Preview: Argo

Vydáno: 17.10.2012 12:18 - Petra Janků | foto: Warner Bros.

Psal se rok 1979 a skupina íránských studentů obsadila americké velvyslanectví v Teheránu. Šesti Američanům se podařilo uprchnout a schovat se u kanadského velvyslance. Jak se ale dostanou domů? A potvrdí Ben Affleck opět pověst výjimečného režiséra?
Ben Affleck není jenom hezká tvářička, ale i schopný herec (Na odstřel, Pearl Harbor a samozřejmě Armageddon) a ještě lepší režisér. Po dvou úspěšných filmech Gone, Baby, Gone a Město se rozhodl nás letos obšťastnit dramatem s kapkou humoru, natočeným podle skutečných událostí - Argo.
Canadian Caper je zpopularizovaný název tajné záchranné akce, ve které s velkým přispěním kanadské vlády CIA zachránilo šest amerických diplomatů. Psal se rok 1979 a v Íránu panovaly velké protiamerické nálady. Írán obviňoval USA, že chce znovu nastolit světskou prozápadní monarchii. Dne 4. listopadu téhož roku obsadila naštvaná a radikální skupina íránských studentů americké velvyslanectví v Teheránu a zajala 66 lidí. Šesti diplomatům se však podařilo uprchnout na kanadské velvyslanectví. Těchto šest diplomatů bylo zachráněno v lednu 1980, většina zajatců však byla vězněna až do ledna následujícího roku.
Film Argo se zaměřuje právě na příběh šesti uprchnuvších diplomatů a jejich záchranu. Tehdy to byl opravdu velký neřešitelný problém – Američané se schovávali na kanadské půdě uprostřed chaotického Teheránu a bylo jen otázkou času, kdy vše praskne, a Američané budou s největší pravděpodobností zajati a možná i zabiti.
Jediná možnost na jejich záchranu, která přicházela v úvahu, byla tajná operace. Proto přichází na scénu odborník na exfiltrace Tony Mendez (exfiltrace = když potřebujete dostat člověka z jednoho místa na druhé, aniž by si toho kdokoliv všiml) a navrhl geniální, ale velmi riskantní plán. S tajnou podporou kanadské vlády vznikl falešný sci-fi film Argo a šesti americkým diplomatům byla změněna identita na šest kanadských herců tak, aby mohli s falešnými pasy vycestovat zpět do Států.
Aby byla zástěrka co nejvěrohodnější, byl k falešnému filmu Argo napsán i scénář (na motivy známé fantasy / sci-fi knihy Lord of Ligh autora Rogera Zelazneho), nebo byl vytvořen i filmový plakát.
Ben Affleck přiznává, že i když je film založen na skutečných událostech, museli pro zachování dramatické atmosféry pozměnit pár skutečností. Tyto změny lze cítit už z traileru, kde můžeme vidět pár dobře mířených vtípků i dramatické výjevy, které se dějí opravdu jen ve filmech. Tyto změny nutné pro filmové dílo však dávají naději, že i další Affleckův film bude stejně podařený jako jeho předešlé a že se budeme opět skvěle bavit.
Ben Affleck si stejně jako ve filmu Město střihnul jak režisérskou roli, tak hlavní roli hereckou (zmíněný odborník na exfiltrace Tony Mendez). V dalších rolích také uvidíme jako CIA agenta Bryana Cranstona (Drive) nebo Johna Goodmana v roli make-up artisty, který Mendezovi pomůže s tvorbou falešného filmu.
Scénář k filmu napsal Chris Terrio (Heights) a hudebního doprovodu se ujal čtyřmi nominacemi na Oscara oceněný Alexandre Desplat, muž, který má na kontě hudbu k mnoha skvělým filmům - namátkou jmenujme snímky Královna, Podivuhodný případ Benjamina Buttona nebo Králova řeč.
Nový snímek Bena Afflecka Argo, natočený na motivy skutečných událostí, můžete vidět už od 29. listopadu 2012. v kinech.


Originální trailer filmu Argo


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY