Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tha Cabin In The Woods

Za horizontem: The Cabin In The Woods

Vydáno: 26.08.2012 11:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Zbyněk Kubín | foto: Lionsgate

Opuštěná chata v lesích a v ní parta teenagerů hraje vadí nevadí, hulí a vesele souloží. Kdopak jim přijde prolít krev? Volba padla na zombie rodinku. Ač to tak nevypadá, máte před se sebou nepředvídatelnou hororovou lahůdku.

Chata v horáchRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 26.08.2012 11:00. Opuštěná chata v lesích a v ní parta teenagerů hraje vadí nevadí, hulí a vesele souloží. Kdopak jim přijde prolít krev? Volba padla na zombie rodinku. Ač to tak nevypadá, máte před se sebou nepředvídatelnou hororovou lahůdku. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před týdnem jsme v této rubrice probírali snímek The Tall Man, horor, který dokázal z tuctového námětu nečekaně vytěžit maximum. A podobně překvapivý kus přinášíme i tentokrát. Nutno podotknout, že The Cabin in the Woods dostala do vínku krapet osvědčenější tvůrce (pokud tedy Josse Whedona považujete za dobrého scenáristu), proto její konečná kvalita není zase tolik šokující.
Ale cesta do kin, natož ke komerčnímu úspěchu, také byla dlouhá a vůbec ne jednoduchá, neboť snímek dokončený v květnu 2009 nejprve doplatil na finanční problémy studia MGM, následně byla odkládána premiéra kvůli (nakonec neprovedené) dodatečné 3D konverzi, aby byl ve finále prodán studiu LionsGate, které jej vypustilo do světa v dubnu 2012, tedy téměř tři roky po skončení natáčení.
Ačkoliv byla v tu dobu očekávání fanoušků již vyšponována na maximum, v kinech se vybralo jen 65 milionů dolarů, což sice pokrylo náklady na třicetimilionový rozpočet, ale vzhledem k nadšeným ohlasům to nebylo příliš. Nicméně domovem tohoto vymazleného pseudo-hororu nejsou velké sály, ale domácí kina, proto prodej nosičů, který začne za pár týdnů, tomuto budoucímu kultu zajistí živobytí.
Přemožitel upírů Joss Whedon, jehož hvězda momentálně září výš, než by i Iron Man vyletěl, a Drew Goddard, scenárista Monstra, si uvědomili, že slasher, žánr milovaný i opovrhovaný, je posledních několik desítek let čím dál tím víc stejný, a proto by nebylo na škodu napumpovat do něj trochu čerstvé krve a zároveň složit zažitým tradicím poklonu.
Tam kde Wes Craven s Kevinem Williamsonem vyšlápli úzkou cestičku s Vřískotem, v němž si postavy samy uvědomují a dodržují klasická klišé, přijelo duo Wheddon / Goddard s parním válcem, který křišťálově tuctový slash-mustr drtí tak důkladně, aby nakonec divákovi naservírovali něco naprosto nepředvídatelného. Něco, kde nechybí absolutně žádná hororová klišé a díky čemuž je scénář zároveň vždy o krok před publikem. Asi jako když stokrát hodíte kamenem a on stokrát zase spadne na zem, aby jste následně zjistili, že ten kámen hází s vámi a vy nejste vy. A pak vás sežere příšera...
Bohužel, v rámci zachování momentů překvapení je téměř nemožné popisovat děj chaty v lese dál než do té doby, do které je ještě zcela neoriginální. Pětice teenagerů složená z nejprovařenějších archetypů (frajírkovský atlet, jeho sexy blonďatá pipka, zdrženlivá rozumná holka, galantní chytrák a tupě geniální hláškující zhulenec) se vydá na víkend na opuštěnou chajdu hluboko v lesích. Po menším konfliktu s nezbytným, zkázu hlásajícím humusáckým domorodcem se skupinka zabydlí a zjišťuje, že pastouška je docela děsivá, což je super vzrušující.
Následuje koupačka v jezeře, sex, opíjení se, a šmejdění ve sklepě, kde je ukryto množství podivných tajemných věcí a pár lekavých kandských žertíků. Pak se z jednoho nalezeného pradávného deníčku přečte latinská formulka a je vystaráno, neboť se v lese právě probudili zahrabaní Bucknerovic, taková již pobledlá, dávno mrtvá rodinka s dost pohnutou minulostí a stoprocentní vražednou úspěšností. Otázkou teď už jen zůstává, kdo přijde pod kudlu první. Že by ta blonďatá coura, jako vždycky? O tom už rozhodnou vědátoři, kteří to všechno pozorují na monitorech v supermoderním řídícím centru, uzavírají sázky a náramně se u toho baví...
O tom, co se bude dít dál, se musíte přesvědčit sami, ale zaručuji vám, že do poslední minuty filmu nebudete tušit, kam se děj posune a jak to celé dopadne. A finální půlhodina, kterou film již nadobro opustí jakékoliv zábrany, je jednoznačně výplodem choré mysli, nebo-li, slušněji řečeno, gejzírem fantastických nápadů dvou nerdů vzájemně se předhánejících v ujetostech, při nichž se na infarktovou frekvenci roztluče srdce každého fanatického sledovače hororů.
Není to o atmosféře a strachu, ale o odkazech, pomrkávání a narážkách, okořeněno humorem na oblíbené téma bolesti a smrti. Wheddon a Goddardem se při psaní scénáře museli opravdu hodně bavit, ale důležité je, že onu zábavu přenesli i do svého díla, které se řadí k tomu nejzajímavějšímu a nejnapínavějšímu, co jsem poslední dobou viděl.
Když si po velkém finále během závěrečných titulků nasadíte mandibulu opět do pusy a zamyslíte se zpětně, čeho jste to právě byli svědky, uvědomíte si sice, že šlo vlastně o dost nelogickou ptákovinu, plnou děr a nesmyslů, zbytečností začleněných do děje jen proto, aby tam byly, páč to je čupr narážka na tohle a tamto. Ale to vám výsledný dojem z téhle neambiciózní a pro radost dělaně krvavé podivnosti nezkazí.
Mix musterového, ale řemeslně zmáknutého hororu, černočerné komedie a over the top šílenosti funguje na výbornou a především ona naprostá nepředvídatelnost a "všehoschopnost" dělají z Cabiny jednohubku, která vám bude připadat až příliš krátká. Horor žije... a je s ním sranda.

Originální trailer filmu The Cabin In The Woods

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! (07.04.2021 07:30 v Radar)
- Trailer: Viktoriánky (24.03.2021 16:33 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Když dostával otázky a odpovědi, zažil Angličan zlý časy v El Royale a Twin Peaks (15.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jared Leto se vrátí jako Joker (22.10.2020 09:56 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Zack Snyder's Justice League (23.08.2020 13:30 v Novinky | Trailery)
- Henry Cavill se vrátí jako Superman (28.05.2020 12:56 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009 (25.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Tarzan s ligou spravedlnosti provádějí loupež ve velkém stylu a zachraňují Willyho (13.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Sigourney Weaver: herečka bojující s Vetřelci (06.10.2019 08:30 v Články | Publicistika)
- Zack Snyder se vrátí s Army of Dead (30.01.2019 16:10 v Novinky | Zprávy)
- Escape Room: nový horor v traileru (19.10.2018 20:25 v Novinky | Trailery)
- Dave Bautista míří na Fantasy Island (11.10.2018 12:01 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: První člověk a Nina prožívají zlý časy v El Royale (10.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Chris Hemsworth v novém traileru mystery thrilleru Zlý časy v El Royale (30.08.2018 07:49 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dvanáct rozhněvaných a zběsilých Avengers zachytává signál z neznáma (13.07.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlý časy v El Royale: mystery thriller v traileru (10.06.2018 07:59 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu