Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 6. 2012 - 7. 6. 2012

TV tipy: Velkolepé filmy versus komorní záležitosti

Vydáno: 01.06.2012 13:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Zvláštní kombinace tvoří tento týden náš televizní výběr. Na jedné straně zaujmou velkolepé výpravné snímky, na straně druhé se dostane i na komorní a nepříliš známé kousky staršího data. Volba tak už zůstává pouze na vás.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Doktor Živago Doktor Živago (Doctor Zhivago) (pátek 1. 6., ČT2, 21.00 - 00.10)
Výtečná adaptace jednoho z nejlepších a nejzásadnějších románů minulého století od Borise Pasternaka v režii Davida Leana získala pět Oscarů a na dalších pět byla nominována. Více než tříhodinová délka tentokráte není na škodu a naopak nechává plně vyniknout mistrovskému řemeslu, nádherné výpravě, kameře, osudovému a krutě pravdivému příběhu a úchvatným hereckým výkonům Omara Sharifa, Julie Christie a dalších. Také improvizované sovětské prostředí a atmosféra naprosto strhnou. Absolutní hollywoodská klasika.
Synopse: V bouřlivé době, v níž sovětské Rusko kráčí vstříc komunismu, miluje mladý lékař (Omar Sharif) aristokratku a zároveň manželku bolševického vůdce (Julie Christie), který je jeho dobrým kamarádem. Dějiny se na lásku však příliš neohlížejí.
Zajímavost: V Rusku, kde se děj odehrává, se film dočkal oficiální premiéry až v roce 1994.
Originální trailer filmu Doktor Živago

Plakát filmu Vládce severní dráhy Vládce severní dráhy (Emperor of the North Pole) (sobota 2. 6., Prima Cool, 00.15 - 02.25)
Pravý chlapácký, a tudíž drsný snímek Roberta Aldricha sice není morálně úplně korektní, do prostředí tuláků a pracovníků železnice ale přenese bez větších problémů. Na autentičnosti přidávají i výborní představitelé Lee Marvin, Ernest Borgnine a Keith Carradine. Zamrzí tak jen pár hluchých pasáží a malinko přehnaná délka.
Synopse: Dva tuláci (Lee Marvin a Keith Carradine) se snaží vlakem přejet tzv. Severní dráhu, v čemž jim brání krutý a nelítostný Shack (Ernest Borgnine). A ten se přesily rozhodně nezalekne.
Zajímavost: Tři titulní postavy měly podle tvůrců symbolizovat institut moci, opozici k ní a tehdejšímu mládí.
Originální trailer filmu Vládce severní dráhy

Plakát filmu Uprchlíci Uprchlíci (Les fugitifs) (sobota 2. 6., ČT1, 17.05 - 18.30)
Další fungující spolupráce francouzského režiséra Francise Vebera s hvězdnou dvojicí Pierre Richard a Gérard Depardieu stojí opět na bláznivém humoru, k němuž se v tomto případě přidává i citlivý a dojemný příběh. Podle mnohých nejlepší film této trojice zaujme i povedenou hudbou Vladimira Cosmy. Pro milovníky typicky ztřeštěných vtípků jasná volba.
Synopse: Bankovní lupič Jean (Gérard Depardieu) vyšel z vězení a chce se zločinem skončit. Když si ale v bance vybírá své úspory, dojde k jejímu přepadení, které má na svědomí naprosto neschopný a amatérský Francois (Pierre Richard). Ten si jako rukojmí vezme právě Jeana. Vysvětlujte pak v jeho situaci policii, že jste v tom nevinně.
Zajímavost: Jde již o druhý film, v němž postava Pierra Richarda nechtěně postřelí do nohy postavu Gérarda Depardieu.
Originální trailer filmu Uprchlíci

Plakát filmu Válka rozumu a cti Válka rozumu a cti (Mo gong) (sobota 2. 6., ČT2, 22.35 - 00.50)
Zajímavé a poměrně netradiční hongkongské válečné drama sází spíše než na příznačnou zpomalenou akci na taktiku a vedení boje. Tím pádem je konečné vyznění mnohem silnější než u podobných filmů. Režírující Zhang Zhiliang dal hodně prostoru jak svým nápadům, tak výborným hercům v čele s Andym Lauem a stvořil parádní protiválečné dílo, jehož jedinými vadami na kráse jsou pomalejší rozjezd a delší stopáž.
Synopse: Čína byla kdysi rozdělena na sedm národů a několik malých kmenů. Jeden z nich sídlí ve městě Liang a právě se stává klíčovou lokací v probíhající válce. Jelikož je jasné, že stotisícové armádě pod vedením velitele Xianga Yangzhonga (Ahn Sung-ki) nemají místní šanci vzdorovat, spoléhají na válečníka jménem Ge Li (Andy Lau), jehož sláva a hlavně odolnost jsou proslulé.
Zajímavost: Průměrná délka záběru ve filmu je pět sekund, přičemž nejkratší trvá 0,3 sekundy a nejdelší přes dvě minuty.
Originální trailer filmu Válka rozumu a cti

Plakát filmu Wanted Wanted (Wanted) (sobota 2. 6., Prima Family, 22.45 - 00.55)
Hollywoodský debut nadaného ruského filmaře Timura Bekmambetova vychází z komiksové předlohy, a tak se k němu musí také přistupovat. Režisér se nebál a absolutně se odvázal, tudíž servíruje naprosto přehnanou, ale parádní akci, vymazlený vizuál a několik invenčních scén, jimiž dokáže už tak zajímavé dění ještě vyšperkovat. Záležet si dal i na hereckém obsazení, kterému jednoznačně vládnou záměrně nesourodí James McAvoy a Angelina Jolie, v malých rolích se neztratí ani Morgan Freeman a Terence Stamp. Bonusem pro našince budiž to, že se snímek natáčel z větší části u nás. Ideální víkendová zábava.
Synopse: Wesley Gibson (James McAvoy) žije rutinní život, v němž je jediným vzrušením fakt, že mu utekla přítelkyně. To se změní po setkání s tajemnou a sexy Fox (Angelina Jolie), která mu prozradí, že jeho otec stál v čele tajné organizace nájemných vrahů a nedávno přišel o život. Na mladíkovi teď je, zda rodinná firma bude pokračovat v činnosti, nebo kvůli jeho nevelké odvaze zanikne.
Zajímavost: Při scénách ve vlaku se v záběru několikrát objeví plakát Václava Klause.
Oficiální trailer filmu Wanted

Plakát filmu Identita Identita (Identity) (sobota 2. 6., ČT1, 23.45 - 01.15)
Velice slušné kriminální drama Jamese Mangolda vyniká zejména dusivou atmosférou nejistoty, jistou režií a solidními výkony mnohdy odepsaných herců (Ray Liotta, Amanda Peet, John Cusack). Do tří čtvrtin udržuje v napětí také poměrně vyvedený scénář, který hojně pracuje s náznaky. Vyloženě zamrzí jen odfláknutý a rádoby překvapivý konec za každou cenu, který dobře našlápnutý film sráží do vod lehkého nadprůměru.
Synopse: Uprostřed kruté bouřky se schází deset lidí, z nichž každý ukrývá nějaké tajemství. Útočiště nalézají v opuštěném hotelu, jehož jediným obyvatelem je noční správce. Netrvá ale dlouho a jeden po druhém začínají postupně umírat. Tehdy si uvědomí, že pro jejich přežití je životně důležité odhalit, co je vlastně spojuje.
Zajímavost: Aby zůstala konečná závěrečná scéna tajná, natočili jich tvůrci hned několik.
Originální trailer filmu Identita

Plakát filmu Mrs. Doubtfire - Táta v sukni Táta v sukni (Mrs. Doubtfire) (neděle 3. 6., Prima Family, 13.20 - 15.50)
Nenáročná komedie mistra rodinné zábavy Chrise Columbuse stojí hlavně na hereckém umění Robina Williamse, který muže převléknutého za ženu zvládl bravurně a nesklouzl ke karikatuře, a na solidním scénáři. Za zmínku stojí i masky, které se dočkaly i oscarového ocenění. Ve výsledku jde ale o trošku přeceňovaný snímek s až příliš sentimentálním nádechem.
Synopse: Daniel Hillard (Robin Williams) by udělal cokoli, aby mohl více času trávit se svými dětmi, s nimiž se po rozvodu vídá jen málo. Šanci ucítí ve chvíli, kdy se dozví, že jeho exmanželka (Sally Field) shání hospodyni, která se bude starat o její domácnost. Ani skutečnost, že je muž, mu nebrání zúčastnit se konkurzu na toto místo. Stačí přece jen dokonalý makeup, perfektní paruka, univerzální šaty a najednou je na světě paní Doubtfire, ta nejdokonalejší britská chůva světě.
Zajímavost: Williamsova proměna v ženu trvala každý den čtyři a půl hodiny.
Originální trailer filmu Táta v sukni

Plakát filmu Nesnesitelná krutost Nesnesitelná krutost (Intolerable Cruelty) (neděle 3. 6., Prima Family, 22.35 - 00.40)
Romantická komedie z dílny Ethana a Joela Coenových rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu v jejich filmografii, pokud ale budete mít tu správnou náladu, měli byste se pobavit. Absurdní humor a na žánr nezvykle krásnou kameru doplňují výborní George Clooney a Catherine Zeta-Jones, mezi kterými funguje i tolik potřebná chemie. Chcete-li vidět slavnou bratrskou dvojici v jiné než typicky temné poloze, máte možnost.
Synopse: Prominentní rozvodový právník Miles Massey (George Clooney) má před sebou novou výzvu - rozvod Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones), která usiluje o finanční nezávislost na svém skoro již bývalém manželovi. Zkušený advokát tu sice prokáže své obrovské schopnosti, sám se ale nechtěně stane součástí celé rozvodové hry, neboť se do pohledné ženy zamiluje. A to je pak velký problém.
Zajímavost: Catherine Zeta-Jones byla během natáčení těhotná.
Originální trailer filmu Nesnesitelná krutost

Plakát filmu Loni v Marienbadu Loni v Marienbadu (L´Année derniére a Marienbad) (pondělí 4. 6., ČT2, 20.50 - 22.25)
Svým způsobem revoluční italsko-francouzské drama oceněné na festivalu v Benátkách patří v našich končinách k takřka neznámým. Režisér Alain Resnais v něm rozbíjí klasická narativní schémata a zcela záměrně mate diváka časovým řazením scén, čímž umožňuje neomezené množství jednotlivých interpretací. Zaujmou i vesměs neprofláklí herci a invenční střihová skladba. Je tak jasné, že sledování vyžaduje plnou soustředěnost a spolupráci, odměnou za ně by vám pak měl být jedinečný zážitek. Zda jde o intelektuální onanii, jak tvrdí někteří, si už musíte udělat názor sami.
Synopse: Útržkovitě zachycený příběh muže a ženy, kteří se setkávají v luxusním lázeňském hotelu. On se v ní snaží probudit vzpomínky na loňské milostné vzplanutí, ona si nevzpomíná. Z toho důvodu jí on začne do všech podrobností vyprávět, co společně prožili.
Zajímavost: Scénář k filmu napsal známý spisovatel Alain Robbe-Grillet.
Originální trailer filmu Loni v Marienbadu

Plakát filmu Černý den v Black Rock Černý den v Black Rock (Bad Day at Black Rock) (úterý 5. 6., ČT2, 21.55 - 23.15)
Ne úplně často vysílaný moderní western klasika žánru Johna Sturgese sází hlavně na stísněnou atmosféru, na jistou komornost a na precizním scénáři, který se stejně jako režisér dočkal oscarové nominace. Ta neunikla ani představiteli hlavní role Spenceru Tracymu, který si svou zdánlivě nenápadnou postavu užívá se vším všudy. Potěší také svižné tempo, krátká stopáž, dobrá hudba a propracovaná psychologie jednotlivých charakterů. Milovníci klasického Hollywoodu nemají co řešit.
Synopse: Městečko Black Rock je díra, kde čtyři roky nezastavil vlak. Až onoho dne na konci roku 1945, kdy z něho vystoupil John Macreedy (Spencer Tracy), jednoruký mrzák. Chce tu najít muže jménem Komako. Jenže ten vzbuzuje v místních obyvatelích podivný strach a John prostě musí přijít na to proč. Samozvaný vládce městečka Smith (Robert Ryan) ale nenávidí, když mu někdo cizí čmuchá v revíru.
Zajímavost: Původně měla postava Spencera Tracyho jednou rukou zapalovat sirku, jelikož s tím ale měl herec obrovské problémy, podařilo se mu přesvědčit režiséra, aby mohl používat zapalovač.
Originální trailer filmu Černý den v Black Rock

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ray Liotta (26.05.2022 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: kameramani s nejvíce Oscary (13.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Loni v Marienbadu Mulan přiznala, že je královnou videa (02.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel herec Maurice Barrier (13.04.2020 18:55 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Gérard Depardieu a jeho filmy (28.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 1.:1944-1980 (15.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- První trailer: Ben-Hur řídí čtyřspřeží v remaku klasiky (16.03.2016 17:57 v Novinky | Trailery)
- Zemřel "Doktor Živago" Omar Sharif (10.07.2015 17:20 v Novinky | Zprávy)
- Wanted 2 na cestě? (25.11.2014 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Kingsman: Bondovský Colin Firth nakopává zadky v traileru (23.09.2014 08:26 v Novinky | Trailery)
- Mrs. Doubtfire - Táta v sukni 2 nebude? (13.08.2014 05:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Robin Williams (12.08.2014 07:48 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Hercules má svaly, ale přeprala ho holka (28.07.2014 08:50 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Režisér Kick-Ass dělá z Colina Firtha nového Bonda (21.05.2014 07:00 v Novinky | Trailery)
- TV recenze: Mrazivě vtipné Fargo černohumorně baví a existenciálně tíží (22.04.2014 14:00 v Články | Televize)
- Sequely na cestě: další Sinister, Piráti nebo Táta v sukni (20.04.2014 20:11 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu