TV tipy: Méně známé festivalové snímky a napínavá dramata

Vydáno: 28.09.2012 15:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros. Pictures

Aktuální programový výběr připomíná spíše prázdniny. Mezi mnoha reprízami vyniká pár málo známých a spíše festivalových snímků, z mainstreamu zaujmou hlavně vynikající horor, nedoceněný western a povedené kriminální drama.
Plakát filmu Zabriskie Point Zabriskie Point (Zabriskie Point) (pátek 28. 9., ČT2, 22.40 - 00.30)
Divácky náročné drama Michelangela Antonioniho je plné především dlouhých záběrů, během nichž se nic moc nestane. Spíš než o ději je tento snímek o pocitech a vnímání světa kolem sebe. Jde hlavně o výpověď své doby, která je rámována precizním režisérským řemeslem a výtečným soundtrackem plným tehdejších velkých hudebních hvězd v čele s legendárními Pink Floyd. Ze známějších tváří se tu objeví snad jen Harrison Ford (ten ale nepromluví), pocit autenticity je tedy o to větší. Tohle je zkrátka potřeba vidět, neb celkový zážitek je hodně individuální.
Synopse: V Los Angeles roku 1969 rozhořčeně pozoruje vysokoškolák Mark (Mark Frechette) diskuzi mezi militantními černými a bílými spolužáky. Když chce poté na policii zaplatit kauci za zadrženého kamaráda, je kvůli neodbytnosti zadržen sám. Po svém propuštění si okamžitě kupuje pistoli a při demonstraci, jejímž je účastníkem, vidí, jak ozbrojené složky zastřelí jednoho z protestujících. Mark chce střelce odpravit, někdo ho však předběhne. To ovšem nic nemění na tom, že se stává hlavním podezřelým a prchá na letiště, kde se zmocňuje sportovního letadla.
Zajímavost: Mark Frechette byl v roce 1973 odsouzen za přepadení banky a po dvou letech se nešťastnou náhodou zabil činkou.

Originální trailer filmu Zabriskie Point

Plakát filmu Spáči Spáči (Sleepers) (pátek 28. 9., Prima Family, 22.55 - 02.10)
Silné a ve filmografii zkušeného Barryho Levinsona malinko přehlížené drama na první pohled zaujme hvězdným hereckým obsazením (Kevin Bacon, Robert De Niro, Brad Pitt nebo Dustin Hoffman). Kromě toho ovšem nabízí i zajímavý příběh inspirovaný skutečností, perfektní režii a několik nezapomenutelných momentů. Na škodu je pouze určitá zkratkovitost vyprávění a příliš mnoho sledovaných postav. S tím souvisí také lehce přehnaná délka. Jinak ale hodně intenzivní film.
Synopse: Skupinka kluků vyrůstá v newyorské čtvrti zvané Hell´s Kitchen, kde se celý den potuluje a vyvádí lotroviny přímo úměrné jejich věku. Jedna taková se jim však jednoho dne vymkne z rukou a končí tragédií. Všichni jsou poté odsouzeni do nápravného ústavu pro mladistvé. Tomu pevnou rukou vládnou dozorci, jež vede sadistický Nookes (Kevin Bacon). A právě on jim udělá ze života peklo, na které nelze zapomenout a ukončí tak jejich dětství. Když mají proto v dospělosti možnost se pomstít, neváhají ani vteřinu.
Zajímavost: Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdí, že jde o částečnou biografii, ačkoli záznamy o podobném soudním líčení se nikdy nenašly.

Originální trailer filmu Spáči

Plakát filmu Mladý mistr Mladý mistr (Shi di chu ma) (sobota 29. 9., Prima Cool, 01.25 - 03.20 / 04.10 - 06.05)
Typický kousek oblíbeného Jackieho Chana potěší opět hlavně jeho fanoušky. Ve vlastní režii tu předvádí to, co ho proslavilo - těšte se tedy na bláznivou akci, která nezná hranic, zkombinovanou se zvláštní komikou, která rozhodně nesedne každému. Vzhledem k žánru je asi jasné, že příběh není tím, na co by se tady nějak moc hrálo. Dostupné ohlasy kritizují pomalý a utahaný začátek a nezvykle mnoho dialogů, na druhou stranu vyzdvihují perfektní závěrečnou dvacetiminutovou akci, která vynahradí většinu nedostatků. Nezbývá než se o tom přesvědčit.
Synopse: Každoročně se sousední školy kung-fu střetávají v turnaji, v němž jde hlavně o prestiž. Vždy vyhrává škola mistra Thana, protože její oddíl vede nejlepší žák Tygr (Pai Wei). Ten se ale jednou nechá podplatit, pod lacinou záminkou se vyhne soutěžení a připravuje konkurenční oddíl. Ten pak pochopitelně zvítězí. Than, který nic netuší, vše svede na Tygrova náhradníka Draka (Jackie Chan), jemuž pak dělá ve škole peklo. Když se ale dozví pravdu, Tygra vyhodí. Po velké hádce odchází i Drak, který chce Tygra najít a pokusit se ho přemluvit, aby mistra odprosil. Začíná tak dobrodružství plné bláznivých příhod.
Zajímavost: Jackie Chan si při natáčení poranil hrdlo a málem se udusil, navíc si skoro zlomil nos.

Mezinárodní trailer filmu Mladý mistr

Plakát filmu Roztržitý Roztržitý (Le distrait) (sobota 29. 9., Fanda, 16.30 - 18.05 / neděle 30. 9., 08.55 - 10.15)
Jeden z nejlepších filmů, jaké kdy natočil Pierre Richard, je zároveň jeho režijním debutem. Ač je řemeslně trošku fádní a zaujme jen netradiční kamera, vtipy a scénář fungují na výbornou. Za zdánlivě banálním příběhem se skrývá druhý plán v podobě satiry na reklamu, která je nadčasová a v mnohém předběhla svou dobu. Tvůrce tu zkrátka těží ze svých nápadů a talentu maximum a stvořil nestárnoucí kousek, který vždy pobaví a zpříjemní náladu. Ideální kousek na víkendové odpoledne.
Synopse: Pierre Malaquet (Pierre Richard) je přijat do firmy zabývající se výrobou reklamy. Není to ale z důvodů mimořádných schopností, jako spíše proto, že šéf má poměr s jeho matkou. Ač je Pierre roztržitý, přivádí lidi kolem sebe do rozpaků a o reklamě má dost naivní představy, má jeho práce slušný úspěch a jeho slogany se zabydlují ve slovníku běžných lidí. A ti jsou jak známo pro reklamu naprosto klíčoví. Pierre tak musí ve firmě chtě nechtě zůstat.
Zajímavost: Cameo si ve snímku střihne i známý francouzský herec a režisér Yves Robert.

Německý trailer filmu Roztržitý

Plakát filmu Muž proti muži Muž proti muži (Seraphim Falls) (sobota 29. 9., Prima Family, 22.25 - 00.40)
Nedoceněný moderní western Davida Von Anckena skvěle baví zejména na začátku, kdy nabídne několik syrových, atmosférických a emocionálně silných scén a příjemně navnadí na další pokračování. Ve druhé polovině sice tempo trošku opadne a příběh se zbytečně komplikuje, naštěstí tu ale jsou Pierce Brosnan a Liam Neeson, kteří svým charismatem utáhnou i slabší chvilky. Spolehnutí je i na jistou režii a povedený scénář. O to víc mrzí nedomyšlený a násilně naroubovaný konec.
Synopse: Občanská válka v USA skončila teprve před třemi lety, některé rány ale čas nezacelí. Touha po pomstě žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) za tajemným Gideonem (Pierce Brosnan), který, jak se zdá, zásadně poznamenal jeho život. Začíná tak hra na kočku a myš, jejíž výsledek je nejistý a ani to, kdo stojí na jaké straně, se nedá přesně určit. Oba muži si každopádně budou muset vzpomenout na to, co se kdysi stalo u Seraphim Falls.
Zajímavost: Natáčelo se pouhých pětačtyřicet dní.

Oficiální trailer filmu Muž proti muži

Plakát filmu Mlha Mlha (The Mist) (sobota 29. 9., Barrandov, 22.45 - 01.10)
Další z vynikajících adaptací novely Stephena Kinga, za níž stojí Frank Darabont, vyniká hutnou atmosférou, skvěle šponovaným napětím a velmi dobrými hereckými výkony mimo jiné Thomase Janea a Marcii Gay Harden. Znalce předlohy navíc velmi potěší fakt, jak si tvůrce elegantně (a možná lépe než sám spisovatel) poradil s původním otevřeným koncem. Snímek se dá vnímat i jako drsná úvaha o tom, co s člověkem udělá strach. Jediné, co tak můžeme vytýkat, je nižší úroveň triků. O nich ale naštěstí tenhle film není. Sugestivní a mrazivý zážitek.
Synopse: Výtvarník David (Thomas Jane) se společně se synem Billym (Nathan Gamble) a neoblíbeným sousedem Nortonem (Andre Braugher) vydává ráno po extrémně silné bouři nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu ale zachvátí supermarket podivná hustá mlha, v jejímž středu se zřejmě ukrývá něco děsivého a vražedného. Ještě větší zlo dost možná sídlí v duších lidí, kteří se najednou ocitají tváří v tvář strachu a naprostému zoufalství.
Zajímavost: Darabont souhlasil s natáčením pro studio Dimension pouze v případě, že mu nesmí zasáhnout do závěru filmu, ať bude jakýkoli.

Originální trailer filmu Mlha

Plakát filmu Slídilové Slídilové (Sneakers) (neděle 30. 9., Prima Family, 00.40 - 03.00)
Oddechová a překvapivě povedená akční komedie vsází hlavně na vtipný a napínavý scénář. Režírující Phil Alden Robinson dodal už jen svěží tempo, odlehčenou atmosféru a hlavně výborný casting složený ze staré herecké gardy, jemuž vévodí Robert Redford, Sidney Poitier, Dan Aykroyd, Ben Kingsley a další. Škoda jen přehnané délky, která snímek zbytečně zpomaluje. Nebudete-li nicméně očekávat příliš, mohli byste se velmi slušně pobavit.
Synopse: Martin Bishop (Robert Redford) se se svým týmem specializuje na testování bezpečnostních systémů. Neuniknou ani pozornosti vládních agentů, kteří si je najmou, aby uloupili tajnou černou skříňku. Když ale Martin a spol. zjistí, co je uvnitř a komu to vlastně slouží, musí vzít spravedlnost do vlastních rukou.
Zajímavost: Bunda, kterou ve snímku Redford nosí, je stejná jako ta, kterou měl už ve filmu Přirozený talent.

Originální trailer filmu Slídilové

Plakát filmu Ochranné zbarvení Ochranné zbarvení (Barwy ochronne) (pondělí 1. 10., ČT2, 21.45 - 23.25)
Inteligentní a nadčasové polské drama tamního klasika Krzysztofa Zanussiho je sofistikovanou kritikou povrchní morálky, konformismu, přetvářky a cynismu. Tvůrci tak jde především o na svou dobu odvážný scénář, silný příběh a bezchybné herecké výkony, jimž jednoznačně kraluje Zbigniew Zapasiewicz. Jak je u režiséra zvykem, závěr nevyznívá jednoznačně a nabízí několik možností intepretace. Tady si přijde na své hlavně náročnější divák, který rád hledá skryté významy.
Synopse: Na letním soustředení studentů lingvistiky dochází k ostré debatě o společenské morálce. Na jedné straně stojí idealistický Jaroslav (Piotr Garlicki), který se snaží přistupovat ke všem stejně, proti němu je cynický Jakub (Zbigniew Zapasiewicz), který vyznává přizpůsobování morálky měnícím se situacím. Který koncept nakonec bude slavit vítězství?
Zajímavost: Na Polském filmovém festivalu v roce 1977 získal snímek ocenění za nejlepší film, cenu obdržel i Zbigniew Zapasiewicz.

Ukázka z filmu Ochranné zbarvení

Plakát filmu Londýnská řeka Londýnská řeka (London River) (úterý 2. 10., ČT2, 00.20 - 01.50)
Nenápadný a citlivý snímek Rachida Bouchareba se snaží nahlížet na téma terorismu z jiného úhlu a hlavně nikoho nesoudit. Poměrně se mu to daří, leč místy zabředává do schématičnosti postav a neubrání se ani očekávanému konci. Hodně zachraňují jako vždy skvělá Brenda Blethyn a dobře dávkované emoce, které nenechají diváka chladným. Přes všechny nedostatky tak málo známý festivalový kousek stojí za vidění.
Synopse: Nesourodá dvojice lidí se po bombovém útoku v Londýně v roce 2005 vydává do britské metropole, kde se pokouší zjistit, co se stalo s jejich dětmi, které od té doby pohřešují. A bude to zvláštní cesta, na níž poznají cenu svého života.
Zajímavost: Ačkoli se film odehrává v roce 2005, na jednom z autobusů si lze všimnout reklamy na videohru, která vyšla až v květnu 2008.

Originální trailer filmu Londýnská řeka

Plakát filmu Volný den Ferrise Buellera Volný den Ferrise Buellera (Ferris Bueller´s Day Off) (čtvrtek 4. 10, ČT2, 14.15 - 15.55)
V zámoří až nezdravě uctívaná a kultovní komedie je v našich končinách přijímána poněkud střízlivěji. Režírující John Hughes spoléhá hlavně na vtipné situace, skvělou kameru, solidní tempo a jednoduchý příběh. Opřít se může i o Matthewa Brodericka v titulní roli, fanoušky potěší i tehdy začínající Charlie Sheen. Zásadním problémem se jeví kontrast první a druhé poloviny snímku, které příliš nedrží u sebe. Každopádně jde o zajímavý počin, o němž se toho u nás moc neví.
Synopse: Ferris Bueller (Matthew Broderick), jeho dívka Sloane (Mia Sara) a jeho kamarád Cameron (Alan Ruck) nepřijdou do školy a jen tak se poflakují po městě. V patách jim ovšem je ředitel (Jeffrey Jones), který má záškoláctví plné zuby a na Ferrise navíc dlouhodobě spadeno.
Zajímavost: Hughes údajně napsal scénář za pouhých šest dní.

Originální trailer filmu Volný den Ferrise Buellera

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY