Svět kinematografie opustil Ernest Borgnine

Vydáno: 09.07.2012 15:56 - Simona Knotková | foto: 2011 Getty Images

V neděli zemřela jedna z hollywoodských legend, oscarový řezník Ernest Borgnine. Filmový svět opustil v losangelské nemocnici za přítomnosti své rodiny.
Ve věku devadesáti pěti let zemřel americký oscarový herec Ernest Borgnine. Příčinou smrti bylo pravděpodobně selhání ledvin.
Narodil se 24. ledna 1917 v americkém Connecticutu. Jeho rodiče byli italští rodáci a on sám strávil část svého dětství v Miláně. Do Ameriky se poté opět vrátil v roce 1924. V osmnácti se připojil k americkému námořnictvu, kde působil deset let, až do skončení druhé světové války v roce 1945. K herectví se dostal ještě téhož roku. Poprvé debutoval na Broadwayi, jeho první filmová zkušenost nastala o šest let později - v dobrodružném snímku China Corsair.
Ve své bohaté filmografii nejčastěji ztvárňoval záporné role. Oscara mu však v roce 1955 vynesla role stydlivého, dobrosrdečného řezníka Martyho ve stejnojmenném snímku. Dále se objevil například ve válečném dramatu Tucet špinavců (1967), ve westernu Sama Peckinpaha Divoká banda (1969) nebo v katastrofickém snímku Dobrodružství Poseidonu (1972).
Svůj hlas od roku 1999 také propůjčoval postavě Supermořce v seriálu Spongebob v kalhotách. Herec byl aktivní až do svých posledních dnů. Mezi jeho poslední filmy patří například akční komedie Red.
Už příští týden vás v našem Stroji času mimořádně čeká právě Borgnineův oscarový film Marty.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY