Recenze: Sousedská hlídka

Vydáno: 27.09.2012 08:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Ben Stiller a spol. zachraňují svět před mimozemskými stvůrami, které se ho chystají ovládnout. Používají u toho zbraně, důvtip i humor. Stojí ovšem konkurence Mužů v černém za diváckou návštěvu, nebo by jí bylo lépe na videu?

Sousedská hlídkaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.09.2012 08:00. Ben Stiller a spol. zachraňují svět před mimozemskými stvůrami, které se ho chystají ovládnout. Používají u toho zbraně, důvtip i humor. Stojí ovšem konkurence Mužů v černém za diváckou návštěvu, nebo by jí bylo lépe na videu? Hodnocení: 3
Sousedská hlídka
The Watch
Komedie / Sci-Fi
USA, 2012 , 102 min.

Režie: Akiva Schaffer
Scénář: Jared Stern, Seth Rogen, Evan Goldberg
Kamera: Barry Peterson
Hudba: Christophe Beck
Herci: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade, Rosemarie DeWitt, Will Forte, Mel Rodriguez, Doug Jones, Erin Moriarty, Nicholas Braun, R. Lee Ermey, Joe Nunez, Liz Cackowski, Johnny Pemberton, Sharon Gee

Česká premiéra: 27.09.2012

Hodnocení: 6/10
Sousedská hlídka hodnocení na Kinobox.cz: 55.75 %
Každé město (a koneckonců i vesnice) má nějakého toho patriota, který dělá vše pro jeho rozkvět a bývá až přehnaně aktivní. Ve středoamerickém Glenview je takovým jedincem Evan, který navštěvuje několik spolků, mnohým z nichž sám předsedá. Když je supermarket, jehož manažerem je, přepaden a noční strážce zavražděn, neváhá ani minutu a chce odhalit viníky. Založí proto domobranu s názvem Sousedská hlídka, která má za cíl dohlížet nad všemi obyvateli a zajistit jim klidné spaní. Jelikož ale z něho všichni mají legraci, přidají se k němu jen tři kamarádi.
Bob chce uniknout rodinnému stereotypu a hlavně se nevázaně bavit, obtloustlého Franklina nevzali na policejní školu, takže v Hlídce vidí velkou příležitost, jak všem dokázat, že se zmýlili a Jamarcus se právě přistěhoval, tudíž chce zapadnout do kolektivu a tajně touží po tom, že je zavolá mladá Asiatka, kterou pak za odměnu obšťastní. Je jasné, že nově zřízený sbor nikdo nebere vážně. To se ale změní ve chvíli, kdy náhodou objeví stopu mimozemšťanů, kteří chystají invazi na naši planetu. Najednou leží osud světa na bedrech téhle povedené čtveřice.
Ač to název rozhodně neevokuje, Sousedská hlídka je sci-fi komedie. A jestli se dá nepříliš známý režisér Akiva Schaffer za něco pochválit, je to na žánr velice slušná atmosféra. Scéna s přepadením obchodního domu je zvládnutá více než dobře a strach z neznámého tu funguje bez větších problémů. Za takové momenty by se nemusela stydět ani skutečná vekolepá sci-fi. Podobně vyjde i několik "lekaček", které s divákem sice nezamávají, ale příjemně ho překvapí. Je ale jasné, že nic originálního nesmíte očekávat.
Sympatické je i to, že tvůrci se nebojí krvavých scén a na to, že sledujeme vlastně komedii, která by měla mít nějakou nadsázku, jsou některé momenty vskutku dost krvavé, což opět potěší. Horší je to s efekty, o kterých tento film tedy není a na nichž je znát nižší rozpočet. O jejich digitálním původu nemůže být pochyb a to v takovém snímku nikdy není dobře. Zamrzí také až přílišná inspirace Predátorem a Vetřelcem na jejich vzhledu. To ale tolerantnější divák s klidem promine.
Horší už je to s tím ostatním. Děj zkrátka nedrží při sobě a mění se jen ve sled bláznivých epizod. Ani některé vtípky příliš nefungují a v nejlepším případě vzbudí jen lehké pousmání, protože působí šité horkou jehlou a nevyužívají potenciál, který mohly mít. Trošku zaráží, že tu úplně chybí nějaká zapamatovatelná hláška. Všechno se prostě dějě tak nějak moc rychle a nezajímavě, že to divák ani nestačí postřehnout.
Scénář, jehož spoluautorem je i Seth Rogen, na tom není o mnoho lépe a jakmile začnete přemýšlet o logice, končíte. Schaffer naštěstí režíruje tak svižně, že nemáte příliš času myslet na to, jakou "blbost" zrovna sledujete a že zejména vyřešení celého příběhu je trošku nesmyslné a malinko popírá vše, co jste viděli. A je svým způsobem smutné, že vedení ne moc zkušeného filmaře snímek zachraňuje a drží nad vodou.
Největším zklamáním jsou totiž herci. Ač ústřední čtveřice spolu poměrně souzní, jediným využitým z ní zůstává Jonah Hill, který si roli užívá a baví nejvíce. Ostatní jedou jen na půl plynu. Vince Vaughn se snaží až moc a tím pádem působí křečovitě a trošku kontraproduktivně, Richard Ayoade je opět za podivína, což tvůrcům evidentně ke štěstí stačí. Nejhůř je na tom ale překvapivě Ben Stiller, který je nevýrazný a působí, jako kdyby chtěl být už úplně někde jinde. Sympatickou postavu tak hledáte jen velmi těžko.
Sousedská hlídka je ve výsledku absolutně sterilní a neškodná komedie, která nikoho neurazí, zároveň ale ani nějak extra nepobaví. Po doběhnutí závěrečných titulků v divákovi zkrátka nezůstane vůbec nic a nedivil bych se, kdyby si mnozí nedokázali vzpomenout na to, co bylo na začátku. Vzhledem k tomu, že už jsme letos viděli třetí Muže v černém, je tohle zhola zbytečný film, který v kinech jen zabírá místo a za cenu vstupenky doopravdy nestojí.


Český trailer filmu Sousedská hlídka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY