Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Raubíř Ralf

Recenze: Raubíř Ralf

Vydáno: 17.11.2012 23:28 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Ralf je záporák z videohry, který umí jen bořit a bořit. Co se ale stane, když ho to přestane bavit, chce vykonat hrdinský čin a uteče ze své hry? Ve virtuálním světě zavládne chaos. O tom všem je nejnovější disneyovka.

Raubíř RalfRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 17.11.2012 23:28. Ralf je záporák z videohry, který umí jen bořit a bořit. Co se ale stane, když ho to přestane bavit, chce vykonat hrdinský čin a uteče ze své hry? Ve virtuálním světě zavládne chaos. O tom všem je nejnovější disneyovka. Hodnocení: 4

Raubíř Ralf

Wreck-It Ralph
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2012 , 101 min.

Režie: Rich Moore
Scénář: Rich Moore, Phil Johnston, Jim Reardon, Jennifer Lee, Phil Johnston
Hudba: Henry Jackman
Herci: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Mindy Kaling, Joe Lo Truglio, Ed O'Neill, Dennis Haysbert, Edie McClurg, Raymond S. Persi, Jess Harnell, Rachael Harris, Skylar Astin, Adam Carolla

Česká premiéra: 15.11.2012

Raubíř Ralf hodnocení na Kinobox.cz: 79.64 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokud nepatříte zrovna mezi teenagery, určitě si pamatujete, kterak jste v dětství (nebo v pubertě) hrávali videohry. A tím myslím opravdové videohry s ne úplně dokonalou grafikou, elektronickou muzikou, legračními panáčky a jednoduchými příběhy a seděli jste kvůli nim u televize a měli v ruce joystick. Tak přesně tento fenomén připomíná novy disneyovský animák Raubíř Ralf.
Jak už název napovídá, jeho hlavním hrdinou je Ralf - záporák ze hry Opravář Felix. Ten už třicet let boří vše, co mu přijde pod ruku, aby chvilku po něm přišel právě Felix a všechno opravil, získal co nejvíc bodů a tím pádem i metál, který z něho dělá hrdinu. Felixe tak logicky všichni oslavují a když se slaví kulaté výročí založení jeho hry, upečou mu dort a připraví mu obrovskou party. A Ralfa, kterým naopak opovrhují, ani nepozvou. Toho tedy už věčné ničení přestane bavit a touží po tom stát se alespoň na chvilku klaďasem, který vyhraje medaili a tím i nehynoucí slávu. Proto opustí svou hru a vydá se hledat štěstí jinam. To se mu sice podaří, jenže vypustí do videoherního světa zákeřný virus, který ho může úplně zničit. Cesta ho dovede až k Cukrkárám, kde se seznámí s "chybou" Vanellope von Schweetz, která je jeho jedinou šancí na to, aby uvedl věci do pořádku.
Raubíř Ralf zaujme na první pohled vizuální stránkou, na níž je poznat, že tvůrci vědí, o čem točí, neboť je vskutku promyšlená do nejmenšího detailu. Jde zkrátka o poctu videohrám se vším všudy, tudíž čekejte stylovou hudbu, "kostičkující" obraz a postavičky, přehnanou barevnost a skoro až autentické prostředí virtuálního světa, které nemá moc chyb. Netuším, zda autoři vychází ze skutečných her, neměl jsem nicméně problém tomu uvěřit a po zhlédnutí filmu mně přepadla touha jít si doopravdy zahrát.
Celovečerně debutujícímu Richi Mooreovi naštěstí nestačí jen takřka bezchybná animace (která mimochodem nabízí i různé rozlišení postaviček, což je moc příjemné), ale přichází i se spoustou vizuálních a slovních fórků a gagů, které fungují skoro celou dobu a baví jak dospělé, tak děti. To je ostatně příznačné pro celý film - je to zábava pro celou rodinu a nikdo si nepřijde ochuzen. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci, i když Ralf je záporák, a diváka si získají od úvodních okamžiků. Vyloženě potěší také řešení úvodních a závěrečných titulků, které je originální a naprosto stylové a v podstatě nedovolí odejít ze sálu, dokud nedoběhnou, což je určitě pozitivní fakt.
I díky svižnému tempu a velké kadenci zmiňovaných vtípků snímek nenudí ani chvilku a uteče jako voda. A vůbec nevadí, že scénář není žádný zázrak. Ten ostatně od animáku asi nikdo nečeká. Od začátku je jasné, jakým způsobem se příběh bude vyvíjet a co se bude dít. Tradiční šablona je tak vyplněna dokonale, i když přichází s jedním poměrně neočekávaným, o to však příjemnějším zvratem. Nesmí pochopitelně chybět ani to morální poselství, které je zde ale podáno poměrně vkusně a rozhodně z filmu nikterak netrčí. Možná jen malinko víc zbytečně tlačí na emoce, což tvůrci vůbec nemají zapotřebí, neboť by působilo samo o sobě.
Jediné, co se snad dá vytknout, je to, že když se příběh přesune do hry Cukrkáry, která je zcela záměrně ztvárněna přehnaně barevně a kýčovitě, ztratí něco ze své originality a začne se trochu opakovat a až moc spoléhat na kouzlo prostředí a akce, které je tu nejvíc za celý film. Lehce zamrzí možná i nevyužití 3D formátu, v němž se promítá. To se ale dá snadno odpustit, když vidíte, jak si tvůrci dali na výsledku záležet.
Vyzdvihnout jednoznačně musím i české znění, které se mimořádně vyvedlo. Nejenže si distributor dal velkou práci a vybral neoposlouchané hlasy, ale také citlivě ponechal některé videoherní pojmy v originále a nepokoušel se o strojený český překlad za každou cenu. Vůbec to není na škodu, neboť dnešní děti už určitě vědí, co znamená pixel, bite apod. Spokojeni budou tentokráte tedy i tradiční odpůrci dabingu, protože si zkrátka není skoro na co stěžovat.
Raubíř Ralf je pro mě osobně jedno z největších animovaných překvapení roku. Podobný film bych čekal spíše od Pixaru, který je dříve natáčel. Je asi příznačné, že za tímto stojí Disney, které právě Pixar koupilo a pohltilo a teď ho začíná malinko převyšovat. Návštěvu kina tak vřele doporučuji, protože nebudete zklamaní. A v tomto případě je jedno, zda půjdete sami, nebo přiberete nějaké to dítko.

Český trailer filmu Raubíř Ralf

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Raubíř Ralf se v domě ztracených duší objevil na špatné straně, kde prožil zoufalství a získal naději (02.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Raubíř Ralf a internet přesouvá popkulturní odkazy do online světa (09.01.2019 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Raubíř Ralf a Robin Hood platí cenu za štěstí (09.01.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Raubíř Ralf a internet v novém traileru (20.09.2018 18:13 v Novinky | Trailery)
- Kritika: Ready Player One: Hra začíná - přerušovaná návaznost (08.04.2018 18:33 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2018, část 2. (21.01.2018 19:02 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Nejlepší zahraniční a animovaný film (06.02.2017 17:00 v Články | Publicistika)
- Druhý díl animáku Raubíř Ralf uvidíme v roce 2018 (02.07.2016 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Polednice a Kmotr volají v Zootropolis Ave, Caesar! (02.03.2016 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2016, část IV. - další zajímavé filmy (01.02.2016 18:07 v Články | Publicistika)
- Vánoční TV tipy: Premiérově exkluzivní konec roku (25.12.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Raubíř Ralf se pokračování dočká (14.07.2015 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Zootropolis: hravý zvířecí svět ožívá v prvním teaseru (13.06.2015 15:17 v Novinky | Trailery)
- Preview: Animovaná superhrdinská Velká šestka (20.12.2014 18:30 v Radar | Preview)
- Box Office: Na animovanou Velkou šestku nestačil ani Interstellar (10.11.2014 07:00 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu