Preview: Amazing Spider-man

Vydáno: 23.05.2012 07:00 - Jakub Brych | foto: Falcon

Restart starého dobrého Spideyho je rozhodně jedním z nejočekávanějších filmů letošeního léta. Po Raimim, který pavoučího muže dotáhl až takřka na vrchol, nastupuje na scénu režisér Marc Webb a jeho nová temnější vize.
Komiksy jsou fakt všude. Tři z největších letošních fláků jsou jejich adaptacemi a ta první už má dokonce na kontě velmi příjemnou miliardu dolarů. Hollywood zkrátka ovládli hrdinové v těsných trikotech a ještě dlouho se jich nezbavíme. Ať už se víc těšíte na favorizovaného "povstávajícího" Temného rytíře, nebo spíše na outsidera Spideyho, jako komiksový fanda si letos zkrátka nemůžete stěžovat.
Někdo tedy ještě možná brblá, že Spider-man se prostě restartovat NEMĚL a že jsou u Sony padlí na hlavu, ale většina se s tím tehdy šokujícím rozhodnutím už jistě smířila. Mně osobně je asi nejvíc líto toho, že Sam Raimi nedostal šanci napravit si reputaci za notně přemaštěného Spideyho 3, v němž utopil pěkný balík. A to, přiznejme si, celkem zbytečně. Čtyřka se sice plánovala, ale nakonec se režisér a studio, které na něj mělo tak trochu pifku, nepohodli a sáhlo se po restartu.
Tím pádem bylo potřeba najít nového režiséra. V jednání tehdy byl kromě Marca Webba i takový Gary Ross, který má na teď na svědomí ultra úspěšné Hunger Games, nakonec to ale dostal právě režisér s tematickým příjmením, autor skvělé "romantiky neromantiky" 500 dní se Summer, která nemá daleko ke statusu kultu. V té dokázal, že dokáže chytře kočírovat charaktery, a podpořen originálním scénářem stvořil mimořádně svěží a inteligentní film.
Od romantiky ke komiksu je ale přeci jen trochu daleko a Webb se jako zrovna nejlepší volba nezdál, přesto to ale není žádný žabař a vidět osobnější a zahloubanější verzi Spider-mana, která se právě od něj čeká, by rozhodně nemuselo být na škodu. Nikdo samozřejmě nestojí o nějakou ukecanou drámu, kde se Peter Parker svěřuje se svými bolístkami a zlomeným srdíčkem, ale jeho minulost a vztahy byly vždycky komplikovanou záležitostí a už je rozhodně na čase si na ně trochu posvítit.
A přesně tuhle snahu nám jeví prozatím vyšlé trailery. Marc Webb nastoluje atmosféru tajemna, kdy nejenže nechává Petera Parkera řešit zmizení rodičů a vůbec svou vlastní minulost, ale i samotný příběh a hlavního záporáka podává tajuplně a trousí narážky na to, že se jedná o jakési větší spiknutí.
K tomu přidejme temné ladění (převážná většina scén se odehrává v noci, narozdíl od den preferujícího Raimiho) a celkové osudové vyznění všech ukázek a máme tu jakousi pavoučí variaci na Temného rytíře, který je teď tak trochu vzorem všech nadcházejících komiksáren, a nejen jich (kolikrát už jste po nepovedeném prvním dílu slyšeli ujištění, že "pokračování bude temnější"?).
Ono to ani není zákonitě špatně, většinou spíš naopak, ale ruku na srdce - je zrovna Spider-man tím hrdinou, který by potřeboval atmosféru hutnou jako dehet? Ne, že by se mu jí nikdy dřív nedostalo, třeba v podání Todda McFarlana jsou jeho komiksy opravdu psycho, ale Spidey byl od přírody vždycky spíš vtipálek a glosátor, a ačkoliv zažil i temné chvilky, těžká morální dilemata se mu povětšinou vyhýbala.
Přesto ukázky nevypadají špatně. Ač přetékají ponurou atmosférou, dokáží docela solidně zaujmout svižnou akcí a povedeným hereckým obsazením, přičemž se dočkáme i pár Spideyho typických hlášek. Nedávno nám dokonce vyšlo čtyřminutové preview plné zbrusu nových a mimořádně chutných záběrů, které jednak dokazují, že Webb se nebojí pouštět do pořádné akce a nákladných trikových scén (které jsou celkem cool), a jednak se v něm konečně ve větší míře představuje hlavní záporák Lizard.
Ten ale zase fandovskou obec mírně zneklidňuje, protože ač se nový Spidey drží komiksové předlohy víc než ten "starý" (Gwen Stacy coby Peterovou láskou počínaje a mechanickými vystřelovači pavučin konče), Lizardova podoba doznala jedné velmi zásadní změny - má humanoidní hlavu. V komiksu je tenhle záporák víceméně přerostlá a značně nabušená ještěrka a hlavu má prostě plazí a basta. Vlastně vypadá trochu jako dinosaurus (že by se tvůrci obávali záměny Spideyho a Jurského parku? :)).
Zatím nemá smysl vynášet soudy, kdo ví, jak bude Lizard nakonec v kině vypadat. Můžeme být ale přinejmenším spokojení s Andym Garfieldem, který perfektně vyplňuje komiksem ustanovenou představu Petera Parkera - hubeného nerda mu snadno uvěříte a nepříliš vypracovaná muskulatura ke Spideymu prostě sedí.
Emma Stone taky nezklamává - Gwen Stacey hraje se sobě vlastním nenuceným půvabem a já si v téhle roli prostě nedokážu představit nikoho jiného. A Rhys Ifans? Ten je se svým nakřáplým hlasem zase mistrem dramatických průpovídek. Sešla se nám tu opravdu hodně slibná trojice a přinejmenším na ni se ve filmu jistě můžeme splehnout.
Amazing Spider-Man je zatím asi nejnejistějším letošním blockbusterem. Nevypadá špatně a průšvih z něj nejspíš nebude, ale v jeho případě je stejně každý soud zbytečný - otázku, zda je restart Spider-mana opodstatněný - ať už z hlediska kvality, nebo kasovních úspěchů -, budeme schopni zodpovědět opravdu až po premiéře.
Film Amazing Spider-Man má v našich kinech premiéru 12. července 2012.

Český trailer filmu Amazing Spider-Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY