Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 8. 2012 - 16. 8. 2012

TV tipy: Hvězdné války, parodie a Dracula

Vydáno: 10.08.2012 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm Ltd. & 20th Century Fox

Televizní nabídka se pomalu zlepšuje a při důkladnějším hledání objevíme i některé ukryté skvosty. V aktuálním výběru vynikají zejména Coppolův Dracula, dvě povedené parodie a pár ne tak známých filmů. Vybrat by si tedy měl každý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
DVD obal filmu Fantom Morrisvillu Fantom Morrisvillu (sobota 11. 8., Nova, 12.10 - 14.10)
Trošku neprávem opomíjená československá parodie na brakové šestákové romány znamenala mimo jiné návrat spíše pohádkového režiséra Bořivoje Zemana. Ten mnohé překvapil svěžím tempem, výborným obsazením (Oldřich Nový, Květa Fialová, Jan Skopeček...) a solidní atmosférou. Opřít se navíc mohl i o vtipný scénář plný laskavého humoru, který si utahoval zejména z nekonečných filmových klišé. Možná, že na druhé a další zhlédnutí už snímek tak úplně nefunguje, pořád jde ale o skvělou oddechovou zábavu.
Synopse: V průběhu představení slavné Carmen si málo vytížený hudebník (Waldemar Matuška) čte šestákový román, který má ukrytý mezi notami a společně s jeho hlavním hrdinou Hanibalem Morrisem (Oldřich Nový) prožívá celý děj. Muzikant se tak stává chrabrým Manuelem Díazem, který uprchne z vězení a pokouší se zabránit svatbě krásné Clarence (Květa Fialová) právě s Hanibalem.
Zajímavost: V jedné z rolí se objevila nadějná mladá herečka Jana Nováková, kterou ovšem krátce po dokončení natáčení zavraždil její přehnaně žárlivý manžel.
Ukázka z filmu Fantom Morrisvillu

Plakát filmu Strach nad městem Strach nad městem (Peur sur la ville) (sobota 11. 8., ČT1, 16.20 - 18.25)
Zcela vážná kriminálka s legendárním Jeanem-Paulem Belmondem sice úplně postrádá humor, jinak je ale esencí toho, proč ho diváci milují. Náročné akční scény, v podstatě žádné hranice a jeho drsňácké charisma - nic z toho tu nechybí. Režírující Henri Verneuil to dokázal velmi dobře spojit dohromady, s ničím si nelámal hlavu a natočil přímočarý thriller. Tomu odpovídá i jednoduchý příběh a banální zápletka. Potěší i jako vždy fantastická hudba Ennia Morriconeho. Ač snímek místy zavání velkou exhibicí hlavního představitele, který je i spoluproducentem, stále jde o nadprůměrné dílko.
Synopse: Neznámý muž terorizuje po telefonu mladou ženu a vytýká jí její nemorální životní styl. Když se pronásledovaná vrhne z okna, přijíždí na místo činu komisař Jean Letellier (Jean-Paul Belmondo), který po chvíli tuší, že ho nečeká nic jednoduchého. Rozbíhá se tak velmi spletité vyšetřování, které dá všem zúčastněným zabrat.
Zajímavost: Belmondo absolvoval při natáčení několik extrémně náročných kaskadérských scén. Při jedné z nich si probodl ruku, při další propadl skleněnou výplní a při běhání po střeše dokonce upadl a až na poslední chvíli se zachytil okapu.
Originální trailer filmu Strach nad městem

Plakát filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi) (sobota 11. 8., Nova, 20.20 - 23.10)
Chronologické zakončení celé epické ságy opět nerežíroval její duchovní otec George Lucas, který své místo přepustil dodnes skoro neznámému Richardu Marquandovi. Ten doplatil hlavně na příběhový příklon k mladší generaci, spousta vtípků je tudíž až moc infantilní a naivní. Jinak je ale vše počínaje akčními scénami, hereckými výkony klasické sestavy, hudbou Johna Williamsa a konče řemeslem na vysoké úrovni. Sice nejde o úplně dechberoucí loučení s jednou legendou, tvůrci se ale rozhodně nemají za co stydět.
Synopse: Luke Skywalker (Mark Hamill) se vrátil na rodnou planetu a chce zachránit svého přítele Hana Sola (Harrison Ford) ze spárů gangsterů. Netuší ale o tom, že Galaktické impérium začalo tajně stavět novou obrněnou vesmírnou stanici. To by znamenalo jistou zkázu malé skupinky rebelů.
Zajímavost: Zvuky kroků Dartha Vadera byly kvůli lepšímu efektu nahrány v tunelech pod Golden Gate Bridge.
Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho

Plakát filmu Tajemné okno Tajemné okno (Secret Window) (sobota 11. 8., ČT1, 23.45 - 01.15)
Lehce nadprůměrná thrillerová jednohubka je pouze otrockým přepisem novely Stephena Kinga, na což ve výsledku doplácí úplně nejvíc. Režírujícímu Davidu Koeppovi nelze upřít snaha, napětí se mu ovšem na diváka přenést nedaří. Jiné už je to s velmi solidní atmosférou, která společně s charismatickými Johnnym Deppem a Johnem Turturrem drží snímek nad vodou. Dost zamrzí oproti předloze změněný konec, který je bohužel nenápaditý a odhadnutelný po pár minutách. Přes všechny výtky ale snímek za vidění rozhodně stojí.
Synopse: Spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) prochází velice těžkým obdobím. Kromě toho, že se musí vyrovnat s bolestivým rozvodem, ho nepříjemně obtěžuje jakýsi John Shooter (John Turturro), který tvrdí, že mu Mort ukradl námět na knihu. Co se zpočátku jeví jako výplod choré mysli, se postupem času mění v krutou hru o život a duševní zdraví populárního autora.
Zajímavost: John Turturro vzal svou roli hlavně kvůli svému synovi, který je velkým obdivovatelem a fanouškem Stephena Kinga.
Originální trailer filmu Tajemné okno

Plakát filmu Řezník Řezník (Le Boucher) (neděle 12. 8., ČT2, 22.00 - 23.30)
V našich končinách takřka neznámá psychologická krimi Claudea Chabrola vsází na trošku jiné šablony, než bývá v žánru zvykem. Místo pátrání po pachateli, který je znám prakticky okamžitě, se soustředí hlavně na hlubokou a propracovanou psychologii všech postav. Film stojí zejména na Stéphane Audran a Jeanu Yannem, kteří jsou opravdu vynikající. Většina ohlasů tvrdí, že tvůrce to s psychologizací trošku přehnal a natočil jen prázdný snímek, o tom už se ale musí zájemce přesvědčit sám. Pro milovníky evropské kinematografie absolutní povinnost.
Synopse: Helene (Stéphane Audran) je ředitelka základní školy a jednoho dne se seznámí s řezníkem, jenž si říká Popaul (Jean Yanne). Nedlouho poté začne městem otřásat série brutálních vražd. Kdo je oním vrahem a proč vše dělá? Odpověď nebude jednoduchá ani příjemná.
Zajímavost: Režisér se nijak netají inspirací Alfredem Hitchcockem, což je na snímku vidět.
Ukázka z filmu Řezník

Plakát filmu Okamžik zlomu Okamžik zlomu (Fracture) (neděle 12. 8., Nova, 22.25 - 00.50)
Solidní thriller Gregoryho Hoblita obstojí hlavně v práci s atmosférou, napětím a v hereckém obsazení. Tomu jednoznačně vládne charismatický Anthony Hopkins, s nímž obstojně drží krok tehdy ještě ne úplně profláklý Ryan Gosling. Na scénáři je bohužel znát, že vychází z výborného námětu, který se ovšem nepodařilo řádně rozvinout. I když nejde o žádný zázrak, který časem takřka vyšuměl, na televizní obrazovce nikoho neurazí.
Synopse: Stárnoucí Ted Crawford (Anthony Hopkins) zjistí, že ho mladá žena podvádí. Naplánuje tak její vraždu, kterou také zrealizuje. Když na místo činu přijede detektiv Rob Nunally (Billy Burke), je zděšen tím, že mrtvou je jeho milenka. Ted se navíc k vraždě přizná a zdá se, že jde o jednoduchý případ. Proto se ho ujímá i nadějný asistent prokurátora Willy Beachum (Ryan Gosling). Poněkud idealistický mládenec bohužel pozdě zjistí, že vše má jeden velký háček.
Zajímavost: Jde o první film, který od poloviny devadesátých let společně vyprodukovala studia New Line Cinema a Castle Rock Entertainment.
Oficiální trailer filmu Okamžik zlomu

Plakát filmu Norma Rae Norma Rae (Norma Rae) (pondělí 13. 8., Prima Love, 01.05 - 02.55)
Sociální drama o ženské emancipaci, které se dnes už prakticky netočí, stojí za pozornost hlavně kvůli tomu, že představitelka hlavní role Sally Field za něho získala Oscara. Režírující Martin Ritt si v něm vybral slabší chvilku a plně nerozvinul svůj potenciál a nedokáže si diváka úplně podmanit. Nechybí naštěstí úžasná práce s postavami, chytlavá hudba (také ústřední píseň se dočkala oscarového ocenění) a pár emočně silných momentů. Vzhledem k tomu, že v našich končinách se tento pro někoho agitační filmek příliš nevysílá, jde o jedinečnou příležitost, jak se s ním seznámit.
Synopse: Norma Rae (Sally Field) žije na jihu USA a pracuje jako dělnice v prádelně bavlny. Podmínky jsou zde tvrdé, všichni musí pracovat za minimální mzdu a nechat si všechno líbit. To se změní ve chvíli, kdy na návštěvu přijede aktivní odbojář z New Yorku a začne lidem vysvětlovat, jak to chodí v jeho městě. Norma se tak ze všech sil pokouší založit odbory a stanout v jejich čele.
Zajímavost:Scénář k filmu byl napsán za pouhých šest týdnů.
Originální trailer filmu Norma Rae

Plakát filmu Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu (Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear) (pondělí 13. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / úterý 14. 8., 15.15 - 16.55)
Jeden z pilířů filmových parodií nezestárl ani o píď a udržuje si v podstatě stejnou úroveň jako jeho starší předchůdce. Leslie Nielsen je v největší herecké formě, David Zucker v režijní a oba tenhle kousek táhnou naprosto suverénně. Smršť neskutečně bláznivých a vtipných situací se válí téměř nepřetržitě a divák nemá šanci vydechnout. K tomu se přidávají takřka geniální Priscilla Presley, George Kennedy a O. J. Simpson. V tomto případě není co řešit.
Synopse: Prezident Bush (John Roarke) plánuje, že energetická politika se má v budoucnu řídit podle alternativních zdrojů. Podnikatelé s tradiční energií, v jejichž čele stojí úlisný Hapsburg (Robert Goulet), ale mají pochopitelně zcela jiné zájmy a začnou prezidentův program ohrožovat. A jediným, kdo je dokáže zastavit, je policista Frank Drebin (Leslie Nielsen).
Zajímavost: Snímek vychází z kultovního seriálu Police Squad, v němž se objevila právě postava bláznivého Drebina.
Originální trailer filmu Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu

Plakát filmu Drákula Dracula (Bram Stoker's Dracula) (pondělí 13. 8., ČT2, 21.50 - 23.55)
Údajně nejvěrnější přepis klasického románu Brama Stokera má na svědomí Francis Ford Coppola. Ten se tu režijně vydováděl a servíruje úchvatné masky, nádhernou kameru, úžasné kulisy a celkově vytříbenou vizuální stránku a skládá poctu starým gotickým hororům. Skvostné je rovněž obsazení, jemuž dominují Gary Oldman, Anthony Hopkins a Winona Ryder. Nebýt přílišné délky a slabšího scénáře, jde o dokonalý film.
Synopse: Hrabě Dracula (Gary Oldman) je milující muž, který tragicky přišel o svou lásku a v žalu proklel Boha za jeho krutost. Po staletích bloudění se konečně dostává do Anglie, aby zde v nejrůznějších podobách nalezl převtělení své zemřelé milované. Vybere si krásnou Minu (Winona Ryder) a započne tak boj o její duši, který skončí v bájné Transylvánii.
Zajímavost: Místo krve se používalo červené želé.
Originální trailer filmu Dracula

Plakát filmu Bláznovství Bláznovství (The Wackness) (úterý 14. 8., ČT2, 21.50 - 23.30)
Nenápadný oddechový film boduje svou upřímností a uvěřitelností. Jonathan Levine se v něm zaobírá krizí civilizace a vůbec fungováním světa. I když nepřináší nic nového a skládá za sebe mnohá klišé, ve výsledku většinu diváků odzbrojí. K tomu přispívá i vhodně zvolená herecká sestava, jejímž jediným známějším členem je Ben Kingsley. Překvapivě nevadí ani hiphopový doprovod, který se k celkové náladě přesně hodí. Zkrátka pohodový večerní kousek.
Synopse: V New Yorku roku 1994 dochází k politickým změnám. A v jejich průběhu prodává čerstvý maturant Luke (Josh Peck) svému neortodoxnímu psychiatrovi (Ben Kingsley) marihuanu. Jediné, co za ni požaduje, je protidepresivní terapie. Začíná tak nekonečné bloudění magickým velkoměstem.
Zajímavost: Klobouk, který ve filmu nosí Ben Kingsley, je jeho vlastní.
Originální trailer filmu Bláznovství

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Super Mario je neporazitelný (01.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Nicolas Cage bude Drákula (01.12.2021 10:55 v Novinky | Zprávy)
- Nicholas Hoult bude Renfield (04.08.2021 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Frank McRae (06.05.2021 09:34 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Jeremy Bulloch (18.12.2020 11:42 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec David Prowse (29.11.2020 13:12 v Novinky | Zprávy)
- Odešla ikona filmové hudby (06.07.2020 10:08 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory 90. let (29.02.2020 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Filmy Star Wars seřazené od nejhoršího k nejlepšímu podle ČSFD (19.12.2019 10:30 v Články | Žebříčky)
- Vznikne spin-off Drákuly Renfield (21.11.2019 16:21 v Novinky | Zprávy)
- Téma: jsou marvelovky kino? (27.10.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- The Mandalorian: TV prequel Star Wars má první trailer (24.08.2019 08:48 v Novinky | Trailery)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 80. let (03.08.2019 16:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších rolí Harrisona Forda (13.07.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel představitel Chewbaccy Peter Mayhew (03.05.2019 07:24 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Francis Ford Coppola: 10. nejlepších filmů (07.04.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Mandalorian nabírá další herce (13.12.2018 12:22 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu