Box office: Resident Evil i Nemo 3D mají znovu vyděláno

Vydáno: 17.09.2012 09:06 - Zbyněk Kubín | foto: Impact Pictures

Novinkové ždímačky peněz v podobě pátého dílu brakové série Resident Evil a devět let staré pixarovky Hledá se Nemo ve 3D si během premiérového víkendu splnily své výběrčí povinnosti, ale jinak nepřekvapily.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Po tragickém víkendu z minulého týdne, kdy se, co do (ne)návštěvnosti severoamerických kin, přepisovaly zastaralé rekordy, přišlo tentokrát výrazné zlepšení a diváci v kinech nechali podstatné zajímavější sumy. Postaraly se o to bohužel novinky, které jinou ambici, než právě vytahat z kapes nenáročného publika co nejvíc chechtáků, nemají (ale ani se za to nestydí).
Čela se dle předpokladů ujala novinka Resident Evil: Odveta. Pátý díl série, jejíž poznávacím znakem je kromě zombíků, latexu a Milly Jovovich to, že se nikdy nikam nevyvíjí, byl opět sázkou na jistotu, a ačkoliv otvírák za 21,1 milionů dolarů z tří tisícovek kin je ze všech sequelů nejslabší, Sony se o zisky bát nemusí, stejně jako my se nemusíme obávat, že bychom byli ušetřeni dalších částí této fanoušky videoherní předlohy "milované" série.
Pětka to doma dotáhne někam k 50 - 60 milionům dolarů, což by vzhledem k rozpočtu 65 milionů znamenalo težký propadák, ale zbytek světa to jistě zase zachrání. Minule ze zahraničí připlulo čtyřikrát více dolarů než z domova, tentokrát to určitě nebude jiné.
A nic na tom nezmění ani negativní, až dokonce rozzuřené ohlasy, které jsou však shovívavější než kdy dříve. S 35 procenty kladných recenzí a hodnocením 4,6 bodů z deseti je na tom pětka nejlíp z celé residentí rodinky. Nabízí se jednoduché vysvětlení, a sice to, že člověk si nakonec zvykne na všechno. Stejně tak i filmový kritik.
Stříbrná příčka spadla do klína Pixaru, respektive studiu Disney, které opět děkuje světu za třetí rozměr. Další levná 3D konverze staršího osvědčeného fláku nese kýžené milionové ovoce a přísloví, že bez práce nejsou koláče zase ztratilo něco na své chatrné pravdivosti. Skutečností však zůstává, že Hledá se Nemo je nestárnoucí majstrštyk a jen díky tomu na něm lze rejžovat i nyní.
Vybraných 17,5 milionů za otvírací víkend je sice jen slabý odvar třicetimilionového zářezu trojrozměrného Lvího krále, který zachvátil kina přesně před rokem, ale i to bohatě stačí na okamžité čisté zisky, které bohatě vynahradily výdaje na nepříliš náročnou konverzi. Pokud Nemo půjde ve šlépějích prostorové Krásky a zvířete, jenž v lednu debutovala za stejné peníze, dotáhne to doma na 50 milionů.
Bronz bere s 5,8 miliony úspěšná duchařina Kletba z temnot, která v rámci hororového žánru nečekaně drží (tentokrát propad o 37 procent) a už doma nastřádala 41 milionů dolarů, což je trojnásobek rozpočtu. A vyklízet pozice se zatím nechce ani chválené a u nás momentálně nesmírně aktuální prohibiční gangsterce Země bez zákona. Celkových 30 milionů za tři týdny je nicméně mrzutá bilance.
Pátou příčku okupuje vytrvalý rodinný stop-motion horůrek Norman a duchové, který od minulého týdne přeskočil před věčné rivaly Expendables: Postradatelní 2 a Bourneův odkaz a pokořil i čerstvé, neúspěšné, levné a velice povedené drama The Words, které se po deseti dnech v kinech těší neuvěřitelným tržbám 9 milionů dolarů.
Zbytek první desítky pak doplňují dojímavé fantasy Neobyčejný život Timothy Greena a politická komedie The Campaign.
Za týden se v široké distribuci utkají hned čtyři novinky. Palce budeme držet prý nečekaně povedenému komiksovému ultrakrváku Dredd 3D, ale pozornost si jistě zaslouží i drsný policejní thriller Patrola od mistra subžánru Davida Ayera.
Naopak nepříliš zajímavě se jeví horor House at the End of the Street a dosti naivně a tuctově vypadá podle trailerů také sportovní drama Trouble with the Curves nerudným Clintem Eastwoodem.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 14.09.2012
  1. Resident Evil: Odveta 21,1 mil. (novinka)
  2. Hledá se Nemo 3D 17,5 mil. (novinka)
  3. Kletba z temnot 5,8 mil.
  4. Země bez zákona 6,0 mil.
  5. Norman a duchové 3,8 mil.
  6. Expendables: Postradatelní 2 4,8 mil.
  7. The Words 5,0 mil. (novinka)
  8. Bourneův odkaz 4,0 mil.
  9. Neobyčejný život Timothy Greena 3,7 mil.
  10. The Campaign 3,5 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY