Festivalové ozvěny: 37. týden

Vydáno: 11.09.2012 20:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Kim Ki-Dukova Pieta vzešla vítězně z boje o benátského Zlatého lva. Favorizovaný The Master Paula Thomase Andersona se musel spokojit "pouze" se Stříbrným lvem za režii a cenou pro nejlepšího herce.
MFF BENÁTKY
S nádechem kontroverze v sobotu večer skončil 69. ročník nejstaršího filmového festivalu na světě. Se Zlatým lvem pro nejlepší film z Benátek odjíždí jednapadesátiletý jihokorejský filmař Kim Ki-duk a to i přesto, že porota v čele s americkým režisérem Michaelem Mannem měla původně v plánu ocenit snímek o scientologické církvi The Master v režii Paula Thomase Andersona.
Jak Michael Mann uvedl například pro Hollywood Reporter, pravidla benátské soutěže neumožňují, aby týž snímek získal více hlavních cen, s výjimkou hereckých kategorií. Hereckou cenu ovšem nemůže dostat film, kterému je zároveň udělen Zlatý lev za nejlepší film.
Porota tedy dospěla ke kompromisu - aby výtečné mužské herecké obsazení Andersonova snímku nepřišlo zkrátka, udělila porota cenu pro nejlepšího herce jak Philipovi Seymourovi Hoffmanovi za filmového vůdce sekty, tak i Joaquinovi Phoenixovi za roli jeho žáka, a Andersona poctila "pouhým" Stříbrným lvem za režii. Jako hlavního vítěze tedy pasovala typicky ponuré drama Kim Ki-duka o vztazích mezi matkou a synem Pieta.
Zvláštní cenu porota přisoudila studii náboženské víry Ráj: Láska rakouského režiséra Ulricha Seidla, jíž mohli čeští diváci spatřit na letošním festivalu v Karlových Varech. Cenu za scénář získal Francouz Olivier Assayas za Après mai (Something in the Air), v němž režisér zavzpomínal na politické události, které se v Paříži odehrály počátkem sedmdesátých let.
Nejlepší herečkou byla vyhlášena Izraelka Hadas Yaron, která ztvárnila dívku z ortodoxní židovské komunity ve filmu Lemale et ha'halal (Fill the Void).
Zcela na prázdno nakonec vyšel některými očekávaný nový snímek Terrence Malicka, loňského vítěze z Cannes. Jeho romance To the Wonder se dočkala spíše smíšených reakcí, obdobně jako novinka Briana De Palmy Passion, která je remakem posledního filmu francouzského režiséra Alaina Corneaua Crime d'amour.
Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce/herečku letos v Benátkách získal domácí herec Fabrizio Falco, který se objevil ve dvou filmech soutěžní sekce - Bella addormentata (Dormant Beauty) a È stato il figlio (The Son Was Here). Za posledně jmenovaný si odnesl ocenění za nejlepší technický počin (kameru) režisér, scenárista a kameraman v jedné osobě Daniele Cipri.
Soutěž nejlepších debutových snímků, jejíž porotě předsedal indický režisér Shekhar Kapur, vyhrál a cenu Luigiho de Laurentise společně s finanční odměnou sto tisíc amerických dolarů si odnesl film Küf (Mold) tureckého režiséra a scenáristy Aliho Aydia.
Ze sekce "Horizonty" (Orizzonti) vzešel vítězně dokument hongkongského režiséra Wanga Binga San Zi Mei (Three Sisters) o rodině v chudé oblasti Číny. Zvláštní cenou v téže sekci porota ocenila koprodukční snímek Francie, Belgie a Lucemburska - melodrama o komplikovaném pletenci milostných vztahů Tango libre.
Cenu za celoživotní přínos si letos v Benátkách převzal domácí herec Francesco Rosi, který tento rok v listopadu oslaví devadesátku, ocenění "Glory to the Filmmaker" za významnou inovaci současného filmu si převzal Spike Lee a "Persol Award" pro legendární osobnost mezinárodního formátu byla udělena Michaelovi Ciminovi.
Více informací o letošním ročníku benátského filmového festivalu a jeho oceněných filmů a tvůrců najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY