Box office: Nový Total Recall zůstal v Batmanově stínu

Vydáno: 07.08.2012 07:00 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros.

Neškodný PG-13 remake brutální sci-fi klasiky Total Recall dopadl tak špatně, jak se dalo selským rozumem předpokládat. Na špici startovního pole tedy již potřetí v řadě povstal úspěšný Temný rytíř.
Třetí titul dobyvatele pokladen v řadě získává kasaštyk Temný rytíř povstal. Tentokrát je to určite naposledy (Bourneův odkaz se již třese, aby si dal Bruce Waynea k agentské snídani) a stačilo k tomu 36 milionů dolarů. Domácí tržby Nolanova velkolepého spektáklu již vyskákaly na parádních 354 milionů (ačkoliv Temný rytíř měl v tuto chvíli na kontě o 40 milionů víc). Celosvětově je to tučných 733 milionů a miliarda podle všeho padne.
A stříbro bere další diváky ignorované velké letošní sci-fi. Tentokrát je tím smolařem Total Recall, projekt, který se většině filmových fandů příliš nezamlouval již od prvních zmínek. Remake (ať si studio donekonečna tvrdí, že jde o novou adaptaci Dickova textu) Verhoevenovy 22 let staré krvavé klasiky osekaný do ratingu PG-13 nepřekvapil a s premiérovým víkendem za 26 milionů zadělal producentům ze Sony na pěknou řádku bezesných nocí. Jedná se sice o stejnou částku, jakou v roce 1990 za první tři dny nastřádal originál, ale cena lístků je již někde úplně jinde. A především nový Recall přišel na 125 milionů, tedy byl dvakrát dražší.
Na domácí půdě může Wisemanův propadák pomýšlet nejvýše ke stovce a zbytek světa jej pravděpodobně nezachrání. Kolem této sci-fi mršiny totiž jako supi krouží recenzenti vybavení neutuchající zásobou štiplavých poznámek o tom, jak moc se tento remake nepovedl a jak je zbytečný. Zámořská kritika uděluje známku 5,1 bodů z deseti a i diváci zřídka kdy hodnotí lépe než průměrně. A to není reklama, jakou by Sony právě teď potřebovalo.
Brozová příčka patří druhé novince týdne, ukřičené dětské komedii Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Třetí díl série u nás distribuované jako Deník slabocha otevřel v 3 391 kinech za velice mizerných 14,7 milionů, ale vzhledem k hubenému rozpočtu 22 milionů se Foxům opět vyplatí. Tentokrát to ale bude s chlupem, což by mohlo znamenat konec této nikterak zájímavé série.
Bramboru žvýkají prehistoričtí chlupáči ze čtvrté Doby ledové. Nových 8 milionů dolarů dělá na domácí půdě za 4 týdny 130 milionů, což je v rámci franšízy slabota, ale Scratche a spol. opět vytahuje z bryndy zbytek světa, který už za oceán poslal 584 milionů.
Nikdo nepomáhá omylu jménem Sousedská hlídka. Propad o 50 procent sice není tragický, ale půlka ničeho je stále nic. Šest milionů za druhý víkend a 25 milionů celkově je na nákladnou sci-fi taškařici nacpanou jmény jako Stiller, Vaughn nebo Hill bilance doslova tragická.
Druhou polovinu první desítky načíná nepřesvědčivá tancovačka Let’s Dance: Revolution, šestá je hitovka Méďa, která už doma přeskočila dvousetmilionovou metu, na sedmé příčce se houpe The Amazing Spider-Man a top ten uzavírají hity Rebelka a Bez kalhot.
Za týden se znovu setkáme s agentem Bournem (i když jen s jeho odkazem), pobavit a dojmout se bude snažit dramedie Druhá šance a Jay Roach v komedii The Campaign letos již podruhé zabrousí do prostředí předvolebních kampaní.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 03.08.2012
  1. Temný rytíř povstal 35,74 mil.
  2. Total Recall 25,58 mil. (novinka)
  3. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days 14,62 mil. (novinka)
  4. Doba ledová 4: Země v pohybu 8,61 mil.
  5. Sousedská hlídka 6,53 mil.
  6. Let’s Dance: Revolution 5,93 mil.
  7. Méďa 5,64 mil.
  8. The Amazing Spider-Man 4,40 mil.
  9. Rebelka 3,00 mil.
  10. Bez kalhot 1,41 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY