Soundtrack: Temný rytíř povstal

Vydáno: 19.07.2012 13:00 - Amaya Tomanová | foto: Warner Bros. Ent.

Hans Zimmer má poslední dobou napilno. Po loňských Pirátech z Karibiku či letošním Madagascaru přichází s hudbou k Nolanovu závěrečnému dílu batmanovské ságy. Jak se mu soundtrack povedl?
Německého rodáka Hanse Zimmera můžete milovat či nenávidět, nelze ho však ignorovat. Variabilitu a šíři tvůrčího záběru dokázal Zimmer & Co. na hudbě k nespočtu filmů, od biblických i zvířecích animáků přes válečné snímky až po pirátské či batmanovské série.
Zatímco na soundtracku k filmům Temný rytíř a Batman začíná spolupracoval s Jamesem Newtonem Howardem, hudba k TDKR je Zimmerovým výsostným sólem. Soundtrack jste již měli možnost slyšet v předstihu on-line. Shoduje se váš názor s tím naším?
Již půlminutový úvod A Storm Is Coming nám jednoznačně ukazuje, že celé album bude jaksepatří temné a ponuré. Na první skladbu téměř plynule navazuje On Thin Ice. Pomalé, tiché, táhlé smyčcové plochy, naznačená melancholická melodie, závěr okořeněný kontrabasem a cellem - takový je úvod alba. A takový bude prakticky celý soundtrack.
V Gotham´s Reckoning jako bychom slyšeli víření netopýřích křídel a temné vrčení, skladbu podbarvují úderné bubny, chvílemi jsou znatelné i náznaky vokálů - pověstný Baneův chorál, na kterém se podíleli i fanoušci z celého světa. Pokřik "Deh-shay, deh-shay bah-sah-rah, bah-sah-rah" údajně v marockém dialektu znamená "on povstává, on povstává" (jakkoli to místy zní spíše jako "dishwasher"). Na posledních dvou minutách se Zimmer skutečně vyřádil: tempo se - stejně jako hlasitost - závratně zvyšuje a posluchače napadá, zda náhodou do studia nevtrhli chlapci z Apocalyptiky.
Hans Zimmer - The Dark Knight Rises OSTČtvrtá Mind If I Cut In je tišší, pomalejší, zlověstného dramatického podtónu se však nezbavuje. Tentokrát zde dominuje klavír, smyčce zde hrají... jaksi... druhé housle a "pouze" dokreslují atmosféru.
Následující Underground Army je obohacena o elektronické moderní prvky, znát je to zejména na rytmické složce. Skladba působí zpočátku mírně jednotvárným dojmem, v závěru vás však již náležitě vtáhne do sebe. Šestou Born In Darkness otevírají housle a cello, celá dvouminutová skladba se nese v dokonale ponurém duchu a je perfektní předehrou pro následující nářez s názvem The Fire Rises. Rázné údery bubnů, ostrý zvuk smyčců a místy až industriální zvukové efekty se zde střídají se subtilními houslovými mezihrami.
Melodicky zcela odlišný je úvod osmé Nothing Out There. Housle zde fungují v naprosté symbióze s čistě "synth" zvuky, prostředkem skladby nás doprovází melancholické skromné tóny klavíru, vše završuje tklivá, téměř "pohřební" smyčcová dohra.
Jediný úder bubnu nás dělí od následující Despair. Opakuje se zde dramatická melodie, autor se vrací k hrátkám s hlasitostí a rytmikou, skladbu místy okoření šumem či jinými ruchy. Desátá Fear Will Find You je čistokrevnou zběsilostí. Píseň ďábelským tempem uhání vpřed, její neartikulované vokály a vyostřené smyčce nemilosrdně smetou vše, co jim stojí v cestě.
Následující Why Do We Fall přináší mírné zklidnění, na dramatičnosti však neubírá. Velmi výrazné a povedené je zde sladění rytmické a melodické složky. Smyčce a bubny dominují i v následující Imagine The Fire. Melodie je zde mírně pozměněná, housle kvílí ve vysokých, svižných tónech, bubny neúnavně tepou prakticky po celých sedm a půl minuty trvání skladby.
Předposlední Necessary Evil je na první poslech od své předchůdkyně téměř k nerozeznání, po jejím umírněném symfonickém závěru přichází poslední Rise. Ve vydařeném finále vyniká zejména ženský vokál.
Album vyžaduje soustředěnější poslech, neboť jsou to právě drobné, téměř nepostřehnutelné odchylky v melodiích a takřka podprahové efekty, které ze soundtracku činí lahůdku. Fakt, že jde o Zimmera, Nolana a navíc ještě o totální batmanovský závěr, celému albu nepochybně přidává svým způsobem na hodnotě.
I bez toho je však Zimmerovo dílo nadprůměrné. Tvůrci zjevně velice dobře věděli, proč nám soundtrack naservírovat ještě před premiérou - lze z něj totiž lehce usoudit, že tak velkolepou hudbu můžeme čekat jedině u velkolepého snímku. A těšte se na originální CD, bonusy na něm rozhodně nebudou chybět!
Album: Hans Zimmer - The Dark Knight Rises OST
Celkový čas:
Skladby: A Storm Is Coming // On Thin Ice // Gotham’s Reckoning // Mind If I Cut In? // Underground Army // Born in Darkness // The Fire Rises // Nothing Out There // Despair // Fear Will Find You // Why Do We Fall? // Death By Exile // Imagine the Fire // Necessary Evil // Rise



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY