Top 10: Noční můry Harryho Pottera

Vydáno: 17.11.2010 06:00 - Kristina Bílá | foto: 2010 Warner Bros. Pictures

Se startem předposledního filmového zpracování o mladém čaroději nastává opět potterománie. Což takhle trochu retrospektivy? Pojďme se si připomenout kdo Harrymu po dobu sedmi let nejvíc zatápěl! Skromný žebříček padouchů a příšer je tady!
Pozn: Pozor! Článek obsahuje spoilery k prvním šesti filmům potterovské série a popis postav na čtvrtém a druhém místě i spoiler k (dvoj)filmu poslednímu.
Bazilišek ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata10. Bazilišek
Bazilišek, neboli tzv. prokazatelný zabiják kouzelníků. Tvor neschopný ochočení a výcviku. Vysedí-li ropucha vejce, vylíhne se z něj obrovský plaz obdařený neobyčejnými schopnostmi. Alespoň podle J.K. Rowlingové. Údajně dorůstá délky až padesát stop, má jedovaté zuby a nejhorší je pohled do jeho zářivě žlutých očí. Každého, kdo do nich pohlédne, čeká smrt. Své by o něm mohl Harry vyprávět, když mu coby dvanáctiletý čelil v Tajemné komnatě Salazara Zmijozela. Bazilišek poslouchá jedině hadí jazyk, v tomto případě přízrak Toma Raddlea. Kdyby nebylo fénixe Fawkese a meče Godrika Nebelvíra, bůh ví, jak by vše dopadlo. Neoddiskutovatelné je to, že bazilišek pocuchal Harrymu hábit dostatečně. Chov bazilišků byl zakázán už ve středověku, proto se porušením tohoto zákazu nepouštějte do křížku se zákonem.
Fenrir Šedohřbet ve filmu Harry Potter a Princ dvojí krve9. Fenrir Šedohřbet (Dave Legeno)
Co se týče knihy, je tento vlkodlak žracím strojem následujícím své pudy. Ochotně zastává tuto funkci i v bandě Smrtijedů. Ve službách Pána zla nehrozí nedostatek potravy, ale kouká z toho i nějaká ta odměna, tak proč ne. Fenrir zabíjí z úmyslu, přestože většina vlkodlaků ve svém neškodném cyklu nemá žrací choutky. Ve filmových adaptacích se Fenrir prozatím mihl jen na vteřinu. Jeho charakter nebyl doposud zvýrazněn natolik jako v knize, avšak v Relikviích smrti má neoddiskutovatelné místo. Svůj obličej mu propůjčil anglický boxer a zatím nepříliš známý herec Dave Legeno. Zdali vtiskne Fenrirovi lehké známky úchylnosti a perverznosti se teprve uvidí. Když totiž Šedohřbet vidí dobře živenou dívku, postaví se mu všechny chlupy na těle. Podle obrázku je jisté hlavně to, že svalovec musel trávit v maskérně spoustu hodin.
Rita Holoubková ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár8. Rita Holoubková (Miranda Richardson)
Nic nedokáže tolik znepříjemnit život, jako negativní medializace. Bleskobrk a novinářka Rita Holoubková o tom vědí své. Avšak naštěstí pro ně jen z té druhé strany. Je to totiž právě Rita, kdo si vymýšlí a píše do Denního věštce smyšlené informace. Míří na hlavu především osobám na vysokých místech, aby její článek vzbudil o to větší senzaci. Její největší sólokapr je dozajista Harry. Ten díky negativní reklamě a pochybnostem o jeho duševním zdraví musí celý rok čelit útokům ze strany spolužáků, ministerských a polívčičku si přihřívají samozřejmě i zmijozelští. Rita myslí jen na sebe, honí se za informacemi, ať to stojí, co to stojí. Cestu přes mrtvoly maskuje slizkým úsměvem. Miranda Richardson se publiku nejčastěji vybaví jako elegantně vraždící matka v dnes již kultovním horůrku Ospalá díra, kde se objevila po boku Johnnyho Deppa. Režisér čtvrtého dílu, kde se Rita poprvé objeví, Mike Newell o ní řekl, že je tato postava ztřeštěná. O jádru informace píše ještě dřív, než se vůbec odehraje. Miranda by se měla na plátně vrátit v Relikviích smrti jakou autorka Brumbálova zkresleného životopisu. Těšme se tedy na další prohnilý herecký koncert!
Mozkomor ve filmu Harry Potter a Vězeň z Azkabanu7. Mozkomor
Strupovitý tvor, který se živí šťastnými vzpomínkami, zatápí Harrymu Potterovi více než pravidelně. Přestože Expecto Patronum zvládá hlavní hrdina bez potíží, ve vystresované situaci je občas nemožné naladit mozek na šťastné myšlenky, které jsou pro vytvoření tohoto důležitého protikouzla potřeba. Azkabanští strážní nemají ani pocity, ani názory, slyší jen a pouze na odměnu v podobě potravy. Není tedy divu, že se přidají k Voldemortovi, který jim po vyhrané válce nabízí dostatečné množství duší. Nejhorší mozkomorovou zbraní je "mozkomorův polibek", při němž vysaje z oběti duši a ponechá její mysl prázdnému tělu. Tvora nelze zmanipulovat ani ho obměkčit. Jediné, co ho zajímá, je lidská duše.
Lucius Malfoy ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata6. Lucius Malfoy (Jason Isaacs)
Mistr narážek, povýšených pohledů, ale také mistr lží. Zároveň však slaboch, který nedokáže správně splnit jediný Voldemortův rozkaz. Pohrdá mudlovskými šmejdy a kdyby mohl, vyčistil by od nich svět několika šikovnými kletbami. Zvlášť když jsou Malfoyovi jedna z mála čistokrevných kouzelnických rodin. Do krámu se mu hodí i fakt, že je jeho švagrovou právě Betllatrix Lestrangeová. Oproti ní ale postrádá potřebnou krutost a svoje sítě rozhazuje na poli diplomacie. Na ministerstvu kouzel je vařený, pečený, a dokonce vážený muž. Bohužel se na svoje postavení "dovyplatil". Jeho sponzoring zajišťuje jemu i jeho rodině protekční zacházení. Jason Isaacs zvládá pohrdavost levou zadní. Hercovy ostré rysy předesílají neústupnost, ale i touhu dosáhnout všeho, za každou cenu. Ztvárnil například i Kapitána Háka v Petru Panovi nebo umíral v tajemném, dnes již oldschoolovém thrilleru Horizont události. Pro charakter úskočného tatíka Harryho spolužáka si tvůrci nemohli vybrat lépe. S námětem Luciusovy smrti ve filmu přišel údajně sám Jason, režisér David Yates byl prý jeho nápadem nadšen. Isaacs zároveň podotkl, že stvořit všechna filmová zpracování Pottera byl běh na dlouhou trať. Prozradil, že závěrečný díl ságy bude vizuální i emotivní pošušňáníčko.
Barty Skrk ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár5. Barty Skrk mladší (David Tennant)
Vzorná rodina není recept bezúhonnosti a úspěšnosti. Své o tom ví Barty Skrk mladší, jeden z nejdůležitějších Smrtijedů. Nejenže objevil Voldemorta s Červíčkem a našel jim útočiště, ale s pomocí mnoholičného lektvaru se vydával za profesora Moodyho. Snažil se získat Potterovy sympatie a následně ho přemístit na hřbitov, kde už na něj čekal kamarád Voldemort s kotlíkem a ostře nabroušeným nožem. Od útěku z Azkabanu mladý Barty ani jednou nezakolísal ve své oddanosti k Pánovi zla, což se o některým jeho kolegům nedařilo. Naopak Voldemortovi ušlapal cestičku k triumfálnímu znovuzrození a nabytí fyzické podoby. Bez něj by Ten jehož jméno nesmíme vyslovit brouzdal po lesích a nikdy by opět nepovstal. Bartyho bídný život ukončil mozkomor. Jeho filmové alter ego David Tennant má ve svých devětatřiceti letech na kontě slušnou řádku snímků. Neopomíná ani divadlo, které ho vlastně vyneslo před kamery. Diváci si ho nejvíce pamatují ze seriálu Doctor Who. O roli zákeřného Smrtijeda řekl, že sice není jedním z nejmilejších, ale je fajn zahrát si zlouna.
Nagini ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár4. Nagini
Nejlepší přítel Voldemorta. A proč? Nejenže tento had plní dokonalou roli vraždícího stroje a slizkého mazlíčka, ale je jedním z viteálů, do něhož Ten jehož jméno nesmíme vyslovit vtiskl kus své duše. Hadí jazyk tady Harrymu moc nepomůže, Nagini poslouchá pouze svého pána. V Relikviích smrti začarovaný Nagini přepadne Harryho v domě staré Batyldy Bagshotové. V zápalu boje dojde ke zlomení Harryho hůlky, což je - uznejte sami - pro stíhaného kouzelníka docela problém. Ve čtvrtém díle ochraňoval oslabeného Voldemorta a ve Fénixově řádu pokousal pana Weasleyho, čímž mu málem způsobil smrtelná zranění. Kluzký přítelíček, co?
Dolores Umbdrigeová ve filmu Harry Potter a Fénixův řád3. Dolores Jane Umbridgeová (Imelda Staunton)
Přestože se úlisná vrchní vyšetřovatelka objevila pouze v pátém a nyní v posledním díle, stihla udělit tresty, jejichž rány se nikdy nezahojí. Horlivě podporovala školníka Arguse Filche v jeho představě mučení studentů a v bradavické škole zavedla téměř vojenský řád. Padouši dopředu, poctivci držte hlavně hubu a krok! To vše samozřejmě pod neprůstřelnou záštitou ministerstva kouzel. Harryho nenávist k ní vynesla alespoň jednu pozitivní věc - Brumbálovu armádu. Baculatý obličejík a rádoby milá gesta zaštítily její taktiku dokud-budeš-dělat-co-já-chci-budeme-spolu-vycházet. Tu dotáhla v knize k dokonalosti, zatímco její filmové představitelce Imeldě Staunton se na to bohužel nedostává příliš prostoru. Umbridgeová v jejím provedení působí pouze jako zlá paní v růžovém kostýmku. Vzhledem k tomu, že se Dolores chová jako kardinální mrcha, je to trošku málo. Imelda přitom dokonale pochopila charakter své postavy a mohla tedy obávané profesorce vtisknout ještě o něco podlézavější tón.
Bellatrix Lestrange ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár2. Bellatrix Lestrangeová (Helena Bonham Carter)
Kdyby mohla, stala by se klidně i Voldemortovou rohožkou na boty. Její bezmezný obdiv k Pánovi zla ji vede ruku ve všech kletbách. Výčet jejích zločinů by se býval nevešel ani na sto pergamenů. Mezi její "nejslavnější" zločiny ale patří mučení Hermiony i rodičů Nevilla Longbottoma, a především má na triku smrt Harryho kmotra Siriuse Blacka. V posledním díle ji ze hry překvapivě vyřadí Molly Weasleyová. Helena Bonham Carter se v její roli objevila těsně po krvavém snímku Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, tudíž jí nejspíš nedalo velkou práci přesedlat z jedné krvelačnice na druhou. Mistryni výsměchu a ponížení mohl náměty dodávat i manžel Tim Burton, který má za sebou dost filmů odehrávajících se v alternativních světech. Podle jejích slov se má publikum na Bellatrixinu smrt těšit, jelikož jí během této scény odmítli dublérku. A jak se jí samotné hraje největší mrcha? "Asi jde o to, nemít předsudky vůči postavě, kterou hrajete. Úkolem herce není hodnotit, ale pochopit roli, nadchnout se pro ni, proniknout do jejího nitra. Nesmí s ní bojovat, jakkoli mu může být nesympatická. Herec a role jsou tým. Takhle uvažuji."
Voldemort ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti1. Voldemort (Ralph Fiennes)
Jeho jméno pochází z francouzštiny - "Vol de mort", neboli "let smrti". Že se dalo čekat, že obsadí první místo? Když se nad tím člověk zamyslí, jeho prvenství je skutečně oprávněné. Na začátku příběhu se jeví jako padouch průměrného formátu. Divák ale musí časem uznat, že manipulace s lidskou myslí, povyšování čistokrevných kouzelníků na jakousi "nadrasu" či vraždění na potkání je docela slušný kalibr. Přiznejme si, že kdyby Harry neměl neustále někoho, kdo by mu nehlídal záda, dostal by od tohoto černokněžníka brzy pořádně na zadek. Pánovi zla propůjčil svůj (maskérsky značně upravený) obličej britský herec Ralp Fiennes. Když tehdy diváci ronili slzy nad nešťastným osudem Anglického pacienta, jen těžko by řekli, že v budoucnu ztvární nejděsivějšího kouzelníka všech dob. Lord Voldemort v jeho podání skvěle kombinuje eleganci a chladnokrevnost a zuřivou nenávist se záchvaty štěstí. Poslední dvojice filmů je z nemalé části o něm, tudíž se ještě dočkáme dlouhých pohledů do Voldemortových prázdných očí. Na nejočekávanější závěrečnou scénu, kdy se Pán zla postaví v rozhodujícím "klání" Potterovi, si bohužel budeme muset počkat do příštího roku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY