Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
7 dní hříchů

Recenze: 7 dní hříchů

Vydáno: 01.11.2012 15:57 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Blue Sky Film Distribution

Český lesník si bere německou dívku a v předvečer vypuknutí války se musí rozhodnout, na čí stranu se postaví. Nikdo ale netuší, jak kruté bude poválečné vyrovnání mezi oběma národy. Stojí ambiciózní český film za pozornost?

7 dní hříchůRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 01.11.2012 15:57. Český lesník si bere německou dívku a v předvečer vypuknutí války se musí rozhodnout, na čí stranu se postaví. Nikdo ale netuší, jak kruté bude poválečné vyrovnání mezi oběma národy. Stojí ambiciózní český film za pozornost? Hodnocení: 2.5

7 dní hříchů

7 dní hříchů
Česká republika, 2012

Režie: Jiří Chlumský
Scénář: Josef Urban
Kamera: Martin Šec
Herci: Ondřej Vetchý, Jarek Hylebrant, Vica Kerekes, Jiří Schmitzer, Norbert Lichý

Česká premiéra: 01.11.2012

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O odsunu Němců z našeho území po skončení druhé světové války se příliš nemluví. Jakoby to pořád bylo jakési společenské tabu. A ani ve světě filmu tomu není jinak. Tématu se věnovaly snad jen rozporuplně přijatý Habermannův mlýn, okrajově také Alois Nebel a hodně volnou trilogii nyní zakončuje 7 dní hříchů, který vychází ze skutečnosti, leč postavy nemají připomínat někoho konkrétního.
Hlavním hrdinou je český lesník Jan Olšan, který se těsně před vypuknutím války ožení s Němkou Agnes, což se příliš nelíbí jejímu otci, ani bratrovi Jürgenovi. Po anexi Sudet se Jan v rámci zachování klidného hospodářství stává říšským občanem, ač se stále cítí jako Čech. Když ale boje skončí, ocitá se na druhé straně bariéry a příliš zastání v obci nenachází. Jeho manželka je navíc nucena uprchnout do lesů a skrývat se tam před rozzlobenými vesničany. Jan se ji vydává najít a do cesty se mu připlétá Jürgen, který prožívá krutou deziluzi po návratu z bojišť. Dříve nepřátelé se nyní musí v rámci pátrání po ženě, která pro oba znamená hodně, spojit a v rámci možností spolupracovat.
7 dní hříchů neskrývá určité ambice a rád by rozjel celospolečenskou diskuzi na téma odsunu Němců a tolik kritizovaných Benešových dekretů. Otázka je, zda se mu to úplně podařilo. Elementárně totiž selhává v tom nejpodstatnějším - ve scénáři. Na výsledné podobě filmu je poznat, že jeho literární forma byla zřejmě hodně propracovaná a vrstevnatá, protože se tu děje až příliš mnoho věcí, což bohužel nefunguje. Většině postav chybí motivace a chovají se skoro v každém záběru jinak. Když někdo něco udělá a vy celou dobu přemýšlíte, proč to vlastně dělá, je něco špatně. Zářným příkladem je charakter ztvárněný Jiřím Schmitzerem, jehož činy jsou tak zmatené a nepodložené, že jen kroutíte hlavou.
Celé je to navíc dost epizodické, takže děj jen těžko drží u sebe a divák je tak pouze pasivním pozorovatelem putování několika lidí z místa A na místo B, aby se posléze všichni přesunuli na místo C, kde toho stejně moc nevyřeší. Stejně tak zaráží některé momenty, které nikdo nevysvětlí a tvůrci je považují za zcela samozřejmé. Třeba Němec Jürgen mluví celou dobu německy, najednou však chvílemi přeskočí do plynulé češtiny, aniž by bylo jasné proč. Podobně to je i se scénou, kdy v obecní hospodě mluví ruský generál, aniž by to přítomným kdokoli překládal a všichni evidentně rozumí, o čem mluví. A takových momentů je tu plno.
Vrcholem všeho je ale závěr, který nabízí hned tři (!) konce a jeden finální twist, který je regulérním WTF. Nejvíce ze všeho působí vykonstruovaně, nedomyšleně a úplně zbytečně. Místo nějakého silného dojmu se spíš vyloudí úsměv na rtech a věčné kroucení hlavou, že tohle někdo myslí vážně. Opět platí, že tvůrci nic nevysvětlí a neumožní divákovi pochopit jednání a myšlení inkriminované postavy.
Mrzí to o to víc, že po řemeslné stránce není film vůbec špatný. Režisér Jiří Chlumský tvoří poměrně hutnou a depresivní atmosféru, kterou ještě umocňuje nádhernou kamerou snímající zdánlivě nekonečné horské hřebeny. Solidně zvládnutá je i hudba, která do ladění snímku přesně zapadne a nikterak neruší. To je ale všechno proklatě málo a výsledek to příliš nezachrání.
Vyloženě líto je tak divákovi hlavně herců, kteří se snaží, seč jim síly stačí, ale prostě nemají co hrát. Ať už mluvíme o Ondřeji Vetchém, Jarku Hylebrantovi, Jiřím Schmitzerovi nebo Vice Kerekes, nemůžeme proti nim říct zhola nic. A to platí o celém ansámblu. Špatný výkon tu neuvidíme a jen díky skvělému castingu se film udrží v průměrném hodnocení. Jenomže to je pořád málo.
7 dní hříchů měl obrovský potenciál, který ale bohužel trestuhodně promarnil. Je na něm znát, že při jeho natáčení byly obrovské problémy a dokončoval se dost narychlo. Po jeho skončení tak ve vás zůstane jen prázdno a pocit, že tvůrci si na sebe navalili moc velký balvan, který je zkrátka zavalil a úplně rozdrtil. Tak závažné téma jednoznačně zasluhuje mnohem lepší zpracování. Tak snad příště.
Český trailer filmu 7 dní hříchů

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Jenny Poláková, 06.11.2012 16:59) Reagovat

    Konec druhé světové války znamenal pro mnoho lidí veliké změny, pro mnoho lidí německé národnosti cestu z východu a jihovýchodu na západ nebo na jinou světovou stranu (můj prastrýc došel až do Austrálie). Ti žili kratší nebo delší dobu jako příslušníci jedné ze dvou národností ve společné zemi. Ač s politickým podtextem (studená válka), líčila mnohá díla německy píšících autorů realisticky konec druhé světové války a prvních měsíce po válce, např. Josef Mühlberger, Herbert Schmidt-Kaspar. Z dnešního pohledu psali další autoři Emil Merker, Ilse Tielsch, Gerold Tietz a další. Prvně jmenovaní autoři psali především o tom, co sami prožili. Hovořili většinou o ztrátě osobní lidské hodnoty, o ztrátě identity, o ztrátě vlasti a životního i kulturního prostředí. Další jmenovaní autoři vycházejí z hluboké znalosti historie a mnoha rešerší.
    Tak můžeme číst příběhy nejen osob z bývalých Sudet, ale i ze Slezska, Východního Pruska, Západního Pruska, Pomořan, Litvy, Lotyšska, Estonska, Sedmihradska, Volyně, Bukoviny, Kazachstánu atd. Bylo by možné připomenout i dvojí „vyhnání“ Poláků.
    Je důležité, že rovněž obyvatelé, kteří žili a zůstali v tzv. Sudetech, vyprávějí své příběhy. Jako svědkové doby popisují ze svého pohledu události, které se přímo dotkly jich. V německy mluvících zemích vznikají a vysoce se cení právě vyprávění o vlastních zážitcích.
    Sem je možné přiřadit i román Josefa Urbana, který byl zfilmován a podkladem je právě skutečný příběh.
    V úvodu k filmu 7 dní hříchů sleduje divák krásné a poklidné hory, čímž se naladí na úvodní scénu. Ta tvoří první setkání s postavami filmu na svatbě Jana a Agnes, tedy při radostné události. Jan Olšan slibuje nevěstině otci, že se postará o to, aby se Agnes měla dobře. Budoucí konflikt je naznačen rvačkou mezi příznivci jedné a druhé strany, totiž Němci (bratr a otec nevěsty) a Čechy (přátelé Olšana), při svatební hostině. Tento konflikt se během let okupace postupně rozrůstá a zostřuje.
    K dalším výrazným změnám dochází poté, co byl do kraje dosazen major Uvarov jako dozíratel nad oblastí, mimo jiné stojí ve filmu též jako ochránce pravdy a pořádku. Dalo by se očekávat, že konec války přinese klid a mír, a to jak mezi národy, tak mezi jednotlivci. Stane se ovšem opak, nastává boj o moc, o majetek, o výhody, na druhé straně hraje roli pomstychtivost a zloba jako důsledek krutých válečných let. Na místo starosty je dosazen příbuzný Jana Olšana, bývalý kamarád Jana se stává velitelem Rudých gard. Vzniká chaos, ve kterém se charaktery nejvýznamnějších postav výrazně mění. U Brachtla i Příkryla převáží temná stránka osobnosti. Tento moment je ve filmu podtržen i nečistotou míst, blátem, zamazanými oděvy apod. Mezi nimi se zoufale pohybuje Olšan a dlouho doufá v jejich pomoc, až nakonec sebere všechny své síly a sám najde svou ženu. Ví, že slib je třeba splnit, na druhé straně k ní cítí stále lásku, přestože krátce zaváhal. Chaos je podtržen i obrazy vyrabovaných domů a jejich okolí. Tyto tvoří protiklad k záběrům nekonečných zasněných hor, obrazům bzučících včel i rozkvetlých luk. Ani dětské postavy, vystrašená německá holčička starousedlíků a přátelská česká holčička nových přistěhovalců, nezůstanou ušetřeny hrůzných osudů. Německý starousedlík Ditrich se rovněž pohybuje mezi oběma stranami, zjevně mu jde pouze o přežití. Dohnal a Bozděch jsou ochotni udělat cokoliv, jen aby se zalíbili těm, kteří drží v rukou moc, a odnesli si výslužku.
    Umírají zástupci obou stran, nakonec i bratr Agnes, Jürgen, s kterým je Jan Olšan spojen proti své vůli příliš těsně, totiž při útěku z lomu a hledání Agnes.
    Konec příběhu je smířlivý, i když ruka starého Jana Olšana na jménech osob na kostelních lavicích naznačuje, že tento konkrétní na skutečných událostech založený příběh skončil, nikoliv však otázky ohledně lidského chování ve vypjatých chvílích.
    Je třeba vyzvednout i repliky a obrazy, které odlehčují napjatou situaci. Například vyjádření úředníka, který přináší žádost o německé občanství pro Olšana (Olšan že má určitě i německé kozy), scéna lásky na seně (vždy připraven), chytání slepic (černá nebo bílá, tedy německá nebo česká slepice) apod. Toto zmiňuji proto, že i humor patří do takového zobrazení doby – připomenu např. knihy pro děti v německé řeči od Josefa Holuba a Ilse Tielsch(ové).
    Významnou roli hrají zvuky: kroky, výstřely, šepot, výkřiky, které působí silně především díky technice v moderních kinech. Hudba k filmu je velmi působivá a spolu s filmovými obrazy udržuje divákovo napětí od začátku až do konce.
    Je dobře, že vznikají romány a filmy, které se vracejí do doby tak neblahé, a nebude jich nikdy dost. Každé dílo přináší nový pohled a nové podněty k zamyšlení. V Německu vzbudil román i film Habermannův mlýn rovněž od Josefa Urbana (režie Juraj Herz) velký zájem (jak vím od německých občanů, vzdělaných lidí se znalostmi historie a se zájmem o literaturu a film).
    Jen název filmu bych poopravila na: Sedm dní, sedm hříchů. Děj probíhá po sedm dní. Během těchto sedmi dní byly postavy Brachtla, Přikryla, Jürgena a dalších schopny se dopustit všech sedmi kardinálních hříchů. Dovolím si citovat, byť možná ne zcela přesně, Josefa Urbana před začátkem představení: „Kéž se (diváci) nikdy nedostanete do podobné situace“.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama (19.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Grinch pořádá hon na pačlověky a chce splnit tři přání pro Popelku (16.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Běžná selhání mísí strasti tří žen s hrozbou blížící se katastrofy (17.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Válečnice a Robin Hood dobře ví, že Halloween končí (12.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre (22.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu