EdaS na LFŠ - den 6. a 7.: Krize, extáze a Veronika!

Vydáno: 29.07.2011 00:21 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Filmovka se přehoupla do druhé poloviny, což se odráží i na mém fyzickém stavu. Ve středu jsem už na první ranní projekci prostě nevstal, naopak večer sebou vždycky seknu do postele a okamžitě usínám. Na psaní blogu není sil. V kině už se občas trochu kroutím, ale pořád to jde. Asi by to chtělo ještě jednu dovolenou, abych se z téhle vzpomatoval. :)
Fotografie z filmu Extase
Palec nahoru: Ve středu jsem chtěl chválit počasí, ve čtvrtek si to ale zase odpoledne pokazilo, takže nic nebude.
Palec dolů: Jestli mi na českých restauracích (nejen v UH) něco nejvíc vadí, tak poslední dobou to není ani jídlo, ani personál, ale hudební nevkus. Trpím buď u výběrovek pochybných českých legend (M. David, D. Janda) nebo současných tupých tucek. Bohužel se mi to stává pravidelně.
Dilema 6. a 7. dne: Ve středu to byla volba mezi opětovným zhlédnutím nahé Hedy Lamarr v Machatého Extasi a redaktory 25fps doporučovaným Essential Killing. Poslechl jsem já? Neposlechl, a tak jsem trpěl jako zvíře.
Filmy 6. a 7. dne:
Banksy: Exit Through the Gift Shop (9/10) - Na Filmovce se dá stihnout leccos z toho, co člověk během roku zanedbal, a tenhle dokument, resp. mockument o street artu je neskutečně zábavný, vtipný a zároveň vede k zamyšlení nad uměním obecně. Banksy prostě jede. Ještě že jsem místo toho nešel na Lidice.
Extase (4/10) - Před několika lety se mi to dost líbilo, na vině snad bude to, že jsem viděl rakouskou, ne českou verzi jako tentokrát. Machatý byl vlastně dost zpátečník, když v době zvukového filmu natáčel pořád snímek víceméně němý, prokládaný jen občas STRAŠLIVÝMI dialogy. V češtině to bylo neskutečné peklo. Nějak mě přešla chuť na zbytek téhle retrospektivy.
Náhoda (8/10) - Klasický Kieslowski ve filmu formálně předcházejícím Tykwerovu audiovizuální pecku Lola běží o život. Jeden život v šedivém Polsku třikrát jinak a vždycky nějak špatně.
Byt (10/10) - Podle Ivy Hejlíčkové nejlepší, protože nejvíce lidský Wilder. Souhlasím. Na konci jsem regulérně brečel.
Rodina je základ státu (8/10) - Předpremiéra snímku, který půjde do kin až na podzim. Robert Sedláček je opravdu asi největší český talent současnosti. Tahle road movie je místy ukrutně vtipná, zároveň trefná. Lituju, že jsem vynechal předpremiéru televizních Sráčů.
Dvojí život Veroniky (7/10) - Kieslowski mezinárodním umělcem. Asi jsem to metafyzično nepobral, ale točit art s krásnou nahou dvacítkou by mě asi taky bavilo.
Pátek vypadá opět náročně, v plánu mám další pětiblok. Drže mi palce.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY