Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Divoši

Recenze: Divoši

Vydáno: 26.09.2012 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Oliver Stone přichází s drsným příběhem z mexického pohraničí a zvolenou technikou natáčení cílí zejména na mladé diváky. Jde po několika slabších letech konečně o návrat hollywoodské legendy, nebo si ještě počkáme?

DivošiRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 26.09.2012 14:00. Oliver Stone přichází s drsným příběhem z mexického pohraničí a zvolenou technikou natáčení cílí zejména na mladé diváky. Jde po několika slabších letech konečně o návrat hollywoodské legendy, nebo si ještě počkáme? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bývaly doby, kdy Oliver Stone dokázal tnout do živého a připomínat své rodné Americe věci, které nerada slyšela (ať už mluvíme o realistické Četě, neméně povedeném a stále aktuálním Narozen 4. července nebo třeba jen o konspiračním JFK). Jenomže poté přišla konvenčnost v podobě World Trade Center a dostavilo se velké zklamání. Dojem příliš nenapravily ani rozbředlý satirický portrét George Bushe W. a sterilní pokračování klasiky Wall Street. Teď se pokouší zaujmout dramatem Divoši.
To je zpracováním údajně velmi populárního románu a vypráví příběh trojice zamilovaných lidí (dva chlapci a jedna dívka), kteří spolu žijí v příjemné symbióze. Na živobytí si vydělávají výrobou a distribucí trávy, která je nejlepší v širokém okolí. Pod palcem mají i slizkého protidrogového agenta a jejich život se zdá být víceméně bezstarostný. To se ale změní ve chvíli, kdy si na ně došlápne nedaleký mexický kartel, jemuž se činnost mladíků příliš nelíbí a rád by ji měl pod kontrolou. Nabídne jim tak lukrativní dohodu a čeká kladnou odpověď. Pánové ale odmítnou a spustí tím šňůru událostí, které mohou mít velmi tragické důsledky.
Jak už bylo napsáno, máme tu čest se zfilmováním literární předlohy. A to je právě zásadním problémem snímku. Nevím, jak je to v knize, jejímž autorem je Don Winslow (který se mimochodem podílel i na scénáři), ale průvodkyní snímku je hlavní hrdinka, která si říká "O". A její charakter je bohužel dost jednorozměrný a povrchní, čímž činí své výpovědi téměř nesnesitelnými. Příliš tomu neprospívá ani její představitelka Blake Lively, která je toporná a nevýrazná. Scénáři se vůbec povedl husarský kousek - snad všechny vedlejší postavy jsou totiž mnohem zajímavější než ty hlavní, což je trochu na pováženou!
Ústřední duo v podání Aarona Johnsona (který své "kickassovské" charisma asi už ztratil) a Taylora Kitsche je skutečně strašně nezajímavé. Ač se zejména druhý jmenovaný snaží, jak může, nemá zkrátka co hrát. Pokaždé, když se na plátně objeví kdokoli jiný než tito tři, začne snímek bavit. A to Johnu Travoltovi stačí jen vystřihnout dalšího ze svých slizounů způsobem, jakým jsme u něj zvyklí a všechny strčí do kapsy. Totéž platí i o Beniciu del Torovi, který si bezcitného mafiánského zabijáka maximálně užívá a je asi nejlepší z celého ansámblu a právě on zůstane v hlavě nejdéle. Standardní Salma Hayek už asi nikoho nepřekvapí.
Tvůrci se navíc nesoustředí čistě na přímočarý příběh o pomstě a boji proti mafii, který už sám o sobě není nikterak originální, ale sledují také onu milostnou linii a v jednu chvíli také komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou. A upřímně řečeno to moc nefunguje. Dialogy jsou vskutku místy jako z červené knihovny a tím pádem dost fádní a často nudí. Délka sto třiceti minut se tak ukazuje přehnaná a prostříhání o minimálně dvacet minut by rozhodně neškodilo. Snímku také zoufale chybí nadsázka, humor nebo alespoň nějaká zapamatovatelná hláška, protože téma si o to přímo říká.
Oliver Stone je na druhou stranu zkušený režisér a řemeslo stále ovládá na výbornou. V Divoších se snaží jít naproti mladým divákům, tudíž hojně používá kamerové filtry, zajimavě mění obrazové perspektivy, volí i zběsilý a klipovitý střih, který pochopitelně občas doplňuje roztřepaná kamera. Výsledek tak hodně připomíná práci nebožtíka Tonyho Scotta (a to i zvolenou problematikou středoamerických drogových kartelů). Objevují se tu i hodně brutální scény, které ale působí dost samoúčelně a tvůrce si je mohl, narozdíl od podobně násilných Takových normálních zabijáků, kde měly svůj pevný a jasný význam, klidně odpustit.
Hlavně díky jeho umění, slušnému a poměrně svižnému tempu a vedlejším hercům přežijete sledování filmu bez větších úhon a dokonce si možná zapamatujete pár skutečně výživných scén. Pokud sledujete Stoneovu tvorbu podrobněji, dost možná se stejně jako já neubráníte dojmu, že zvolené téma prostě není pro něj. Filmař jeho formátu potřebuje látku, která nabízí alespoň minimální přesah a nese s sebou jakékoli poselství. To tady zkrátka nenajdete a ať nahlížíte na Divochy ze všech možných úhlů, vidíte jen povrchní story o povrchních lidech. A to se zdá být hodně málo.
Divoši přes veškerou kritiku rozhodně nejsou špatný film. Jen při pohledu na jeho tvůrce by i méně náročný divák čekal trošku víc, než jen banální akci zabalenou do atraktivního moderního vizuálního hávu. Po odchodu z kina tak převáží spíše zklamání a neodbytný pocit, že tak ostřílený režisér, jakým Oliver Stone bezpochyby je, plýtval energií na projektu, který je od začátku víceméně pouhou jednohubkou. Dvakrát škoda.

Český trailer filmu Divoši

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lovec Kraven (20.06.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Muž v ohni se dočká televizní verze (29.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Muž s kinoaparátem je lhář na plný úvazek (11.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Kocour v botách chce tančit s Whitney Houston (21.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu