Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jak porodit a nezbláznit se

Recenze: Jak porodit a nezbláznit se

Vydáno: 15.06.2012 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Kateřina Hejdová | foto: Hollywood Classic Entertainment

Připadá vám absurdní dudlík, co chutná jako pravá bradavka? Nový film režiséra Kirka Jonese je podobných absurdit plný. Ústředním mottem americké komedie o tom, jak je těžké přivést na svět potomka a nepřijít přitom o zbytky zdravého rozumu, je totiž pravidlo: Žádné odsuzování!

Jak porodit a nezbláznit seRecenzoval/a Kateřina Hejdová dne 15.06.2012 12:00. Připadá vám absurdní dudlík, co chutná jako pravá bradavka? Nový film režiséra Kirka Jonese je podobných absurdit plný. Ústředním mottem americké komedie o tom, jak je těžké přivést na svět potomka a nepřijít přitom o zbytky zdravého rozumu, je totiž pravidlo: Žádné odsuzování! Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak přicházejí děti na svět. I tak banálně by se klidně mohla jmenovat komedie Jak porodit a nezbláznit se, která co nevidět dorazí i do českých kin. Film v hlavní roli s Cameron Diaz totiž neřeší nic jiného než pět různých těhotenství. Pět různých párů z různých společenských vrstev, čtyři z Atlanty a jeden žijící v Los Angeles. Pět těhotných žen a pět nastávajících otců, před nimiž stojí jediný, ovšem zato nejdůležitější úkol jejich života. Obstojí? Téma si scenáristky Shauna Cross a Heather Hach půjčily od autorky Heidi Murkoff, jejíž humoristická kniha Co čekat v radostném očekávání se v Americe ve druhé polovině 80. let stala součástí většiny tamních domácností, prodalo se jí na 35 milionů kusů.
Vlastně je to ukázkový hollywoodský výrobek, který se tak typickým způsobem snaží diváky přesvědčit o tom, že těhotenství sice přináší řadu problémů a jsou s ním spojená i jistá rizika a fyzické potíže, ale vesměs je to krásné životní období, na které žádný rodič nikdy nezapomene. Toto (zřejmě pro někoho uklidňující, přesto dosti plytké) sdělení se snaží Kirk Jones se svým týmem názorně předvést na příkladu pětice nastávajících rodičů. Jinými slovy: trpěla jste v požehnaném stavu plynatostí, natekly vám nohy a hormony poslaly vaši psychiku na horskou dráhu?
Bál jste se, že jako autorita pro své dítě neobstojíte a že ho nedokážete zabezpečit a dobře vychovat? Nebo těmito obavami trpíte dodnes? Nic si z toho nedělejte! Protože to vše je naprosto normální a přirozené. Při těhotenství totiž zvrací i slavná televizní fitness hvězda Jules v podání Cameron Diaz. A poněvadž se nehodlá vzdát své kariéry a do jiného stavu ji přivede její partner Evan (Matthew Morrison) ze známé show Celebrity Dance Factor, obsah jejího žaludku končí přímo před zraky diváků v poháru, který oba dostanou za vítězství. Směšné? Vůbec ne. A to je teprve začátek (byť byste si po oné zvracecí scéně možná přáli opak). Dudlík, co chutná jako pravé prso, je zase dílo Wendy (Elizabeth Banks), autorky dětské knihy o ňadrech.
Snaha počít dítě jí pomalu, ale jistě přerůstá přes hlavu - v životě už se zajímá jen o plodné dny a svoji tělesnou teplotu. Když konečně po dvou letech snah (jak strašné!) otěhotní, zhrzená zjišťuje, že její tchán (Dennis Quaid) přivedl svou mladičkou ženu Skyler (Brooklyn Decker) do jiného stavu neplánovaně a během několika minut. Což je rána už vzhledem k tomu, že Wendin manžel Gary (Ben Falcone) se svým otcem - automobilovým závodníkem - celý život skrytě soupeří a snaží se ho překonat. Nemluvě o tom, že až provokativně exaltovaná Skyler čeká dvojčata a těhotenství snáší na rozdíl od přecitlivělé Wendy naprosto bez problémů. Ba co víc, září celá štěstím.
Český trailer filmu Jak porodit a nezbláznit se
Neplodnost ale trápí především Holly a Alexe (Jennifer Lopez a Rodrigo Santoro), asi nejsympatičtější pár filmového děje. Po neúspěšných pokusech o těhotenství se rozhodnou dítě adoptovat. Zvyklí na bezstarostné užívání si i po svatbě ale zjišťují, že je trápí stejná úzkost: Alex se bojí ztráty svobody, Holly zase dalšího osobního selhání - vždyť nemůže mít ani vlastní děti! Světlými okamžiky filmu jsou i Alexovi přátelé. Do klubu mladých otců z celé party nepatří už jen on, což mu Vic (Chris Rock) coby jeho šéf dává chvílemi patřičně sežrat. To on je přitom autor výroku "Žádné odsuzování!". To on spolu se svou věrnou suitou hlásá, že každému se přece někdy stane, že mu spadne dítě do záchoda nebo sní cigaretu. Nebo dokonce vyzvedne z jeslí cizí dítě.
Scéna, kdy se Chris Rock pevně chopí madla kočárku, na krk si uváže další nemluvně, a zatímco velí ostatním "zasloužilým otcům", jeho nejstarší dítě tahá v parku z křoví mrtvou kočku, patří ve filmu ještě k těm vtipnějším. Naprosto nepochopitelná naopak zůstává přítomnost posledního páru, kuchařů v pojízdných občerstveních Rosie (Anna Kendrick) a Marca (Chace Crawford). Ambiciózní konkurenti se vsadí, kdo bude mít větší tržbu, a při následné oslavě nechtěně počnou dítě. Bez jediného rande, bez bližšího seznámení, udržují milostný vztah vlastně z donucení okolnostmi.
Tady se o žádném strachu z rodičovství a zodpovědnosti ani mluvit nedá, protože ti dva si svoji novou situaci pořádně ani nestíhají uvědomit. A jestli velkou část filmu zachraňují jakžtakž vtipné dialogy, jakmile vstoupí na scénu Rosie s Marcem, mizí i toto filmové kouzlo. Debaty o tom, zda Marc o Rosie skutečně stojí nebo ji vedle sebe trpí jen kvůli jejímu stavu, se ocitají za hranicí snesitelnosti už proto, že ty dva už dávno odrostli věku, k němuž podobné chování patří. Jakoby sem spadli rovnou ze seriálu o Beverly Hills. Možná měli tvořit protipól k párům, které se o dítě snaží a nedaří se jim to. Jenže konec jejich osobního příběhu mizí někde pod nánosem růžových dudlíků a dupaček, a pokud si půl hodiny po závěrečných titulcích ještě na někoho z filmu vzpomenete, tito dva to určitě nebudou.
V mnoha ohledech se snímku Jak porodit a nezbláznit se vlastně nedá nic moc vytknout. Chlubit se může skvělou kamerou, děj má rychlý spád a sem tam dokáže přinést i překvapení, vtipný je i nápad rozdělit snímek do tří pomyslných částí - podle těhotenských trimestrů. Herci v čele s Cameron Diaz odvádějí svoji práci poctivě, s velmi nadprůměrným výsledkem a několikrát se jim povede vás nějakou replikou rozesmát. Celé to má ale pořád jeden velký háček - ať přemýšlím, jak přemýšlím, neznám jediného člověka, který by z těhotenství svého (nebo i cizího) vyšiloval tak, že by potřeboval odbornou psychologickou pomoc.
Možná mám jenom štěstí a to pravé těhotenské peklo se mně i mému okolí zatím vyhýbá. Spíše si ale myslím, že je ta úplně původní myšlenka prostě přehnaná. Což mě vlastně vede k uznání - protože právě tento fakt ospravedlňuje do krajnosti dohnané charaktery jednotlivých postav, jejichž prostřednictvím autor filmu jasně vzkazuje: "Hlavně to všechno berte s humorem. Nic jiného vám ani nezbývá."

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Matka (12.04.2023 18:50 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Medvěd na koksu (01.12.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Gangy New Yorku jako seriál (14.10.2022 07:38 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Shotgun Wedding (05.10.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Lopez je The Mother (25.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Amsterdam: nový film Davida O. Russella má trailer (07.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu