Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dva nula

Recenze: Dva nula

Vydáno: 25.10.2012 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: AČFK

Co všechno se děje v zákulisí, ochozech, na stadionu a na trávníku v průběhu slavného fotbalového derby Sparta Slavia? Na to se pokouší najít odpověď Pavel Abrahám, který jeden takový zápas zdokumentoval. Jak se mu to podařilo?

Dva nulaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 25.10.2012 12:00. Co všechno se děje v zákulisí, ochozech, na stadionu a na trávníku v průběhu slavného fotbalového derby Sparta Slavia? Na to se pokouší najít odpověď Pavel Abrahám, který jeden takový zápas zdokumentoval. Jak se mu to podařilo? Hodnocení: 2.5

Dva nula

Dva nula
Dokumentární
Česká republika, 2012 , 108 min.

Režie: Pavel Abrahám
Scénář: Tomáš Bojar
Kamera: Jiří Chod

Česká premiéra: 25.10.2012

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O tom, že fotbal je v našich končinách hodně populární, asi nemá cenu spekulovat. Stejně tak je zbytečné připomínat, že vrcholem tuzemské ligové sezóny (ať se vám to líbí, nebo ne) je tradiční pražské derby mezi Spartou a Slavií. A právě to hraje hlavní roli v novém tuzemském dokumentu Dva nula, který nahlíží právě do zákulisí této velké sportovní akce a pokouší se ukázat, co vše se v průběhu jednoho zápasu děje mezi fanoušky, pořadateli nebo moderátory jedné televizní stanice.
Režisér Pavel Abrahám, který mimochodem stojí za dle mého názoru jedním z nejnedoceněnějších tuzemských dokumentů posledních let Česká RAPublika, se nijak netají tím, že všichni aktéři, kteří se na plátně objeví, o svém natáčení věděli. Tím pádem se NIKDY nedozvíme, zda vskutku sledujeme autentické chování účastníků, nebo jde jen o určitou formu sebeprezentace. Pokud totiž víte, že jste před kamerou, určitě to alespoň v podvědomí máte a sami sebe krotíte, nebo, patříte-li k exhibicioničtějším povahám, se naopak dost předvádíte.
To je zřejmě ten největší kámen úrazu, který Dva nula má. Ač je prezentován jako dokument, o zástupce tohoto žánru tak vlastně nejde. Přitom pokusit se o podobný vhled do duše fotbalového fanouška přímo při zápase je nesmírně zajímavý nápad, v němž se ukrývá mnoho potenciálu. Jenže to byste na to museli jít asi trošku jinak než Pavel Abrahám. Ten měl sice za sebou několik velkých štábů a natáčel na dvaadvacet kamer, přesto příležitost úplně nevyužil.
Bohužel pro diváka vsadil totiž na dlouhé statické záběry, kterými si pod sebou trošku podřezal větev. Ve většině z nich se navíc nic zásadního neděje (!), což sledování maximálně ztěžuje. Nejvíce je to vidět v momentě, kdy v průběhu dvou minut padnou dva góly. Tvůrci šli poměrně chytrou cestou a tento časový úsek nikterak nezkrácený ve filmu nechali. Jenomže zapomněli na to, že všeho moc škodí, a tak když dobrých dvacet minut sledujete stále stejnou chvilku v zápasu a jen z jiného místa a jiným účastníkem, je to dost monotónní.
Pokud jsou v záběru ještě lidé, kteří zrovna nemluví nijak záživně a zajímavě, ještě se to dá s přimhouřením očí tolerovat. V momentě, kdy ale tytéž dvě minuty jsou na plátně vidět jen a pouze topoly před setmělou Letnou nebo osamělý rohový praporek, před nímž sem tam proběhne nějaký hráč, je to smrtící. A nestane se opravdu vůbec nic, takže můžete klidně odejít vyřídit si telefon nebo kamkoli jinam.
A ani zbytek filmu na tom není o moc lépe. Po slibném začátku, v němž se seznamujete s aktéry, a slyšíte pár tu více, tu méně povedených hlášek, které možná některým z vás vykouzlí mírný úsměv na rtech, se snímek ocitá v kruhu, z něhož už bohužel nevystoupí. Celou dobu tak čekáte na nějaký moment, který by byl alespoň trošku odlišný, když už ne zajímavý. Ke vší škodě se ho ale nedočkáte, což ohromně mrzí.
Příliš dobré není ani řešení propojování jednotlivých záběrů, které vlastně není vůbec žádné. Jde tak v podstatě o miniepizodky několika lidí, kteří se sešli na jednom místě a až na fanouškovství a lásku k jednomu klubu nemají nic společného, které jsou odděleny ostrými střihy a de facto na sebe nenavazují. Zoufale tu chybí nějaký konflikt, který by rozhýbal dění. Obávaný kotel sparťanských ultras tu není vůbec, takže povzbuzování a choreografie jejich slávistických kolegů (pod vedením známého "Strašáka") vyznívá tak trochu naprázdno, protože postrádá protipól.
Mrzí to o to víc, že v určitých chvílích je vidět talent tvůrců, kteří některé záběry řeší kompozičně, technicky i výtvarně velmi dobře a "pěkně se na ně kouká". Jen je jich tu málo. Stejně tak je znát, že někteří aktéři by možná dokázali příběh pozvednout, nemají ale dostatečný prostor. Dramaturgie filmu je absolutně nezvládnutá a zaměření pozornosti na tolik lidí je prostě špatně. Obhájit stopáž, která je o deset minut delší, než trvá fotbalové utkání, tak zkrátka nejde. Minimálně dvacet zbytečných minut mělo jít ven.
V ryze průměrných vodách film udržuje již zmíněných pár podařených záběrů, několik poměrně vtipných průpovídek a dialogů a atmosféra zápasu, kterou se na diváka podařilo přenést docela dobře. Radost budou mít asi i odpůrci jednoho televizního komentátora, jehož snímek nevykresluje zrovna v dobrém světle, na druhou stranu ho ani nezesměšňuje. Totéž se v podstatě dá říci o obrazu fanoušků pražské Sparty, kterých je tu většina - lichotivě z výsledku nevycházejí, otevřenou legraci si z nich ale také nikdo nedělá (a zapřísáhlým odpůrcům tohoto klubu jen potvrdí jejich domněnku o tom, jak vypadá "průměrný Sparťan").
Dva nula je film, o jehož žánrovém zařazení lze oprávněně pochybovat. Vycházel ze zajímavého nápadu a konceptu, který se ale nepodařilo tak úplně stravitelně zrealizovat. Ve výsledku tak zůstal někde v půli cesty a po jeho skončení budete spíše zklamáni nad příliš smířlivým přístupem a promarněnou příležitostí.
PS: Je-li pro vás fotbal španělskou vesnicí, odečtěte si z hodnocení jeden až dva body.
PPS: Ondřej Vetchý a Jakub Kohák, kteří se objevují v traileru, nejsou ve filmu ani vteřinu, takže je nečekejte.

Český trailer filmu Dva nula

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Grinch pořádá hon na pačlověky a chce splnit tři přání pro Popelku (16.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Pohádka Jana Budaře Princ Mamánek nevyrovnaně vypráví o lásce a smrti (30.10.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre (22.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Žhářka točí film roku (11.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má první trailer (06.05.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Betlémské světlo Jana Svěráka tematizuje autorskou nemohoucnost (13.03.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Proměna na cestě za betlémským světlem (09.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Tajemství staré bambitky 2 sází na jistotu osvědčených zápletek (11.02.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Královna Margrete odhaluje tajemství staré bambitky a bojuje se smrtí na Nilu (09.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Betlémské světlo má první trailer (06.12.2021 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Neznámý Venom prožívá lásku na špičkách (13.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Betlémské světlo má první teaser (08.10.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nic ve zlým, Karle, ale myši patří do nebe (06.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu