Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Na Zlatém jezeře

Stroj času: Na Zlatém jezeře

Vydáno: 28.05.2012 13:00 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: Universal Pictures

Mrzutý profesor v penzi, který se vyrovnává se stářím a vším, co s sebou přineslo, byl poslední rolí stárnoucího Henryho Fondy. Získal za ni svého jediného Oscara a zároveň šlo o jedinou roli, ve které si zahrál po boku svojí dcery Jane.

Na Zlatém jezeřeRecenzoval/a Jana Bébarová dne 28.05.2012 13:00. Mrzutý profesor v penzi, který se vyrovnává se stářím a vším, co s sebou přineslo, byl poslední rolí stárnoucího Henryho Fondy. Získal za ni svého jediného Oscara a zároveň šlo o jedinou roli, ve které si zahrál po boku svojí dcery Jane. Hodnocení: 0

Na Zlatém jezeře

On Golden Pond
Drama / Romantický
USA, 1981 , 109 min.

Režie: Mark Rydell
Scénář: Ernest Thompson, Ernest Thompson
Kamera: Billy Williams
Hudba: Dave Grusin
Herci: Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon, Dabney Coleman, William Lanteau, Christopher Rydell, Troy Garity

Na Zlatém jezeře hodnocení na Kinobox.cz: 74.61 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jako spousta jeho hereckých kolegů nepolevoval v důchodovém věku v tempu práce ani Henry Fonda. Šedesátá léta pro něj úspěšně vyvrcholila rolemi v Tenkrát na Západě a Bostonském případu a řada zajímavých projektů jej čekala i na začátku nové dekády.
Kromě práce na Broadwayi Fonda točil komediálně laděné westerny jako Klub Cheyennů a Byl jednou jeden lotr, adaptaci románu Kena Keseye Tak mě někdy napadá, v Evropě pracoval na špionážním thrilleru Le Serpent a dalším spaghetti westernu Mé jméno je Nikdo a věnoval se televizním produkcím.
Fondovo pracovní nasazení začalo zvolňovat až v polovině sedmdesátých let kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Na energii mu značně ubíralo rakovinové onemocnění a slabé srdce, kvůli kterým v následujících letech podstoupil řadu chirurgických zákroků. Jeho kariéra rovněž postupně upadala, paralelně se snižující se prestiží a kvalitou jednotlivých produkcí.
Pak ovšem přišla nabídka na roli, jež Fondu okamžitě zaujala a kterou se přes veškeré zdravotní komplikace rozhodl přijmout – v chystané adaptaci broadwayské hry měl ztvárnit penzionovaného profesora, který se nesnadno vyrovnává se stářím a nemocemi, které s sebou přineslo.
Jak už bylo řečeno, Na Zlatém jezeře byla původně divadelní hra, již do podoby filmového scénáře adaptoval sám její autor Ernest Thompson. Jako svůj v pořadí sedmý celovečerní film ji režíroval Mark Rydell, v té době známý především díky filmovému přepisu románu Williama Faulknera Pobertové se Stevem McQueenem v hlavní roli, Malým kovbojům se stárnoucí legendou amerického westernu Johnem Waynem nebo hudebnímu dramatu Růže s Bette Midler v roli rockové zpěvačky, jejímž předobrazem byla Janis Joplin.
Vedle Henryho Fondy Rydell do role profesorovy oddané a milující manželky, která jej neustále opečovává a povzbuzuje k životu, obsadil další stárnoucí hereckou hvězdu klasického Hollywoodu - Katharine Hepburn.
S jejich postarším párem, Ethel a Normanem Thayerovými, se seznamujeme v době, kdy přijíždějí na svou oblíbenou letní chatu u jezera v Nové Anglii. Zatímco aktivní Ethel hýří energií a nadšením, Norman, zdá se, její entuziasmus příliš nesdílí. Trápí ho nemocné srdce a problémy s pamětí, které ruku v ruce s pokročilým věkem zapříčinily jeho odchod z univerzity, kde dlouhá léta přednášel. Norman se těžko vyrovnává s odchodem do penze. Místo aby si užíval chvíle klidu uprostřed krásné přírody, tráví dny zavřený doma a v novinách pročítá inzeráty s nabídkami práce.
Fondův starý zapšklý mrzout a panovačný protiva, který své chyby rád svádí na druhé a namísto pochvaly kritizuje, upomíná na hercovu roli přísného a věčně nerudného otce ve výše zmiňované, Paulem Newmanem režírované adaptaci Keseyho románu o dřevařské rodině Tak mě někdy napadá.
Oba snímky rovněž v obdobně laděné komorní rovině tematizují komplikované vztahy mezi rodičem a jeho potomkem, v případě toho Rydellova Normanův chladný vztah k zakomplexované dceři Chelsea, s níž se před dlouhými lety odcizil. Skutečnost, že Chelsea ve snímku ztvárnila Fondova vlastní dcera Jane (Na Zlatém jezeře byl jejich jediný společný film), mu dodala na dalším rozměru.
Nebylo totiž žádné tajemství, že vztah hollywoodské "rebelky" a jejího otce nebyl zrovna idylický. Postava Chelsea, která se nikdy nesmířila s tím, že pro otce vždy byla tou "tlustou holkou", a ne vysněným synem, byla Jane Fonda velmi blízká, a jak se sama později vyjadřovala, nesnadné sbližování Chelsea s Normanem na sklonku jeho života bylo zároveň i jejím hledáním cesty k vlastnímu otci. Ostatně právě Jane Fonda na Thompsonovu divadelní hru, jejíž téma ji tolik zaujalo, zakoupila práva.
Staré rodinné křivdy a kostlivci ve skříni tak ovládají celý snímek, který se nesnaží zastírat své melodramatické rozměry. Na Zlatém jezeře je komorní rodinné melodrama plné sentimentu a zcela předvídatelných dějových zvratů, klišé a metafor od samého začátku až po úplný konec. Je však upřímné a bohaté na životní pravdy, které každý alespoň vzdáleně zná a sám se o nich přesvědčil. Jeho největší předností je sevřený příběh s působivými a maximálně procítěnými hereckými výkony, které upřímně a zcela nezištně dojímají.
Henry Fonda, který rok předtím získal čestného Oscara, si nemohl přát lepší zakončení kariéry. Na Zlatém jezeře mu konečně přineslo i toho kýženého hereckého Oscara, byť zrovna nepatřil k těm, kdo ceny americké filmové akademie příliš uznávají. Zlatou sošku si nakonec odnesl i Ernest Thompson (za scénář) a Katharine Hepburn, jež byla na rozdíl od svého filmového partnera herecky aktivní až do poloviny devadesátých let.
Fonda, který za svou roli mimo jiné i získal Zlatý glóbus a ocenění na festivalu v Karlových Varech (dělil se o něj s Donaldem Sutherlandem, který porotu zaujal rolí ve snímku Threshold), totiž několik měsíců po premiéře Rydellova snímku podlehl neustávajícím zdravotním komplikacím.

Originální trailer filmu Na Zlatém jezeře

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nepravý muž
Stroj času: Nepravý muž Henry Fonda jako nespravedlivě obviněný muž prožívá se svou filmovou manželkou Verou Miles noční můru Alfreda Hitchcocka. Velmi netypický, ale o to zajímavější snímek Mistra napětí. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2012 07:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Jízda do Ox-Bow
Stroj času: Jízda do Ox-Bow Dnes již klasický western Williama Wellmana tematizující problematiku lynčování, ve kterém Henry Fonda zásadně předznamenal svoji pozdější roli ve slavném soudním dramatu Sidneyho Lumeta Dvanáct rozhněvaných mužů. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2012 14:00 v sekci Recenze | Stroj času
0
Lady Eva
Stroj času: Lady Eva Barbara Stanwyck svádí v efektní (dvoj)roli prohnané podvodnice nesmělého dědice pivního impéria Henryho Fondu. Seznamte se s jednou z nejlepších komedií klasického Hollywoodu. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2012 20:17 v sekci Recenze | Stroj času
0
Květen je měsíc Henryho Fondy!
Květen je měsíc Henryho Fondy! V naší pravidelné pondělní rubrice Stroj času, která je věnovaná hvězdám a filmům z období klasického Hollywoodu, si v průběhu měsíce května připomeneme hollywoodskou legendu Henryho Fondu. čtěte zde
Vydáno: 03.05.2012 16:41 v sekci Novinky | Zprávy
0
Téma: Osudové ženy Woodyho Allena
Téma: Osudové ženy Woodyho Allena "Muži se snaží milovat ženy, které je přitahují. Ženy se snaží přitahovat muže, které milují." Zní to jako bonmot Oscara Wildea, ale jde o lapidární shrnutí Woodyho Allena - toho, co se vlastně děje ve většině jeho filmů.... čtěte zde
Vydáno: 03.10.2011 07:00 v sekci Články | Publicistika
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Shyamalan sesazuje Avatar (06.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Moving On (02.02.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Dámský klub: Další kapitola (20.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sydney Sweeney bude Barbarella (12.10.2022 08:50 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Mr. Harrigan's Phone (16.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřela herečka Irene Papas (14.09.2022 14:43 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Jean-Luc Godard (13.09.2022 13:49 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu