Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
[REC]³ Génesis

Za horizontem: [REC]³ Génesis

Vydáno: 22.07.2012 19:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Eduard Spáčil | foto: Filmax

Třetí příspěvek do španělské z ruky točené zombie série má tentokrát na svědomí jen jeden z dvojice jejích duchovních otců - Paco Plaza. A je to poznat, bohužel ne v dobrém. Fandové se na to ale stejně podívat musejí.

[REC]³ GénesisRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 22.07.2012 19:00. Třetí příspěvek do španělské z ruky točené zombie série má tentokrát na svědomí jen jeden z dvojice jejích duchovních otců - Paco Plaza. A je to poznat, bohužel ne v dobrém. Fandové se na to ale stejně podívat musejí. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hororový žánr aspoň ve Spojených státech poslední léta stagnuje, nebál bych se říct, že až skomírá, studia s neúprosnou tvrdohlavostí tlačí hlavně další díly brutální řezničiny Saw, smrťácké podívané Nezvratný osud nebo home video duchařiny Paranormal Activity a jejich klony.
Kdo chce nějaké pestřejší menu, musí se podívat buď do televize (hitovka American Horror Story), nebo do jiných krajů. Zatímco japonské dlouhovlasé dívčiny nás už asi omrzely, spojení "španělský horor" má ještě pořád mezi fanoušky zvuk. Pro koho jsou tyto filmy ještě... ehm... španělskou vesnicí, měl by si prolistovat náš přehled těch nejzajímavějších kousků.
První dva díly série REC, společných to dílek režisérů Jaumeho Balaguera a Paca Plazy, si vysloužily nadšení diváků i kritiky, americký remake a napjaté očekávání, co přijde dál. Jestliže sequel se s problémem vstoupení do stejné řeky, resp. stejného zamořeného domu, vypořádal příklonem k černému humoru a fanouškovským scénám, pro další dva díly režiséři oznámili, že se rozdělí, trojky se chopí Plaza a čtyřky zase Balagueró.
Třetí díl s podtitulem Génesis tedy vstoupil v březnu letošního roku do španělských kin a stalo se to, co se více méně čekalo: spoustu fanoušků zklamal. Když říkám, že se to čekalo, stačí se podívat na hodnocení filmografií obou "recovských" režisérů, aby každý pochopil, že Plaza je ten papírově slabší. A jako fanouška série mě to mrzí, ale trojka sama to jen potvrzuje.
Problémů mám s tímto pokračováním hned několik. První je zařazení do mytologie ustanovené dvěma předchozími díly. Při pozorném sledování zjistíme, že děj snímku probíhá zhruba paralelně s jedničkou a dvojkou.
Místo temného domu se ale ocitáme uprostřed svatebního reje na jakémsi zámečku s přilehlými zahradami. Hlavní hrdinové se nám vyprofilují samozřejmě z nevěsty a ženicha a budou se snažit přežít řádění ostatních, nakažených svatebčanů. Což je sympatické a svým způsobem symbolické. Na druhou stranu se ale o původu viru moc nového nedozvíme.
Navazování na sérii je tím pádem tak volné, že působí až skoro zbytečně. Tento dojem jen umocní rozhodnutí po dvaceti minutách, kdy se konečně objeví titulek s názvem filmu, zahodit do koše koncept ručně natáčeného videa. Jaký smysl má pak nazývat snímek Rec?
Nejhorší ale je, že tato změna s sebou nese ve výsledku absenci atmosféry, sevřenosti a napětí předchozích dílů, k čemuž přispívá i částečné otevření děje ven a na denní světlo. Postrádáme tedy skoro všechno to, díky čemu si oba filmy získaly u fanoušků svou oblibu.
Na druhou stranu Paco Plaza naštěstí neztratil smysl pro humor a nevěsta s motorovou pilou v ruce kosící zombíky má něco do sebe. Celé to navíc odsýpá ve slušném tempu, má to solidní vizuální stránku a i se závěrečnými titulky trvá jen něco přes hodinu a čtvrt. Což se u podobných jednohubek dá hodnotit jako plus.
Kdyby se tento film jmenoval jinak, člověk by byl nejspíš smířlivější. Jenže pokračování dvou z nejadrenalinovějších zombie podívaných vůbec prostě nemůžete prominout takové podskočení laťky. Uvidíme, co předvede Jaume Balagueró se svou Apokalypsou. Pořád mu věřím.

Originální trailer filmu [REC]³ Génesis

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ve Scary Movie 5 si zahraje disneyovská hvězdička Ashley Tisdale
Ve Scary Movie 5 si zahraje disneyovská hvězdička Ashley Tisdale Uctívaná i zatracovaná série parodií Scary Movie se brzy rozroste o pátý díl. A dosud celkem podceňovaná herečka Ashley Tisdale zřejmě doufá, že jí role v tomto "opusu" pořádně rozjede kariéru. čtěte zde
Vydáno: 06.06.2012 11:43 v sekci Novinky | Zprávy
0
Zatímco spíš 8/10
Recenze: Zatímco spíš Dřív než usnete, podívejte se pro jistotu pod postel. Třeba se tam schovává psychopat, který s vámi chce bydlet. Jaume Balagueró (REC) s přehledem dokazuje, že hororová škatulka je mu těsná. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TOP 10: Strašení po španělsku
TOP 10: Strašení po španělsku U příležitosti uvedení hororové novinky režiséra Jaumeho Balaguera Zatímco spíš neuškodí připomenout si desítku nejzajímavějších snímků, které v tomto žánru ze Španělska v novém tisíciletí přišly. Jak znalci vědí,... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2012 16:00 v sekci Články | Žebříčky
1
Podívejte se na teaser třetího [REC]
Podívejte se na teaser třetího [REC] V prequelu zjistíme, jak se tajemný vir dostal na svět čtěte zde
Vydáno: 21.09.2011 21:49 v sekci Novinky | Zprávy
0
Tvůrce Paranormal Activity chystá další horor
Tvůrce Paranormal Activity chystá další horor Oren Peli vezme diváky tentokrát na výlet do přírody čtěte zde
Vydáno: 23.05.2011 09:57 v sekci Novinky | Zprávy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- [REC] 4: Španělští zombie počtvrté v nové upoutávce (30.08.2014 09:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: 40. Letní filmová škola zaměřená na Španělsko (26.08.2014 18:00 v Články | Publicistika)
- [REC] 4: Apocalypse: Finále hororové série v prvním traileru (24.04.2014 19:39 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sázka na evropskou jistotu a klasiku (19.04.2013 06:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žánrově pestrý výběr a druhý Iron Man (12.04.2013 10:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu