Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 6. 2012 - 28. 6. 2012

TV tipy: Sázka na nestárnoucí klasiku

Vydáno: 22.06.2012 19:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Magic Box

Blížící se prázdniny jsou bohužel znát i na televizním programu. Žádnou velkou premiéru tedy nečekejte, přesto se v nabídce najde několik kousků, které diváka potěší. Jde hlavně o nestárnoucí klasiky a skoro kultovní filmy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Šepoty a výkřiky Šepoty a výkřiky (Viskningar och rop) (pátek 22. 6., ČT2, 20.55 - 22.05)
Slavný snímek legendárního režiséra Ingmara Bergmana se opírá o silný příběh a výtečné herecké výkony Ingrid Thulin, Liv Ullmann a Harriet Andersson. Jeho hlavním trumfem je však nádherná a po právu oscarová kamera, která si precizně pohrává se světlem a stínem a hojně využívá červenou barvu. Je také ukázkou takřka dokonalého filmařského řemesla, neboť na poměrně malé časové ploše dokáže tvůrce brilantně rozehrát hluboké psychologické drama s výtečně napsanými postavami. Zamrzí snad jen až příliš doslovný závěr.
Synopse: Dvě zámožné sestry (Ingrid Thulin a Liv Ullmann) přijíždí na konci devatenáctého století na rodinný statek, kde žije jejich těžce nemocná a umírající sestra (Harriet Andersson). Jejich vztahy ale rozhodně nejsou ideální a vzájemně si nedokáží projevit jakékoli city.
Zajímavost: Nadměrné užívání červené vysvětlil režisér tak, že prý odmala si lidskou duši představoval právě v různých odstínech této barvy.
Mezinárodní trailer filmu Šepoty a výkřiky

Plakát filmu Snaž se a jeď Hustle a Flow (Hustle § Flow) (sobota 23. 6., Nova Cinema, 01.25 - 07.00)
Zajímavé hudební drama není úplně mainstreamové a možná právě proto zaslouží diváckou pozornost. Režírující Craig Brewer dokázal obyčejný a klišovitý příběh natočit tak umně, že zaujme i člověka, který se jinak hiphopové muzice obloukem vyhýbá. Opřel se také o výborného a na Oscara nominovaného Terrence Howarda a o chytlavé songy, z nichž ten ústřední si zlatou sošku také odnesl. V tomto případě se předsudky ohledně podobných filmů vyplatí hodit za hlavu.
Synopse: Djay (Terrence Howard) vyrůstá v Memphisu v chudé černošské čtvrti. Jediné, co ho v bídných podmínkách drží nad vodou, je hudba. Stejně jako desítky jeho kamarádů a podobně smýšlejících lidí se pokouší prosadit ve vrtkavém světě showbusinessu.
Zajímavost: Tvůrci nakonec Terrence Howarda přesvědčili, aby alespoň chvíli před začátkem natáčení žil v Memphisu a pochytil zdejší přízvuk a celkovou atmosféru místa.
Originální trailer filmu Hustle a Flow

Plakát filmu Záměna Záměna (Trading Places) (sobota 23. 6., Nova, 14.45 - 17.10)
Výborná komedie s tehdy ještě neprofláklým a začínajícím Eddiem Murphym (šlo o teprve jeho druhý celovečerní film) a podobně neokoukaným Danem Aykroydem vtipně využívá otřepané téma výměny sociálních rolí, aniž by sklouzla k lacinému a prvoplánovému humoru. Vše funguje také díky svěží režii Johna Landise a bezvadné spolupráci ústředního dua, které skvěle doplňují Jamie Lee Curtis a Ralph Bellamy. Větší chyby tu prakticky nenajdete.
Synopse: Dva staří namyšlení boháčí Randolph (Ralph Bellamy) a Mortimer (Don Ameche) se baví experimentem, jehož výsledkem je to, že mladý a úspěšný obchodník Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) si ze dne na den vymění své těžce budované sociální postavení s pouličním zlodějíčkem Billym (Eddie Murphy). Nastalá situace je pro všechny podivná, pro někoho navíc značně zajímavá.
Zajímavost: Původní název filmu zněl "Black and White".
Originální trailer filmu Záměna

Plakát filmu Pomáda Pomáda (Grease) (sobota 23. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / neděle 24. 6., 09.10 - 11.00)
Absolutní klasika muzikálového žánru snad nepotřebuje větších komentářů. Naivní a předvídatelný příběh jasně předčí několik notoricky známých hitů, propracovaná choreografie tanečních scén, úžasní John Travolta a Olivia Newton-John, mezi nimiž to jiskří na všechny strany a perfektní retro atmosféra sedmdesátých let. Randal Kleiser si tu na nic nehraje a od začátku vsází na první signální, což mu až na zbytečnou přeslazenost vychází dokonale. Výsledkem tak je jeho suverénně nejlepší a nejslavnější film.
Synopse: Danny Zuko (John Travolta) se po prázdninách znovu vrací do lavic střední školy. Svým kamarádům okamžitě vypráví o bláznivém letním vzplanutí ke krásné Sandy (Olivia Newton-John). Jaké je jeho (a její) překvapení, když se na půdě vzdělávacího zařízení znovu setkávají tváří v tvář.
Zajímavost: John Travolta byl nucen kvůli roli zhubnout devět kilo.
Originální trailer filmu Pomáda

Plakát filmu Moucha Moucha (The Fly) (neděle 24. 6., Prima Family, 00.25 - 02.15)
Jeden z vrcholů tvorby "mistra nechutností" Davida Cronenberga nezůstává jeho pověsti nic dlužen. Explicitní a skutečně výživné scény jsou intenzivní i dnes, podobně jako zdařilé masky (oceněné Oscarem). Samozřejmostí jsou hutná atmosféra, strhující děj a tempo, které v průběhu krátké stopáže nepoleví ani na vteřinku. Jeff Goldblum si bizarní postavu evidentně užívá a naprosto válcuje zbytek obsazení. Výtky tak lze mít snad jen k nevýrazné Geeně Davis, viditelným trikům a očekávanému konci. Celkově ale stále sugestivní kousek.
Synopse: Mladý a ambiciózní vědec Seth Brundle (Jeff Goldblum) se zabývá teleportováním lidí na dálku a pokusy provádí sám na sobě. Všechno vypadá nadějně až do chvíle, kdy si při jednom z experimentů nevšimne, že spolu s ním se do přístroje, pomocí něhož teleportaci provádí, dostala moucha. Při procesu dojde ke smíchání DNA obou objektů, což bude mít pro úspěšného muže fatální následky.
Zajímavost: Sám režisér si střihl malou roli porodníka.
Originální trailer filmu Moucha

Plakát filmu Pojistka smrti Pojistka smrti (Double Indemnity) (neděle 24. 6., ČT2, 12.30 - 14.15)
Podle mnohých znalců nejlepší zástupce žánru filmu noir v celé jeho historii. Na sedm Oscarů nominovaný snímek Billyho Wildera je skoro dokonalý a chyb opravdu mnoho nemá. Pečlivě budovaná atmosféra, pomalé tempo, precizní scénář s propracovanými postavami a vtipnými dialogy - to vše zaručuje vynikající zážitek s nadčasovým sdělením. K tomu si připočtěte ještě skvělé obsazení, jemuž vévodí Barbara Stanwyck, Fred MacMurray a Edward G. Robinson a máte tu jedinečnou a ne tak často vysílanou záležitost, kterou by byl hřích propásnout.
Synopse: Úlisný pojišťovací agent Walter (Fred MacMurray) chystá společně se svou milenkou Phyllis (Barbara Stanwyck) vraždu jejího manžela. Po jejím provedení inkasují velkou životní pojistku a chystají se na společně trávený čas. Netuší ale, že vyšetřovatel pojišťovny Barton Keyes (Edward G. Robinson) se nedá obalamutit historkou o přirozené smrti.
Zajímavost: Režisér Billy Wilder se se svým spoluscenáristou Raymondem Chandlerem nemohl postupem času kvůli různým požadavkům vystát.
Originální trailer filmu Pojistka smrti

Plakát filmu Osobní strážce Osobní strážce (The Bodyguard) (neděle 24. 6., Nova, 20.50 - 23.25)
Nostalgický kousek téměř nestárne a patří k ojedinělým představitelům tzv. romantického thrilleru. Jinak nezajímavý režisér Mick Jackson se vzepjal k velikému úsilí a vybudoval slušnou atmosféru, nepodcenil scénář a hlavně dokázal udržet diváka v napětí skoro po celou dobu. Štěstí měl také na obsazení, neboť Kevin Costner a Whitney Houston drží snímek nad vodou i ve slabších chvílích. O legendárních písních a jednom megahitu se ani nemá cenu zmiňovat. Klasika, která neurazí.
Synopse: Frank Farmer (Kevin Costner) je osobní strážce, který už chránil dva prezidenty a svou práci bere víceméně jako rutinu. Jeho nejnovější klientkou je populární zpěvačka Rachel Marron (Whitney Houston), které někdo zcela vážně vyhrožuje smrtí. Ač to první setkání těch dvou vylučuje, začne se mezi nimi rodit vztah, který dalece přesáhne profesionální mez.
Zajímavost: Soundtrack k filmu byl ještě sedmnáct let po jeho uvedení do kin tím historicky nejprodávanějším.
Originální trailer filmu Osobní strážce

Plakát filmu Big Lebowski Big Lebowski (The Big Lebowski) (pondělí 25. 6., ČT2, 22.00 - 23.55)
Nejkultovnější z kultovních snímků bratrské dvojice Joela a Ethana Coenových je ryze pohodový a neuvěřitelně vtipný. Oba tvůrci tu jsou snad v životní formě a valí na diváka jeden lepší vtip než druhý, k tomu hraje výborný soundtrack a hlavně se tu objevuje spousta známých a skvostně obsazených tváří (Julianne Moore, John Goodman, Steve Buscemi, John Turturro), kterým jednoznačně vévodí Jeff Bridges. Jediné, co tak malinko mrzí, je možná zbytečně komplikovaný scénář.
Synopse: Jeff Lebowski (Jeff Bridges), zvaný Dude, je flákač a celý den by nejraději hrál bowling a kouřil trávu. Jednotvárný život se mu změní ve chvíli, kdy si ho gangsteři spletou s milionářem stejného jména a zničí mu jeho milovaný koberec. Rozlobený Dude se tak vydává do sídla svého jmenovce žádat nápravu a hlavně ztracený klid. Rozjede tím ale sérii absurdních situací, které ho nejednou dostanou až na hranu zákona.
Zajímavost: Film byl natočen během tří měsíců.
Oficiální trailer filmu Big Lebowski

Plakát filmu Božský Božský (Il Divo) (středa 27. 6., ČT2, 22.05 - 00.00)
Vydařené italsko-francouzské životopisné drama nabízí další variaci na téma zločinu a prohnilé politiky. Paolo Sorrentino ví, co na diváka platí, tudíž v plných dávkách servíruje dynamickou kameru, strhující tempo, záměrně proměnlivou atmosféru, údernou hudbu a skvělé, leč u nás ne tak známé herce. Jedinou podstatnou nevýhodou je fakt, že snímek vyžaduje minimálně částečnou znalost sledované události, neboť tu pracuje s příliš mnoha pojmy a jmény. Je tedy dost možné, že první zhlédnutí ve vás extra poziitivní dojem nezanechá.
Synopse: Film vypráví příběh takřka devadesátiletého Giulia Andreottiho (Toni Servillo), který stál sedmkrát v čele italské vlády a narozdíl od svých kolegů se nikdy neocitl v hledáčku mafie. Byl však ochoten obětovat vlastní svědomí své ctižádosti.
Zajímavost: Film získal Zlatý Glóbus za nejlepší scénář, na festivalu v Cannes získal cenu poroty a Servillo obdržel i Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce.
Mezinárodní trailer filmu Božský

Plakát filmu Temné vzpomínky Temné vzpomínky (Flashbacks of a Fool) (čtvrtek 28. 6., Barrandov, 22.35 - 00.35)
Britské drama spadá do postbondovského období Daniela Craiga a mimo jiné dokazuje, jak všestranným hercem je. Neznámý Baillie Walsh sice selhává ve vyprávění příběhu, který se pod jeho rukama mění v jeden velký kýč, na druhou stranu se ale může kromě ústředního představitele spolehnout na pocitovou hudbu a zdařilou kameru. Výsledku nikterak neprospívá ani uspěchané a překotné tempo, které spoustu témat jen nakousne. Přesto za vidění stojí.
Synopse: Joe Scott (Daniel Craig) je uvadající filmová hvězda, jejíž současný život zaplňují pouze divoké sexuální jízdy a kokain. Když se dozví o smrti svého nejlepšího přítele z dětství, je nucen vzpomínat na to, proč se ocitl na rozcestí a pokusit se alespoň něco napravit.
Zajímavost: Šlo o poslední film, který Craig natočil v mezidobí Casina Royale a Quantum of Solace.
Originální trailer filmu Temné vzpomínky

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bond oslaví 50 let luxusní Blu-ray edicí! Máme detaily a trailer
Bond oslaví 50 let luxusní Blu-ray edicí! Máme detaily a trailer Hardcore fanoušci filmů s Jamesem Bondem budou mít letos vydařené Vánoce. Všech dosavadních dvaadvacet bondovek totiž brzy vyjde ve vysokém rozlišení na Blu-rayi! Podívejte se na trailer, přečtěte si detaily bonusové výbavy a... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2012 18:01 v sekci Novinky | Zprávy
0
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall!
Podívejte se na první trailer bondovky Skyfall! Studio Sony přineslo (nejen) nedočkavým fanouškům nejslavnějšího agenta ve službách Jejího Veličenstva první oficiální trailer ke třiadvacáté bondovce Skyfall. Co nového o filmu prozradil? čtěte zde
Vydáno: 21.05.2012 15:03 v sekci Novinky | Trailery
0
Kazatel Kalašnikov 5/10
Recenze: Kazatel Kalašnikov Sotva průměrný film o napravení jednoho hříšníka a záchraně tisíců dětských životů nefunguje takřka v žádné rovině. Je hrozně směšný a jeho hlavní hrdina nemá moc šancí diváky zaujmout. Obrovské zklamání na celé... čtěte zde
Vydáno: 10.01.2012 17:19 v sekci Recenze | Premiéry
0
Téma: Hollywoodské bijáky točené v Praze
Téma: Hollywoodské bijáky točené v Praze Praha patří mezi nejkrásnější města v Evropě. Není tedy divu, že kromě turistů přitahuje také pozornost nejuznávanějších hollywoodských filmařů, kteří se sem uchylují, aby tu točili i ty největší snímky. Tady jsou... čtěte zde
Vydáno: 21.12.2011 08:52 v sekci Články | Publicistika
0
Top 10: S Allenem se lépe stárne
Top 10: S Allenem se lépe stárne Notoricky známý newyorský neurotik a patriot Woody Allen natočil tolik báječných filmů, že je prakticky nemožné zvolit jen deset nejlepších, aby člověk nezalitoval minimálně deseti dalších, které do výběru nezahrnul. Z toho... čtěte zde
Vydáno: 22.09.2011 13:00 v sekci Články | Žebříčky
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Threads nám ukazuje, jak nás zničí jaderná katastrofa (07.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Grease: Rise of the Pink Ladies (11.01.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Olivia Newton-John (08.08.2022 22:57 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Eddie Murphy: zlaté dítě z Brooklynu (27.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Téma: TOP 15: Herci s nejvíce Zlatými malinami (06.03.2021 10:30 v Články | Žebříčky)
- Prequel Pomády získal režiséra (20.07.2020 19:22 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Kina jsou opět v provozu (19.05.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Vznikne film o Whitney Houstoun (23.04.2020 07:47 v Novinky | Zprávy)
- The Jesus Rolls válí v novém traileru (06.02.2020 19:30 v Novinky | Trailery)
- The Jesus Rolls se připomíná teaserem (31.01.2020 09:29 v Novinky | Trailery)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 70. let (07.12.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Nejslavnější horory 80. let (16.11.2019 11:30 v Články | Publicistika)
- The Jesus Rolls: první trailer (26.09.2019 18:44 v Novinky | Trailery)
- Top 10: kultovní filmy 90. let (20.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Spin-off Big Lebowského dorazí příští rok (09.07.2019 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Pomáda dostane prequel (10.04.2019 08:49 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu