartbreak Ridge) (úterý 27. 11., Fanda, 20.05 - 22.25)
Komediální drama stojí a padá na jeho hlavní hvězdě a režisérovi Clintu Eastwoodovi. Ten si roli hrubiána a zapšklého válečného veterána vyloženě užívá a strhává na sebe veškerou pozornost. To si pak divák skoro ani nevšimne, že momenty mimo bojiště nejsou tak zajímavé a dialogy jsou vlastně fádní. Škoda také přehnané délky a některých vztahových scén. V kontextu tvůrcovy filmografie sice opomíjený, ale stále nadprůměrný kousek.
Synopse: Příslušník námořní pěchoty seržant Tom Highway (Clint Eastwood) je zadržen za opilost a výtržnictví a tráví noc v cele. Ač se mu to nestalo poprvé, vzhledem ke své pověsti vyvázne jen s pokutou. Krátce poté si požádá o přeložení k bojové jednotce. Je mu vyhověno a cílovou destinací se stává jeho rodné město. Tady ho ale skoro nikdo nevítá a zdejší vojáci už vůbec ne. Jsou totiž zvyklí na mírný dozor a slabou kázeň. To se ale s příchodem Highwaye vyznávajícího tvrdé metody a přísný dril radikálně mění. Není divu, že si nadělá spousty nepřátel.
Zajímavost: Původně se mělo vše točit kolem klasické armády, vzhledem k nesouhlasu ministerstva obrany, které odmítlo zapůjčit skutečné základny, jsou hrdinové členy námořnictva.

Originální trailer filmu Bojové nasazení

Plakát filmu Hanussen Hanussen (Hanussen) (středa 28. 11., ČT2, 22.30 - 00.20)
I další spolupráce Istvána Szabó a Klause Marii Brandauera dopadla skvostně. Rozsáhlé záběry tu nahrazují cit pro detail, výborná atmosféra a parádní herecké výkony. Snímek opět trpí pomalejším rozjezdem a tím, že se některé scény opakují. Silné a zajímavé téma ale udrží pozornost po celou dobu a donutí k zamyšlení. Nominace na Oscara tentokráte zůstala neproměněna.
Synopse: Eric Jan Hanussen (Klaus Maria Brandauer) je bývalý voják, u něhož jeden z lékařů nalezl dar jasnovidectví. Po změně jména objíždí Evropu se svým zábavným pásmem. V Československu je však obžalován z podvodu a souzen. Je shledán nevinným a raději odjíždí do Berlína, kde dál předvádí svá představení. Po krátké době si ho všimnou nacisté a proti jeho vůli ho učiní nástrojem propagandy. Hanussen to ale odmítá a začnou se nad ním stahovat mračna.
Zajímavost: Postava Hanussena je inspirována česko-rakouským židem Hermannem Steinschneiderem, který předstíral, že je dánský šlechtic.

Ukázka z filmu Hanussen

Český plakát filmu Náhodný turista Náhodný turista (The Accidental Tourist) (čtvrtek 29. 11., ČT1, 00.00 - 01.55)
Jeden z nejlepších počinů Lawrence Kasdana spoléhá hlavně na obsazení, v němž uvidíte třeba Williama Hurta, Kathleen Turner, Davida Ogdena Stierse a také Oscarem oceněnou Geenu Davis. Nechybí ani slušné tempo, příjemná atmosféra a celková hřejivost snímku. Nenáročný kousek zkrátka splní svůj účel.
Synopse: Macon Leary (William Hurt) píše příručky pro obchodníky, kteří neradi cestují a všude se chtějí cítit jako doma. Po návratu z jedné z cest mu manželka (Kathleen Turner) oznámí, že se chce rozvést. Před dalším výletem tak musí dát psa Edwarda do útulku, protože už se o něj nemá kdo starat. Když se vrátí, nabídne mu cvičitelka Muriel (Geena Davis) své služby, protože Edward je dost nevychovaný. Macon to zpočátku odmítá, po sérii katastrof je ale nucen nabídku přijmout. Že se mu tím změní život, je víc než jasné.
Zajímavost: Pro roli Muriel se chvíli uvažovalo o Ellen Barkin.

Originální trailer filmu Náhodný turista

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY