Chuck Norris: Muž, který se stal vtipem

Vydáno: 10.09.2012 19:00 - Zbyněk Kubín | foto: USA Network

Umí dělit nulou, práskat otáčivými dveřmi, a když si v KFC objedná BigMac, dostane ho. Chuck Norris sice zmizel z filmových pláten, ale internet z něj v posledních letech udělal nesmrtelný fenomén. A stačila k tomu jen holá pravda.
Momentálně sice Chuck Norris masakruje grázly ve druhých Expendables: Postradatelní 2, skutečností ale je, že kinosály jsou dvaasedmdesátiletému zakladateli bojového umění Chun Kuk Do již dlouhá léta zapovězeny.
Po téměř legendárních béčkových klasikách z osmdesátých let, jako jsou série Nezvěstní v boji a Delta Force nebo nezapomenutelná akční zhovadilost Invaze do USA, v nichž pohybově nadaný vousáč s výrazem nasupeného brusného papíru likviduje všechno živé a nejlépe šikmooké, případně arabské, vypršel chodící reklamě na Total Gym filmový čas a tento šampion, učitel, myslitel a zapřísáhlý neherec se odebral páchat dobro do televize.
Tam společně se svým mladším bratrem, producentem Aaronem Norrisem, zabodoval seriálem Walker Texas Ranger, který vydržel na obrazovkách osm sezon a dokázal, že dno vkusu televizního diváka může být takřka... bezedné. Moralistický a nábožensky uvědomělý akční kýč, v němž drsný křesťan Cordell Walker kopanci rovná do latě bezbožné padouchy, je dobře známý i u nás a početní milovníci country, džínsů a extrémně plytkých zápletek mu prakticky nedovolí vypadnout z vysílání.
Ať už je váš názor na rangerskou sérii jakýkoliv, nebudeme vám ho vyvracet, faktem ale zůstává, že tento toxický odpad televizní tvorby má obrovskou zásluhu na tom, proč je v současnosti Chuck Norris jedním z nejfrekventovanějších jmen pobíhajících na internetu a jeho hvězda září tak vysoko, že mu může závidět i sebeslavnější filmový geroj.
V reakci na Walkerovu seriálovou genialitu, neomylnost, neporazitelnost a nezranitelnost vypustil v roce 2005 známý moderátor Conan O'Brien ve své show Late Night do éteru několik štiplavých vtipů, v nichž si z absurdní postavy ultradrsného a nepochopitelně neodolatelného rangera utahoval. Tím zažehl první jiskru, z níž vzešel neutuchající oheň lidové tvořivosti a na téma Chuck Norris = superman začaly vznikat tisíce vtipů a nový internetový fenomén brzy dosáhl celosvětového věhlasu.
Dnes koluje prostorem nespočítatelné množství faktů, neustále přibývají nové a o "vtipného" Chucka Norrise je větší zájem než kdy jindy (dokonce jej k propagaci využil i nejmenovaný český operátor). Norrisovský ruch podpořil dokonce i největší internetový vyhledávač Google, kde když zadáte Chuckovo jméno, vyskočí na vás poznámka, že Chucka Norrise není třeba vyhledávat, Chuck Norris si vás najde sám.
Novodobý kult, díky němuž se Jára Cimrman obrací v hrobě, se samozřejmě donesl i ke svému otci. Zanícený křesťan Norris se sice proti svému zesměšňování, ba mnohdy pro něj nepřijatelnému rouhání (Když Bůh řekl "Budiž světlo!", Chuck Norris odpověděl "Řekni prosím.") zpočátku bránil, nakonec ale pochopil, že nově získaná popularita není k zahození a přijal úlohu největšího hrdiny všech dob za svou a často v médiích sám cituje své nejoblíbenější kusy.
Nicméně ke vtipům, týkajícím se víry, přistupuje stále bez sebemenšího nadhledu. Například k faktu, že neexistuje žádná evoluční teorie, ale pouze seznam živočišných druhů, které nechal Chuck Norris přežít, se vyjádřil takto:
"Je to vtipné a milé, ale tohle si o evoluční teorii myslím já: není reálná. Není to cesta, díky níž tu všichni jsme. Ve skutečnosti je život, jak jej vidíme na naší planetě, dílem Božím. To Bůh vybral druhy, které zde mohou být. Nejsme náhody ani nehody, byl to Bůh, Stvořitel, komu vděčíme za svou existenci. Bez Boha bych neměl žádnou moc ani sílu, ale jen s Ním mohu dělat všechny ty věci. Stejně tak vy."
Jak vidno, Chuck je rozený komediant a veselá kopa. Ale je to právě tato totálně vyprahlá suchopárnost, kdy je schopen s vážnou tváří rozebírat naprosté ptákoviny, která tento vtipálkovský fenomén udržuje při životě. Chuck zkrátka musí zůstat tím svatým, zásadovým a trošku prostoduchým drsňákem, abychom se fórkům na jeho adresu mohli dál smát. Protože, kdo se směje naposled, tomu řekl vtip Chucka Norrise.
Desítka nejlepších vtipů na Chucka Norrise (ale všechny vtipy o Chucku Norrisovi jsou nejlepší):
  • Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
  • Když jde Bubák spát, každou noc se podívá pod postel, jestli tam není Chuck Norris.
  • Chuck Norris je častým dárcem krve pro Červený kříž. Jen ne svojí vlastní.
  • Na poslední stránce Guinnessovy knihy světových rekordů je malým písmem uvedeno, že všechny rekordy drží Chuck Norris, zde uvedení lidé jsou ti, co jsou mu nejblíž.
  • Slzy Chucka Norrise léčí rakovinu. On ale neplakal. Nikdy.
  • Chuck Norris za války sestřelil německé bojové letadlo tak, že na něj zamířil dva prsty a řekl: "Bang!".
  • Chuck Norris jednou navštívil Panenské ostrovy, dnes už se jmenují jen Ostrovy.
  • Někdo se umí vyčůrat své jméno do sněhu, Chuck Norris to umí do betonu.
  • Kdysi se jedna ulice jmenovala podle Chucka, ale jméno bylo záhy změněno, protože nikdo nedokáže přejít přes Chucka Norrise a přežít.
  • Kdo jinému jámu kopá, ten je u Chucka Norrise na brigádě.
Který vtip o Chucku Norrisovi je ten váš nejoblíbenější? Podělte se s námi o něj v diskuzi pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY