Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 9. 2012 - 13. 9. 2012

TV tipy: Tragikomedie, parodie a dramata se závažným poselstvím

Vydáno: 07.09.2012 12:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vyrovnaná je aktuální televizní nabídka. Žádný žánr nepřevažuje a poměr mezi komediemi a vážnějšími snímky je zhruba jedna ku jedné. Vedle parodických a tragikomických snímků se tak objeví některá závažná a stále aktuální dramata.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Světlušky v zahradě Světlušky v zahradě (Fireflies in the Garden) (pátek 7. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / sobota 8. 9., 14.05 - 16.15)
Nenápadný a ne tolik známý snímek na první pohled zaujme už poměrně hvězdným obsazením (Julia Roberts, Willem Dafoe, Ryan Reynolds, Carrie-Anne Moss...). Debut Dennise Lee vsází spíše na dialogy, které se snaží působit co nejreálněji a střídá se v něm humor s tragikou. Přesto malinko zklamává v tom, že klouže příliš po povrchu a některá z témat jen nakousne. Většinu nedostatků vyvažuje právě herecká sestava, která si nikterak nepřekáží a odvádí výbornou práci.
Synopse: Lisa (Julia Roberts), její manžel Charles (Willem Dafoe), syn Michael (Ryan Reynolds) a dcera (Shannon Lucio) se chystají na oslavu Lisiny sestry (Emily Watson). Vše ale zhatí autonehoda, při níž Lisa zemře. Přítomnost Michaelovy manželky (Carrie-Anne Moss) pak otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství a bolestivých vzpomínek.
Zajímavost: Kameramanem filmu je manžel Julie Roberts Daniel Moder.
Originální trailer filmu Světlušky v zahradě

Český plakát filmu Kámoš k pohledání Kámoš k pohledání (I Love You, Man) (pátek 7. 9., Nova, 22.25 - 00.35)
Chytrá a vtipná komedie Johna Hamburga poměrně originálně obrací naruby žánrová klišé jen tím, že je nechá prožívat muže. Plusem je také skvěle fungující chemie mezi Jason Segelem a Paulem Ruddem. Prvoplánových a fekálních vtípků se objevuje jen minimum a přednost dostává pečlivé budování vztahu mezi dvěma hlavními hrdiny. Někomu ovšem může vadit pomalé tempo a možná až příliš "gay" zápletka. Pokud vám ale humor všech tvůrců sedne, prožijete příjemný večer.
Synopse: Peter Klaven (Paul Rudd) má krásnou snoubenku, skvělou práci, ale zásadní problém - chybí mu kamarád, který by mu šel za svědka na svatbu. Ať se snaží sebevíc, žádného nemůže najít a pomalu to vypadá, že se bude muset smířit s vlastním otcem, který jím lehce pohrdá. Na poslední chvíli se setká s podivínským samorostem Sydneym (Jason Segel), s nímž si okamžitě padne do oka. To se ale moc nelíbí jeho nastávající.
Zajímavost: J. K. Simmons, který hraje Paulu Ruddovi otce, je ve skutečnosti jen o čtrnáct let starší než on.
Originální trailer filmu Kámoš k pohledání

Český plakát filmu Iluzionista Iluzionista (L'illusionniste) (sobota 8. 9., ČT2, 22.10 - 23.25)
Svérázný animák Sylvaina Chometa je typickou ukázkou jeho práce. Bizarní animace, minimum dialogů a záměrně ztřeštěné postavy tu tedy nemohou chybět. Námět vycházející z nikdy nedokončeného scénáře Jacquese Tatiho je posmutnělý a nezvykle vážný, o dětský film se tak rozhodně nejedná. Technický dokonalé dílo kazí skutečně jen velká snaha složit poctu jedné filmařské legendě. Výsledek je tak místy trošku naivní a neinvenční. Na velmi dobrém výsledku to ale nic moc nemění.
Synopse: Zestárlý iluzionista putuje se svým vystoupením od vesnice k vesnici. V jedné takové potká mladou obdivovatelku, která skutečně věří tomu, že kouzelník umí zázraky. Jak to tak v podobných případech bývá, toto setkání jim změní život.
Zajímavost: Tati celý život věřil, že snímek jednou realizuje a přihlásil se kvůli tomu do kouzelnického kurzu.
Oficiální trailer filmu Iluzionista

Plakát filmu Truman Show Truman Show (The Truman Show) (neděle 9. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 10. 9., 11.05 - 13.10)
Asi nejznámější snímek "mistra nenápadných dramat" Petera Weira je nadčasovým a čím dál aktuálnějším poselstvím o fungování reality shows a medializovaném světě. V hlavní roli exceluje Jim Carrey, který dokazuje, že serióznější poloha mu nedělá žádný problém, jehož výtečně doplňují tradičně skvělý Ed Harris a záměrně přehrávající Laura Linney. Drobnější vadou je jen očekávaný konec. Jinak ale nelze mít větších výhrad.
Synopse: Truman Burbank (Jim Carrey) absolutně netuší, že jeho život je populární televizní seriál, nad nímž má neomezenou moc režisér a scenárista Christof (Ed Harris). Když se to dozví, chce show okamžitě opustit. Rázem si ovšem uvědomí, že skutečný svět by pro něho mohl být ještě horší a své rozhodnutí musí přehodnotit.
Zajímavost: Každý název ulice v Trumanově rodném městečku obsahuje jméno nějakého slavného herce.
Originální trailer filmu Truman Show

Plakát filmu Kawasakiho růže Kawasakiho růže (neděle 9. 9., Nova, 20.20 - 22.35 / pondělí 10. 9., Nova Cinema, 14.45 - 16.55)
Nejlepší režijní počin Jana Hřebejka za poslední roky se pokouší vyrovnat s nelehkou národní minulostí. Vizuálně i technicky jde o naprostou špičku a v našich končinách stále ještě svým způsobem o unikát. Moderní "look" doplňují výteční herci (zejména Daniela Kolářová, Martin Huba, Lenka Vlasáková a Ladislav Chudík), s nimiž udržuje krok i "neherec" a profesionální fotograf Antonín Kratochvíl. Škoda jen, že scénář představuje zbytečně mnoho postav a některé linie vyšumí do ztracena. Přes všechny chyby ale za vidění stojí, neboť podobných kousků je u nás stále málo. Sluší se dodat, že film byl oceněn dvěma Českými lvy.
Synopse: Renomovaný psychiatr (Martin Huba) je společensky uznávanou morální autoritou a při příležitosti státního svátku má získat významné ocenění. Kvůli tomu se o něm více mluví a natáčí také dokument. A právě při jeho tvorbě narazí tvůrci na něco, co mělo zůstat skryto a na co stárnoucí muž není příliš hrdý. Co když se tato skutečnost dostane na povrch?
Zajímavost: Hřebejk poprvé natáčel na digitální kameru.
Originální trailer filmu Kawasakiho růže

Český plakát filmu Tropická bouře Tropická bouře (Tropic Thunder) (neděle 9. 9., Nova, 23.10 - 01.15)
Parodie na hollywoodské velkofilmy je zejména v první polovině výtečná a skvěle si střílí z procesu natáčení a všudypřítomných hvězdných manýrů. Režírující Ben Stiller snímek parádně obsadil a výborní Robert Downey Jr., Nick Nolte, sám režisér, Jack Black a Steve Coogan budí úsměv v každé scéně, v níž se objeví. Později ale tempo opadne, vtipů ubyde a začnou se nepříjemně opakovat. I přesto jde ve svém žánru o jasný nadprůměr. A nepřehlédněte famózního Toma Cruise!
Synopse: Tugg Speedman (Ben Stiller) chrlí jeden kasovní trhák za druhým, na Oscara to ale nestačí. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) je jeho pravý opak a z různých ocenění už by si mohl postavit dům. Komik Jeff Portnoy (Jack Black) chce zase přejít na charakterové herectví. Právě tyto tři hvězdy se scházejí na natáčení válečného velkofilmu, který má zásadně změnit jejich kariéry. Jenomže práce to není jednoduchá a každý z nich má své manýry. Pro tvůrce takřka neřešitelná situace.
Zajímavost: Jack Black odehrál většinu filmu s pohmožděnými žebry.
Český trailer filmu Tropická bouře

Plakát filmu Gallipoli Gallipoli (Gallipoli) (pondělí 10. 9., ČT2, 21.50 - 23.40)
Netradiční válečné drama je další ukázkou fantastické režijní práce Petera Weira. Zde dokáže budovat slušnou atmosféru a velmi podrobně líčit nejednoznačný vztah dvou vojáků, který vyvrcholí brilantní závěrečnou sekvencí. Právě pomalé tempo může některému divákovi vadit, neboť ve většině stopáže se skutečně nic moc neděje. Záměrně upozaděni jsou i herci, kterým dominují tehdy neznámý Mel Gibson a Mark Lee. Za zmínku stojí také hudba využívající některé netradiční motivy.
Synopse: Dva australští mladíci (Mark Lee a Mel Gibson) jsou v rámci první světové války vysláni na poloostrov Gallipoli, kde se bojuje proti Turkům. Jejich představy jsou ovšem značně naivní, o čemž se přesvědčí ihned po příjezdu. Válečná realita je totiž hodně odlišná a krutá.
Zajímavost: Snímek získal celkem devět australských filmových cen.
Originální trailer filmu Gallipoli

Plakát filmu Withnail a já Withnail a já (Withnail & I) (úterý 11. 9., ČT2, 00.10 - 01.55)
Další z kultovních filmů vypadá přesně tak, jakobyste ho sledovali pod vlivem omamné látky. Režisér Bruce Robinson k tomu ovšem nepotřebuje šílenou vizualici, ale stačí mu jen dialogy, přesné výkony vesměs neznámých herců a zdánlivě na sebe nenavazující sekvence. Chybět pochopitelně nesmí břitký a tradičně černý a suchý britský humor, za nímž se v tomto případě skrývá určitý smutek a tragický nádech. Jinak vynikající snímek postrádá pouze údernější konec, který působí dost vykonstruovaně a snaží se zbytečně filozofovat.
Synopse: Dva nezaměstnaní herci Withnail (Richard E. Grant) a Marwood (Paul McGann) vyráží ze studeného Londýna na venkov, kde má homosexuální strýc jednoho z nich chatu. V alkoholovém opojení tu brzy zjistí, že jejich schopnosti přežít mimo město jsou takřka nulové. Jejich celková deziluze se tak ještě prohlubuje.
Zajímavost: Režisér si střihl cameo jako barman v londýnské hospodě.
Originální trailer filmu Withnail a já

Plakát filmu Poprava Poprava (Return to Paradise) (úterý 11. 9., Barrandov, 21.45 - 23.55)
Drsné, naturalistické, nekompromisní a nepříliš známé drama Josepha Rubena se s divákem moc nemaže a uvrhne ho do slušné deprese. Bezvýchodnou atmosféru umocňují fantastické výkony Vince Vaughna, Joaquina Phoenixe a Anne Heche. Emocionálně silný snímek řeší závažné morální dilema, které nenechá nikoho chladným a jeho závěr je hodně působivý. Vadou na kráse je rozehrání jakési romantické linie, která se do příběhu vůbec nehodí.
Synopse: Lewis (Joaquin Phoenix), Sheriff (Vince Vaughn) a Tony (David Conrad) tráví společné prázdniny v Malajsii. Když skončí, Tony a Sheriff se vrací do USA. Lewis zůstává. To je ale osudová chyba. Místní policie totiž najde v jejich domě větší množství hašiše a Lewis je okamžitě odsouzen k trestu smrti. Jeho přátelé se pravdu dozvídají až po dvou letech, kdy už zbývá jen osm dní k tomu, aby vzali část viny na sebe. Jinak jejich kamarád zemře.
Zajímavost: Roli Tonyho odmítl Cuba Gooding, Jr..
Oficiální trailer filmu Poprava

Český plakát filmu Malý velký muž Malý velký muž (Little Big Man) (úterý 11. 9., ČT2, 22.20 - 00.35)
Klasické komediální drama s nadsázkou líčí dějiny tzv. Divokého západu a převrací je naruby. Adaptaci románu Thomase Bergera jednoznačně kraluje famózní Dustin Hoffman, nad nímž režijně bdí Arthur Penn. Oscarové nominace se ovšem paradoxně dočkal Dan George. Tvůrce po celou dobu vrší jeden šílený a zároveň inteligentní gag za druhým a otevřeně tu rýpe do amerického patriotismu. Divák nemá moc času vydechnout a všimnout si některých nedotažeností a nedostatků. Tím asi největším je přehnaná délka a fakt, že kniha je podle znalců mnohem lepší. Naprostá a nestárnoucí klasika.
Synopse: Jacku Crabbovi (Dustin Hoffman) je už sto dvacet let, když jednomu reportérovi vypráví pohnutý příběh svého života. Vychován byl Čejeny, později se vrátil mezi bílé a stal se pistolníkem a obchodníkem. Oženil se s Indiánkou a když byl kmen, v němž vyrůstal, vyvražděn, nechal se najmout jako stopař armády, kterou vedl úhlavní nepřítel Indiánů - generál Custer.
Zajímavost: Aby dosáhl hlasu muže, který má sto dvacet let, sedl si Dustin Hoffman do šatny a z plných plic nepřetržitě hodinu křičel.
Ukázka z filmu Malý velký muži

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela Anne Heche (12.08.2022 20:41 v Novinky | Zprávy)
- Tom Cruise a jeho plány do budoucna (09.08.2022 17:15 v Novinky | Zprávy)
- Čestného Oscara získají Peter Weir a Diane Warren (22.06.2022 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Jim Carrey desetkrát jinak (17.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Ben Stiller natočí London podle Joa Nesbøho (16.06.2020 12:34 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nezapomenutelné filmy Dustina Hoffmana (03.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Mel Gibson a jeho nejlepší role (05.01.2018 15:00 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Majestic - nejlepší Darabontův film dorazil na BD (17.02.2015 10:00 v Recenze | Blu-ray)
- BD a DVD tipy: DVD bestsellery v podobě výborných filmů (25.09.2014 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- První klip z dramatu Good Kill (10.09.2014 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zoolander 2 přece jenom vznikne (13.08.2014 18:30 v Novinky | Zprávy)
- BD a DVD tipy: Tajný život zlého vlka z Wall Street (21.05.2014 18:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Stane se Truman Show realitou i v seriálu? (11.04.2014 08:48 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: Blíží se 21. Febiofest (13.03.2014 08:48 v Články | Festivaly)
- Program 21. ročníku Febiofestu byl odtajněn (09.03.2014 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Simpsonovi v režii skorooscarového režiséra (08.03.2014 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vtipný Attila Marcel je hravý jako animovaný film (28.02.2014 18:25 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu