Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Iron Sky

Evropský film: Iron Sky

Vydáno: 25.06.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Zbyněk Kubín | foto: Film Europe

Nacisti koncem války zdrhli na Měsíc, kde vytvořili Čtvrtou říši, a nyní se chystají dokončit to, co se Führerovi nepovedlo. Připravte se na satirické dieselpunkové béčko, které má našlápnuto stát se evergreenem filmových mejdanů.

Iron SkyRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 25.06.2012 13:00. Nacisti koncem války zdrhli na Měsíc, kde vytvořili Čtvrtou říši, a nyní se chystají dokončit to, co se Führerovi nepovedlo. Připravte se na satirické dieselpunkové béčko, které má našlápnuto stát se evergreenem filmových mejdanů. Hodnocení: 3.5

Iron Sky

Iron Sky
Komedie / Sci-Fi / Akční
Austrálie, 2012 , 93 min.

Scénář: Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala, Michael Kalesniko
Kamera: Mika Orasmaa
Hudba: Laibach
Herci: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier, Peta Sergeant, Stephanie Paul, Tilo Prückner, Michael Cullen, Ben Siemer, Tom Hoßbach, Milo Kaukomaa, Vivian Schneider, Fang Yu, Irshad Panjatan, Claus Wilcke

Česká premiéra: 12.07.2012

Iron Sky hodnocení na Kinobox.cz: 63.81 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Realizace koprodukčního německo-finsko-australského snímku Iron Sky rozhodně nebyla jednoduchá a už vůbec ne standardní. Finský režisér samouk Timo Vuorensola (kultovní amatérské sci-fi Star Wreck: In the Pirkinning) s nejbližším týmem natočil k filmu v roce 2006 krátký teaser, který se mu o dva roky později podařilo protlačit do kin na festivalu v Cannes, doufaje, že naláká investory, kteří by s podíleli na financování celovečeráku.
To se sice povedlo, ale německá společnost 27 Films, se kterou v roce 2008 podepsal třiatřicetiletý seveřan smlouvu, ani zdaleka nebyla tak silná, aby produkci na evropskou nezávislou scénu velice nákladného snímku ufinancovala sama, proto hledání koproducentů pokračovalo dále. A trvalo až do roku 2010. V kolonkách producentů nakonec figuruje několik menších společností a celý jeden milion z celkového rozpočtu 7,5 milionů eur přišlo z kapes fanoušků a filmových nadšenců. Ti se na oplátku mohli podílet na samotném vzniku filmu, neboť tvůrci na on-line diskuzích dbali jejich rad a připomínek.
V okolí Frankfurtu a následně v australských studiích tak vznikl jeden z největších a nejnákladnějších amatérských filmů všech dob, ze kterého nadšení pro věc, radost z práce a zároveň nedostatek soudnosti a zkušeností sálá podobně jako z tvorby legendárního Eda Wooda. A kupodivu se kromě tvůrců skvěle pobaví i diváci.
Už samotný námět dává tušit, že před vámi nestojí jen tak nějaká tuctová sci-fi komedie, ale čistokrevné tuplované béčko, kde je všechno možné. Náckové si na své tajné měsíční základně ve tvaru svastiky vesele budují konečnou superzbraň a připravují se na invazi směrem matička Země, když tu je překvapí americký astronaut Washington, černoch, původním povoláním model, jenž byl do vesmíru vyslán v rámci předvolební kampaně současné americké prezidentky, která chtěla voliče upozornit na to, že její vláda dokáže cokoliv, dokonce i dostat afroameričana na Měsíc.
Němci chudáka Washingtona zajmou, seberou mu smartphone a pomocí lektvaru s názvem Albinizér jej ještě k tomu vybělí do árijska a pokusí se z něj vychovat nácka. Díky Američanově mobilu, který je asi tisíckrát výkonnější než ten nejlepší nacistický superpočítač, se plány na ovládnutí Země stávají mnohem reálnější, bohužel se jim u Nokie brzy vybije baterka. Nezbývá než vyslat na Zem specializovanou skupinu, aby získala jiný takový zázračný přístroj. Té se to ale, pochopitelně, vymkne z rukou.
Zápletka je tak košatá (lépe řečeno přeplácaná), že při jejím shrnování do dvou krátkých odstavců se cítím jako nějaký nebohý režisér, který má natočeno dvacet hodin materiálu a musí jej osekat na pouhou hodinu a půl. Nezmínil jsem například blonďatou sexy nacistku a jejího vědátorského otce, který vynalezl USB kabel, nezbylo místo pro Meteorblitzkrieg, vzácnou surovinu Helium 3, boj o post Mondführera, monstrózní vesmírný koráb Götterdämmerung, idiotizovanou radu OSN a mnoho dalších zásadních položek, které chuť tohoto pestrého filmového guláše výrazně ovlivňují.
A to se ještě tvůrci celkem úspěšně pokoušejí o politickou satiru, která si bere na paškál především Američany a Severní Koreu (asi nejlepší vtip celého snímku). U Iron Sky zkrátka víc než kde jinde platí, že kdo neuvidí, ten neuvěří... A kdo viděl, stejně těžko uvěří tomu, jak velkolepě a technicky profesionálně vypadající snímek za těch skromných 7,5 milionů eur vznikl.
Speciálních efektů jsou mraky a vypadají opravdu povedeně, scény z nacistické měsíční základny doslova dýchají do detailů propracovanou temnou dieselpunkovou atmosféru (všudypřítomná mechanická hejblata, prach, roury, dráty, olej atd.) a na nádherně fetišistické kostýmy je radost pohledět (zvláště má-li je na sobě Julia Dietze nebo Peta Sergeant). O úderný stylový hudební doprovod se navíc postarala slovinská industriální legenda Laibach!
Zádrhel tedy přichází především v podobě scénáře, který by tak rád obsahoval všechno, co kohokoliv zainteresovaného v souvislosti s námětem napadlo, až na sebe vrší jednu nelogičnost za druhou. Skáče se ze scény na scénu, postavy se objevují tam, kde se jim to zrovna hodí, a děj postupně zrácí jakoukoliv návaznost s tím, co se dělo na začátku. Přesto je úroveň zábavnosti jednotlivých scén stále vysoká, několikrát se objeví vtip téměř geniální a do výbušného závěru se během necelé hodiny a půl dokodrcáme rychleji, než by mi bylo příjemné.
Všechna čest pak patří tvůrcům za to, že tak velký projekt dotáhli do konce. Zda úspěšně, to je relativní. Z fanouškovských základen sledujících vývoj snímku od jeho začátku se ozývá nespokojené remcání, za sebe však mohu Iron Sky jen doporučit. Takhle ujeté a absurdní vesmírné dobrodružství tu nebylo od Červeného trpaslíka a jako snímek na nastartování večera s partou přátel je to ideální volba.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hitler na tyranosaurovi: šílené Iron Sky 2 má trailer (08.11.2014 19:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý je hororová komedie podle gusta (30.10.2014 16:00 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Nacisti na měsíci z Iron Sky se vrací (10.02.2014 08:00 v Novinky | Trailery)
- Festivalové ozvěny: 7. týden (12.02.2013 21:14 v Články | Festivaly)
- Kinopremiéry: 28. týden (12.07.2012 09:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: 25. týden (19.06.2012 22:45 v Články | Festivaly)
- Plán premiér: 23. týden (06.06.2012 07:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu