Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Joel Schumacher

Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Joel Schumacher

Vydáno: 15.07.2012 12:00 v sekci Články | Publicistika - Eduard Spáčil | foto: Warner Bros. Pictures

Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. Ve druhé části zhodnotíme vehemenci, s jakou se Joel Schumacher pokusil Batmana zničit.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Batman navždy
Druhý díl nevydělal zdaleka tolik, kolik si studio představovalo (celkový přehled finanční úspěšnosti netopýřího franchisingu najdete zde), a tak "požádalo" Tima Burtona, aby v trojce vystupoval jen jako producent, a režijní otěže svěřilo Joelu Schumacherovi. Ten se poté rozhodl, že Batmana zabije, dalo by se s odstupem škodolibě říct. Jenže ono to tak zpočátku nevypadalo. Aspoň ne u pokladen.
Schumacherova idea byla údajně nejprve natočit adaptaci temného Millerova dílka Batman: Rok jedna, ale studio o prequel nestálo. V zájmu všeobecné divácké vstřícnosti nechal režisér temnotu předchozích dílů minulosti a svůj Gotham se rozhodl stylizovat do zářivě neonových barev Tokia.
Úkolem pro představitele padouchů Jima Carreyho (Hádankář) a Tommyho Lee Jonese (Two-Face) bylo pitvořit se na maximum, jako kdyby si tvůrci neuvědomovali, že i brutálně přehrávající Joker měl své klidnější chvilky. Takto zůstala jen uvřeštěná pestrobarevná podívaná, která veškerou psychologii nahradila rádoby humorem a akcí.
Michael Keaton se údajně vykašlal na nabízených 15 milionů dolarů, aby měl čas na zajímavější herecké výzvy. Jaké, můžeme se ptát a marně se po nich pídit v jeho filmografii. Nahradilo ho každopádně pohledné dřevo jménem Val Kilmer. Tím si ale režisér zavařil, protože se s ním na place nemohl vystát, stejně jako štáb. Co říct k obsazení Chrise O'Donnella do role Robina? Raději nic.
Mimochodem Burton se k absenci Robina v jeho filmech vyjádřil v tom smyslu, že jeho účast zvažoval v obou dvou dílech, ale vedle samotářského a rozpolceného Wayna/Batmana prostě nedával smysl. Schumacher takové věci asi neřešil. Původně zvažovaná Rene Russo jako psycholožka Dr. Chase Meridian vedle Kilmera ale prý působila staře, a tak ji nahradila další zrzka Nicole Kidman, kterou si režisér původně představoval jako Poison Ivy. Slušelo jí to ohromně, ale nic víc ta role nenabízela.
Z dnešního pohledu mi i tento původně relativně slušně přijímaný díl přijde k nevydržení otravný a nudný, jenže tehdy komerčně trumfnul Burtonovu dvojku a kýčař Schumacher dostal odklepnuté pokračování. A málem bych zapomněl: nechvalně proslulé bradavky na kostýmech se objevily v tomto filmu. Prostě - jestli z tohoto neštěstí vzešlo něco dobrého, jsou to asi jen hudební perly U2 (Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me) a Seala ( Kiss From A Rose).
Zvažované alternativy: O roli Robina měl údajně zájem Leonardo DiCaprio i Christian Bale. O čem pak svědčí volba Chrise O’Donnella, nechám na vašem zvážení.
Originální trailer filmu Batman navždy

Batman a Robin
Po úspěchu s trojkou se studio rozhodlo neváhat a co nejdřív poslat do výroby díl čtvrtý s premiérou o dva roky později. Myslím však, že ani to není dostatečnou omluvou pro to, co Schumacher se svými spolupracovníky spáchal, navíc ve snaze vzdát poctu campy (schválně směšnému) seriálu ze šedesátých let. Natáčení přitom skončilo o dva týdny dříve, než se plánovalo!
Batman a Robin vzal všechno, co bylo v předchozím filmu špatně, a několikrát to umocnil. Castingové omyly se opakovaly: prudícího Vala Kilmera nahradil naprosto bezradný a bezbarvý George Clooney, který si tímto svou slibně se rozbíhající filmovou kariéru pěkně zkomplikoval. Dalším trestuhodným omylem byla i Alicia Silverstone coby Batgirl.
Kdo ale obsadil Schwarzeneggera jako padoucha, nemohl být při smyslech. Nepomohl ani v titulcích zmiňovaný učitel herectví. Na druhou stranu Arnie se sice jako hláškující "děda mráz" ztrapnil, ale čeho vy byste byli schopni za 25 milionů dolarů? Snad jediná Uma Thurman jako Poison Ivy si v tomto neštěstí udržela hrdost s grácií sobě vlastní.
Největší haló samozřejmě vyvolala těžko pochopitelná snaha režiséra (který je gay) o vkládání homosexuálních narážek a podtextu do filmu pro celou rodinu. Samozřejmě, zvláštní vztah Batmana a Robina zneklidňoval některé čtenáře a psychology už v komiksech, těžko ale vysvětlit, proč hned v titulcích tvůrce zdůrazňuje zadek i rozkrok obou hrdinů v gumových oblecích. A jak si taky má člověk vyložit, že kluci mají na kostýmech bradavky, zatímco Batgirl ne?
Ani to není všechno. Shrnul to výstižně O’Donnell, který prohlásil, že u Batmana navždy měl pocit, že natáčí film, zatímco u Batmana a Robina reklamu na hračky. Toto vám dojde hned v úvodu, když okřídlený hrdina s parťákem vysunou z podrážek obuvi břity bruslí a začnou hrát s padouchy hokej.
Na druhou stranu právě proto se na tento díl asi nikdy nezapomene. Upřímně, když jsem se na něj díval krátce po trojce, bavil jsem se podstatně lépe. Je to opravdu tak špatné, až je to sranda. Prostě guilty pleasure. Navždy. Mimochodem Schumacher už nechal napsat scénář k filmu Batman Triumphant, ale díky kritice, jakou si svým posledním filmem vysloužil, se studio rozhodlo celou sérii poslat - stylově - k ledu. Aspoň na pár let. Díky bohu za to.
Zvažované alternativy: pro roli Mr. Freeze: Anthony Hopkins, Sylvester Stallone, Hulk Hogan. No comment.
Originální trailer filmu Batman a Robin

P. S.: První část článku věnovanou filmům Tima Burtona si můžete přečíst tady. Třetí díl rozebírající snímky Christophera Nolana pak naleznete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton
Téma: Tři režiséři, tři vize Gothamu - Tim Burton Před vyvrcholením Nolanovy trilogie se neuškodí ohlédnout, jak se s postavou temného rytíře popasovali tvůrci novodobých hraných adaptací. První část článku věnujeme samozřejmě Timu Burtonovi a jeho dvěma Batmanům. čtěte zde
Vydáno: 14.07.2012 13:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Kdo je kdo v Gotham City
Téma: Kdo je kdo v Gotham City Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho... čtěte zde
Vydáno: 11.07.2012 22:49 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Temný rytíř povstal
FAQ: Temný rytíř povstal Do premiéry nového Batmana zbývají už jen nějaké tři týdny a my si teď můžeme shrnout to základní, co o Nolanově netopýřím opusu víme. Kdo se chce dozvědět něco nového nebo si jen utřídit, co už ví, nechť čte dál. čtěte zde
Vydáno: 04.07.2012 14:00 v sekci Články | Publicistika
0
Téma: Staňte se superhrdinou!
Téma: Staňte se superhrdinou! Superhrdinové, zachránci světa, nadlidé - říkejte jim, jak chcete, ale bez nich by byl (filmový) život mnohem nudnější. Projděte si s námi okolnosti, za jakých se někým takovým můžete stát. A přidat se následně třeba k týmu... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2012 09:00 v sekci Články | Publicistika
1
Téma: Marvel vs. DC Comics
Téma: Marvel vs. DC Comics Komiksárna X-Men: První třída obsadila plátna našich kin a my jsme se při té příležitosti rozhodli, že zkusíme porovnat dva největší komiksové světy - Marvel Universe a DC Universe. A kdo vyšel z klání jako vítěz? čtěte zde
Vydáno: 13.06.2011 12:40 v sekci Články | Publicistika
11
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: písničkové soundtracky 90. let (30.04.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Jenna Ortega a Beetlejuice 2 (11.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu