Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Záblesky chladné neděle

Recenze: Záblesky chladné neděle

Vydáno: 11.11.2012 15:15 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: BIOSCOP

Záblesky chladné neděle naznačují, že nic nemusí být takové, jak to na první pohled vypadá. Zjistí to i dívka, která uprchne od svého žárliveckého partnera, avšak ocitne se v situaci, kdy se cítí být ohrožena ještě silněji.

Záblesky chladné neděleRecenzoval/a Jan Jaroš dne 11.11.2012 15:15. Záblesky chladné neděle naznačují, že nic nemusí být takové, jak to na první pohled vypadá. Zjistí to i dívka, která uprchne od svého žárliveckého partnera, avšak ocitne se v situaci, kdy se cítí být ohrožena ještě silněji. Hodnocení: 3

Záblesky chladné neděle

Cold Sunday
Psychotriller
Česká republika, 2012 , 92 min.

Režie: Ivan Pokorný
Scénář: Iva Prochazkova
Kamera: Armin Dierolf
Hudba: Jiří Hájek
Herci: Adéla Petřeková, Jan Plouhar, Kryštof Rímský, Zdeněk Žák, Taťjana Medvecká, Miroslav Středa, Josef Kadeřábek

Česká premiéra: 08.11.2012

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ačkoli ke zjevným násilnostem v novém českém filmu Záblesky chladné neděle nedojde, pocit ustavičného ohrožení je tu velice silný - a hlavní hrdinka Dora alias Tereza (začínající Adéla Petřeková se poněkud míjí s předpokládaným typem trochu naivizované zhrzené milenky a míří k bezdůvodně vyzývavé, ale také "blběnské" poloze), si do posledního okamžiku není jista, zda se neocitla v ještě větších nesnázích, než z jakých právě prchla. Doslova totiž vyskočila z jedoucího auta, aby unikla majetnickému partneru (Kryštof Rímský), avšak záchrana u jiného řidiče () náhodně kolem projíždějícího se záhy začíná jevit také jako sporná.
Dostane totiž od něho nabídku, aby se za úplatu vydávala za přítelkyni prý jeho poněkud svérázného bratra Martina (Jan Plouhar) na oslavné rodinné sešlosti. Nabídku přijme, ale v prostředí zdevastovaného statku kdesi na samotě a v blízkosti podivínsky se chovajícho muže ji počne ovládat strach. Partner, od něhož utekla, ji navíc hledá s vytrvalostí vskutku hrozivou. Rímský se totiž více než úspěšnému podnikateli podobá nebezpečnému maniaku.
Avšak případné "zlo na dně duše" lze také vytušit u zbývajících mužských hrdinů, jak u Jaškówova, tak zvláště u Plouharova, jenž se povětšinou jen plouží s nepřítomným pohledem a puškou v ruce. Avšak herecká prezentace vlastně není směrodatná, protože rozhodující významové korekce divák získává až z kontextu vyprávění, z doplňujících informací o postavách, ať již je sdělí samy nebo jsou sděleny někým jiným.
Scenáristka Iva Prochazkova zdá se inklinovala více k psychologickému dramatu a pohrávala si s nejednoznačností toto, jak odečítáme jednání lidí kolem nás (nejde tudíž ani tak o to, co lidé skutečně činí, ale jak my jejich počínání dešifrujeme). Režisér Ivan Pokorný se však rozhodl zdůraznit polohu thrilleru a jako vůdčí linii vypíchl téma utíkání, kdy na hrdinku v potížích, shodou okolností považovanou za prodejnou holku, doléhají stále znepokojivější náznaky snad až vražednických rozměrů. Avšak současně i ona může být, soudě podle výpovědí o ní i podle jejího chování, vnímána jako psychicky narušená, schopná brutálně zaútočit.
K tomu žánrově patří nejen dotek několikanásobného úprku, ale především nedořečené náznaky čehosi strašlivého, zvláště pak v souvislosti s tajemně se chovajícím Martinem - krvavá skvrna na svetru, výstřel z pušky, sousedčino vyprávění o děsivé tragédii, která se na statku odehrála. Režisér se zamýšlené vyznění rozhodl podpořit jak sirým, mlžnatým, studeným dnem, během něhož se celý příběh odehrává, tak zlověstně vyhlížejícím, zpustlým domem, v němž se celá jeho druhá polovina odehrává.
Mnoho aspektů však zůstává pominuto: například jen povrchně je zmíněno a domýšleno postavení Martinových příbuzných, zřejmě vážených zbohatlíků, kteří bydlí v přepychové vile. Další motivy postrádají opevnějšího ukotvení, ať již je to úvodní scéna s postávajícími prostitutkami nebo poskytnutí údaje o hledaném autě s uprchlicí zjevně agresivnímu řidiči (policie v tomto případě stěží jedná, jak by měla). Také postarší žena, která rozrušenou Terezu/Doru svými zkazkami ještě více vyděsí, jako kdyby věštila nadcházející hrůzy.
Oba protagonisté - Tereza i Martin - se ve finálním rozhovoru, který se odehrává skrze uzavřené dveře mezi nimi, odhodlají v jakési "hře na pravdu", v níž vyjeví, co se doopravdy přihodilo. Avšak právě tento rozhovor dokládá, jak vykreslení jednotlivých postav je řekněme nedomrlé, ulpívá na zjednodušujících či přímo zavádějících povrchových jevech.
Autoři prostě svůj příběh obsadili herecky přepjatými figurkami, které uvádějí do konfliktních vztahů, kterými libovolně pohybují bezmála jak na šachovnici, vzbuzují o nich mylná očekávání, aniž by skutečně přiblížili jejich ledví. V tomto ohledu považuji Záblesky chladné neděle za dílko notně spekulativní a vyumělkované syžetově i tvarově.

Český trailer filmu Záblesky chladné neděle

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Dívka na koštěti má hlas lásky a posílá francouzskou depeši (17.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Nic ve zlým, Karle, ale myši patří do nebe (06.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Vyšinutý děda je postrach rodiny a skrývá se v krajině ve stínu (09.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Spalovač mrtvol Pavarotti je kořistí devadesátek (10.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Plakát a teaser: Karel Roden je Masaryk (21.10.2016 17:59 v Novinky | Trailery)
- Padla první klapka pokračování Dědictví (31.05.2013 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: 11. týden (13.03.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- TOP 20: Skyfall nadále vládne českým kinům (13.11.2012 11:25 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 45. týden (08.11.2012 08:23 v Radar | Kinopremiéry)
- Plán premiér: 24. týden (11.06.2012 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Plán premiér: 21. týden (22.05.2012 13:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu