Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Another Earth

Za horizontem: Another Earth

Vydáno: 04.11.2012 10:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Adam Hencze | foto: escapepod.org

Nezávislý režijní debut Mikea Cahilla, který v loňském roce vyzobal šest cen z filmových festivalů, kde nečekaně překvapil minimalistickou stavbou, fungujícím sci-fi nádechem a dramatickým aranžmá. Perfektně ilustruje fakt, že k zajímavému filmu nepotřebujete tučný budget s nadnárodním distributorem.

Another EarthRecenzoval/a Adam Hencze dne 04.11.2012 10:00. Nezávislý režijní debut Mikea Cahilla, který v loňském roce vyzobal šest cen z filmových festivalů, kde nečekaně překvapil minimalistickou stavbou, fungujícím sci-fi nádechem a dramatickým aranžmá. Perfektně ilustruje fakt, že k zajímavému filmu nepotřebujete tučný budget s nadnárodním distributorem. Hodnocení: 3.5

Another Earth

Another Earth
Drama / Tajemný / Romantický / Sci-Fi
USA, 2011 , 92 min.

Režie: Mike Cahill
Scénář: Mike Cahill, Brit Marling
Kamera: Mike Cahill
Hudba: Fall On Your Sword
Herci: Brit Marling, Matthew-Lee Erlbach, DJ Flava, William Mapother, Meggan Lennon, AJ Diana, Bruce Colbert, Paul Mezey, Ana Valle, Jeffrey Goldenberg, Joseph A. Bove, Jordan Baker, Flint Beverage, Robin Taylor, Rupert Reid

Česká premiéra: 24.01.2011

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Doba je zlá a nezávislé filmy to nemají jednoduché. Nekonečné shánění peněz, dotáčky a rvaní se s ostatními na festivalech. Snímek rodáka z Connecticutu měl štěstí a utržil pozitivní reakce nejen od diváků, ale i od kritiků. Navíc se stal kasovním trhákem, vydělal na sebe víc než čtyřikrát, a Foxové tak nemuseli moc listovat v účtárně. Ani tento úspěch ho ale nepasoval do řad distributorských výběrů, a jak už to u nezávislých filmů bývá, většina filmových fanoušků se k němu nemá jinak než ilegální cestou dostat.
Another Earth zanechá v divákovi neotesaný, živý pocit z hodiny a půl vysoce realistického zážitku, který kontrastuje šokujícím koncem s pozvolným tempem zbytku stopáže. Příběhových vrcholů a kdejakých "cool" momentů film mnoho neobsahuje, klade důraz na dvě hlavní postavy a soustředí se především na prvky známé z Dostojevského románů - pocity vyhnanství, nejistoty, viny.
Cahill hlavní postavu za její zločin kromě čtyř let žaláře více netrestá, naopak jí poskytuje východisko v podobě výhry v celosvětové soutěži o to, kdo se první dostane na druhou Zemi. Ta se u naší matičky objevila zničehonic a podle všeho to vypadá, že na ní existují kopie všech lidí, kteří se na ní podívali, a že počali svou existenci právě ve chvíli, kdy lidé druhou Zemi spatřili.
Námět je sám o sobě šťavnatý a jeho poloha v pomalu plynoucím příběhu je pro zábavu dostačující. Počáteční konfrontace protipólů v podobě syrové havárie, která je v dalších osmdesáti minutách základním kamenem dramatického děje, rapidně zpomalí. Nastává hodinový režijní minimalismus, civilní a uvěřitelné herecké výkony, sednoucí ambientní podkres a těžký feeling nezávislého filmu.
Ten nevadí, je zastíněn šikovně mávající taktovkou Cahilla jakožto režiséra, scenáristy, producenta a střihače v jedné osobě. Mike to zvládl s osobitou grácií, děj se pomalu motá a jeho hlavní tahouni – Brit Marling a William Mapother – odhalují víc ze druhou Zemí zmateného okolí, ale hlavně jeden z druhého.
Oba hlavní herci jsou skvělou castingovou volbou a především Brit Marling zvládla svou úlohu náctiletého outsidera, který prostě jednou udělal chybu, parádně. Osudovému spojení dvou hlavních postav sekunduje i Mapother, kterého známe z rozpolcené role ze seriálu Lost. Jistá symbolika v duplicitě obou planet se projevuje i v postavách, které jsou sice ztracené, zároveň ale spojené skrz klíčový okamžik, který drasticky změní běh jejich žití.
Civilní dialogy a chování obyvatel Ameriky v neutrálně působících scénách přihrává k autenticitě a režisér tak získává diváka na svou stranu a vnořuje ho dál do myšlenek hlavní postavy. Nepotřebuje si podkopat svou autoritu nějakými levnými cheesy efekty. K dosažení sci-fi dojmu mu stačí pouze statický obraz planety, která z nebe na svou sestru neustále dohlíží.
Jsou to ale ty momenty zvedající diváka ze židle (na konci se na jeden přece jen dostane), co snímku ve finále mírně podráží nohy. Je dobře, že s tím scénář počítá a prvoplánovosti se obloukem vyhýbá, na druhou stranu tak jistým způsobem nikdy nemůže dosáhnout stoprocentního nebo alespoň devadesátiprocentního úspěchu. Příběh má nápad, myšlenku a jeho stavba se na konci tvůrcům vyplatí, už ale svou samotnou povahou je odsouzen k pouze částečnému, i když úspěchu. Je to tak dobře a film tak má fungovat, jen to od diváka vyžaduje ladění do osobité rytmiky snímku, s čímž nemusejí být všichni zadobře.
Another Earth je tak jako tak skvělý nízkorozpočtový snímek, který osloví svou promyšlenou stavbou, skoro až hypnotickým rytmem (do kterého je ale vhodné proniknout), hereckým minimalismem a skutečně perfektním koncem, představující pomyslnou velkou černou tečku za celým dílem Mika Cahilla.

Originální trailer filmu Another Earth

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- V únoru na streamovacích službách: koncert Billie Eilish a hvězdně obsazené komedie (02.02.2021 07:30 v Radar)
- Salma Hayek a Owen Wilson v traileru sci-fi Bliss (13.01.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bella a Sebastian jsou svědkové Putinovi, kteří se ocitají v pavučině a tančí zuřivou salsu (31.05.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pistolník Johnny Cash se ocitl na jatkách č. 5, kde bojoval o Hedvábnou stezku (17.05.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Gatsby paří v Bangkoku a šanci na přežití má 50/50 (15.01.2016 10:00 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Výchozím bodem plánu je Equalizer (24.09.2014 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Zahajovací film Karlových Varů I Origins v klipech (06.07.2014 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: Na co láká Art Film Fest a Vary (12.06.2014 17:08 v Články | Festivaly)
- Za horizontem: The East - proč už by Zal Batmanglij nikdy neměl jíst z koše? (23.09.2013 19:22 v Recenze | Za horizontem)
- Kinopremiéry: 14. týden (04.04.2013 06:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Za horizontem: Sound Of My Voice (29.09.2012 17:00 v Recenze | Za horizontem)
- Známe nominace na Independent Spirit Award (04.12.2011 14:48 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu