Za horizontem: Jeff, Who Lives At Home

Vydáno: 17.06.2012 08:30 - Eduard Spáčil | foto: Paramount Pictures

Jason Segel a Ed Helms jako poněkud zoufalí bratři na stopě nevěrné manželky i osudu všehomíra. Malé a příjemné nezávislé komediální drama díru do světa neudělá, svoje publikum ale potěší.

Jeff, který žije s mámouRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 17.06.2012 08:30. Jason Segel a Ed Helms jako poněkud zoufalí bratři na stopě nevěrné manželky i osudu všehomíra. Malé a příjemné nezávislé komediální drama díru do světa neudělá, svoje publikum ale potěší. Hodnocení: 3.5
Jeff, který žije s mámou
Jeff, Who Lives at Home
Komedie
USA, 2011 , 83 min.

Režie: Jay Duplass, Mark Duplass
Scénář: Jay Duplass, Mark Duplass
Kamera: Jas Shelton
Hudba: Michael Andrews
Herci: Jason Segel, Ed Helms, Susan Sarandon, Judy Greer, Rae Dawn Chong, Steve Zissis, Evan Ross, Benjamin Brant Bickham, Lee Nguyen, Tim J. Smith, Ernest James, David Kency, Raion Hill, Zac Cino, Lance E. Nichols

Česká premiéra: 11.09.2011

Hodnocení: 7/10
Jeff, který žije s mámou hodnocení na Kinobox.cz: 59.48 %
Jeff, který bydlí doma, jak by asi zněl překlad lapidárního originálního názvu autorského snímku bratří Duplassů, by ideálně zapadl do pravidelného cyklu České televize Americké nezávislé léto a vhodně by vyvažoval chmurnost některých spoluuváděných filmů. Příjemně se na něj dívá, nechce se pouštět do žádných velkých témat, nikdo v něm neumírá a hrají v něm oblíbení komediální herci. Na druhou stranu své malé ambice s přehledem naplní a dokonce se zdá, že toho nabízí víc, než byste na první pohled řekli.
Jeffovi (Jason Segel) je třicet, nemá práci, ani ženskou a nezdravě mnoho času tráví ve sklepě domu své matky, kde hulí trávu, divá se znovu a znovu na Shyamalanovo Znamení a utvrzuje se ve svém přesvědčení, že nic není náhoda a všechno souvisí se vším. Když tedy někdo v telefonu chce mluvit s jakýmsi Kevinem, je to pro Jeffa znamení, aby se dotyčného vydal hledat. Osud ho k tomu přece vyzval.
Jeffův bratr Pat (Ed Helms) sice práci i ženu má, nicméně ač si to nejdřív úplně neuvědomuje, jeho manželství je v hluboké krizi a svéhlavý nákup porsche místo střechy nad hlavou mu domácí štěstí taky zrovna nazajistí. Když zahlédne svou choť v autě s cizím chlapem, vyráží za ní. Ať už tomu pomůže náhoda nebo osudový Kevin, cesty bratrů se toho dne každopádně znova protnou.
Ovdovělá matka obou mladých mužů Sharon (Susan Sarandon) si toho od života slibovala přece jen víc a situace jejích potomků jí na radosti nijak nepřidává. Osvěžující vzrušení do každodenní monotónnosti jí tak přinese tajný ctitel, který s ní v práci začne komunikovat. Který z kolegů to asi bude? Ač se to tak zprvu nezdálo, tento den bude pro všechny tři hrdiny výjimečný a snad jim pomůže odrazit se od současného dna směrem vzhůru.
Na rovinu, Jeff vlastně nijak zvlášť nepřekvapí, a kdo už nějaký ten "feel-good" (nebo v tomto případě spíš "feel-a-little-bit-better") nezávislý film viděl, tuší, o co půjde. Člověk se několikrát zasměje, ale o vyloženou komedii se rozhodně nejedná. A navzdory castingu zde nenajdete humor ve stylu sitcomu Jak jsem poznal vaši matku, ani Apatowových sprosťáren se srdcem, natožpak Pařby ve Vegas, spíš takový ten vlastně smutný, jako ze života. Snad proto je hodnocení na ČSFD docela nízké - divák by měl tušit, do čeho jde, jinak se mu film do nálady trefit nemusí.
Silnou stránkou snímku jsou rozhodně výkony herců, kteří jsou obsazeni do trochu jiných rolí, než byste čekali. Jeff ani Pat v žádném případě nejsou jen komické figurky a Jason Segel i Ed Helms přesvědčují, že mají větší rozsah a ani v čistém dramatu by se nejspíš neztratili. Tito bratři si možná nejsou podobní po stránce fyzické, ale jejich "loserství" a životní tápání je navzdory odlišným situacím jednoznačně spojuje. Oba musejí se sebou něco udělat, protože status quo už je neudržitelný.
Pěknou roli film nabídl i Susan Sarandon, která vypadá maximálně na padesát a jejímu datu narození nebudete chtít věřit. Ve vedlejší roli matčiny kolegyně z práce potěší i dávná Arnoldova parťačka z Komanda Rae Dawn Chong.
Předchozí snímky těchto filmařských sourozenců jsem zatím neviděl, ale i když v Jeffovi trochu nešťastně dávají najevo svoji "nezávislost" neustálým zoomováním, které nemá opodstatnění a spíše otravuje než cokoliv jiného, určitě minimálně Cyruse vyzkouším. Tito tvůrci totiž maji své herce rádi a snímek jim pěkně plyne nejen díky tomu, že nemá ani 90 minut. Zkuste to s nimi.

Originální trailer filmu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY