Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 5. 2012 - 10. 5. 2012

TV tipy: Vážnější komedie a výborné kriminálky

Vydáno: 04.05.2012 13:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Fox Searchlight Pictures

Převažujícím žánrem v našem aktuálním televizním výběru jsou tentokráte vážnější komedie, které kromě humoru nabízí i zamyšlení nad životem. Zkrátka ale nepřijdou ani fandové drsných kriminálek, dramat a moderních hororů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Serpico Serpico (Serpico) (pátek 4. 5., ČT2, 20.55 - 23.05)
Brilantní staromódní kriminálka stojí kromě citlivé režie veterána Sidneyho Lumeta na precizním výkonu Ala Pacina. Ten je v roli čestného a osamělého policisty naprosto civilní, charismatický a nelze mu nefandit. Možná, že snímek je ve výsledku trošku delší, než by bylo zdrávo, a někdy zbytečně řeší nepodstatné věci, pro milovníky správných a zásadových chlapů, kteří se nenápadně stávají hrdiny, jde však o jasnou volbu. Zbývá jen dodat, že kromě ústředního představitele se nominace na Oscara dočkal i scénář.
Synopse: Mladý policista Frank Serpico (Al Pacino) nastupuje do práce plný ideálů. Brzy však zjistí, že každodenní služba se neobejde bez rozsáhlé korupce. A veřejně se proti ní postavit, znamená dát v sázku vlastní život.
Zajímavost: Film byl natáčen v opačném pořadí, než se odehrával. Znamená to, že Al Pacino začínal točit s dlouhými vlasy a vousem a postupně se stříhal a holil.
Oficiální trailer filmu Serpico

Plakát filmu 30 dní dlouhá noc 30 dní dlouhá noc (30 Days of Night) (sobota 5. 5., Prima Family, 00.10 - 02.25)
Poměrně brutální a atmosférická adaptace u nás málo známého komiksu potvrdila talent mladého režiséra Davida Sladea. Ten vsadil na nekompromisní akci, atraktivní vizuální stránku a solidní napětí. Pomohl mu také vynikající Josh Hartnett v hlavní roli. Pokud vám zvolený režijní styl sedne a nebudete detailně řešit logiku a očekávat překvapivé lekačky, budete nadmíru spokojeni a možná se vám bude špatně spát.
Synopse: Občané městečka Barrow za polárním kruhem musí celých třicet dní počkat, než opět vyjde slunce. Společnost jim tentokráte dělá skupinka upírů ukrývající se před všetečným lidským zrakem. Jedinou nadějí pro všechny místní obyvatele se tak zdá být dvojice šerifů Stela (Melissa George) a Eben (Josh Hartnett) Olesonovi.
Zajímavost: Tetování na pravé ruce jedné upíří holčičky je logo známé německé hudební skupiny Einstürzende Neubauten.
Originální trailer filmu 30 dní dlouhá noc

Plakát filmu Juno Juno (Juno) (sobota 5. 5., Barrandov, 13.35 - 15.25)
Pravděpodobně nejlepší počin Jasona Reitmana obsahuje vše, co u něho divák miluje - nevtíravý humor, slušnou porci gagů, příběh blížící se realitě a trošku ironické až hořké vyznění. Navíc tu je naprosto dokonalá Ellen Page, která odzbrojí nejednoho mužského diváka. Velmi příjemná komedie se dočkala také Oscara za scénář a proslavila jeho autorku s přímo ďábelským jménem Diablo Cody. Zkrátka nezávislý film v tom nejlepším smyslu slova.
Synopse: Juno (Ellen Page) je šestnáctiletá středoškolačka, která má zásadní problém - je těhotná. Otcem dítěte je podobně nezralý Paulie (Michael Cera), kterého ale nepovažuje za svého přítele. Ač si dívka myslí, že se jí vše jen zdá, pomalu jí dochází, že situaci bude muset řešit. Ať už rychlým potratem, nebo přijetím životní role matky.
Zajímavost: Ironické je už jméno samotné hlavní hrdinky - Juno byla římskou bohyní porodu a manželství.
Originální trailer filmu Juno

Plakát filmu Jackie Brownová Jackie Brownová (Jackie Brown) (sobota 5. 5., Prima Cool, 22.05 - 00.50)
Jeden z nejméně známých snímků kultovního Quentina Tarantina paradoxně bývá mnohými považován za jeho nejlepší. Filmařsky vytříbená kriminálka je zároveň poctou černošské herečce Pam Grier, která tu ztvárňuje svou životní roli. Kouzlo filmu tkví v záměrně dlouhých dialozích, pomalém tempu a komplikovaném způsobu vyprávění. Právě z těchto důvodů není pro každého a potěší asi jen opravdové fandy ujetého tvůrce. Ten od té doby už nic tak vyzrálého nenatočil.
Synopse: Jackie Brown (Pam Grier) je letuška přivydělávající si pašováním špinavých peněz drogového dealera a obchodníka. Při jedné z akcí je však chycena dvěma policisty, kteří jí výměnou za beztrestnost nabídnou spolupráci. V hlavě inteligentní ženy se tak začne rodit odvážný plán, který má za cíl zbavit se jak policistů, tak otravného šéfa. Jenže takový plán má spousty trhlin.
Zajímavost: Všechny peníze, které se ve filmu objeví, jsou opravdové.
Originální trailer filmu Jackie Brownová

Český plakát filmu Babí léto Babí léto (neděle 6. 5., ČT1, 21.55 - 23.35)
Další vynikající snímek jednoho z našich nejlepších režisérů Vladimíra Michálka je oslavou stáří a svým vyzněním je nesmírně optimistický. Hlavně ale nabízí herecký koncert tria Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka, kteří se všichni po právu dočkali Českých lvů. Pro první dva jmenované šlo bohužel o poslední větší příležitosti. Myslíte-li si, že stáří je k ničemu a všem na obtíž, vřele Babí léto doporučuji. Dost možná změníte názor.
Synopse: Věčný snílek a recesista František (Vlastimil Brodský) se odmítá smířit s údělem stáří a svůj život dál bere jako výzvu. Společně s věrným kamarádem Edou (Stanislav Zindulka) provádí bláznivé kousky a snaží se ještě si splnit některé sny. Pochopení ale nenalézá u své manželky Emílie (Stella Zázvorková), která chce stárnout důstojně a konvenčně.
Zajímavost: Pro Vlastimila Brodského šlo o úplně poslední film v životě, půl roku po premiéře spáchal sebevraždu.
Mezinárodní trailer filmu Babí léto

Plakát filmu Na východ od ráje Na východ od ráje (East of Eden) (neděle 6. 5., ČT2, 21.50 - 23.40)
Dnes už klasická adaptace slavného románu Johna Steinbecka zajímavě variující biblické téma Kaina a Ábela dokazuje, jak velký talent měl předčasně zesnulý James Dean. Ten se za svou roli dočkal i oscarové nominace, kterou neproměnil (sošku získala jen jeho kolegyně Jo Van Fleet). Režijně výsledek zaštítil Elia Kazan, který dokázal ze všech herců dostat to nejlepší, vystavět velice silný příběh a vše oživit na svou dobu neobvyklou kamerou. Nadčasový kousek, který zestárl jen minimálně.
Synopse: Dvojčata Cal (James Dean) a Aron (Richard Davalos) žijí společně se svým silně věřícím otcem Adamem (Raymond Massey). Zatímco poslušný Aron s otcem vychází bez problémů, rebelující Cal se nedokáže přizpůsobit, ačkoli se stále snaží o uznání. Zůstává ale nepochopen, což vede k tragédii.
Zajímavost: James Dean tragicky zahynul ve stejném roce, v němž byl film uveden do kin.
Originální trailer filmu Na východ od ráje

Plakát filmu Ples upírů Ples upírů (The Fearless Vampire Killers) (pondělí 7. 5., ČT2, 20.50 - 22.25)
Málo vysílaný hollywoodský debut slavného Romana Polanskiho zaujímá v jeho filmografii zvláštní místo. Z pokleslého hororového žánru si tu dělá spíše legraci a skládá svým způsobem poctu klasickým groteskám. I když se to ne vždy daří a humor místy působí křečovitě, za vidění rozhodně stojí. Už jen kvůli pestrým a nápaditým kulisám a také proto, že sám režisér tu i hraje (není to ale nijak úchvatné). A vedle něho se objeví i jeho tehdejší manželka Sharon Tate. Máte-li rádi bizarnosti a jste pro každou legraci, neváhejte.
Synopse: Student Alfréd (Roman Polanski) a profesor Abronsius (Jack MacGowran) pátrají po celé Evropě po stopách upírů. Jedny ze stop je dovedou až do nitra bájné Transylvánie, kde na hradě hraběte von Krolocka (Iain Quarrier) zjistí, že konečně našli, co hledali. Všichni zdejší obyvatelé jsou totiž upíři. A jak známo, všeho moc škodí.
Zajímavost: Polanski nechal v Alpách, kde se natáčelo, vyrobit tolik rakví, že místní hoteliéři museli vyvěsit oznámení, v němž turisty ujišťovali o tom, že zde nevypukla žádná smrtící nákaza.
Originální trailer filmu Ples upírů

Plakát filmu Toy Story 2: Příběh hraček Toy Story 2: Příběh hraček (Toy Story 2) (úterý 8. 5., Prima Family, 06.00 - 07.55)
Jedno z mála pokračování, které dokázalo překonat už tak výborného předchůdce. Tvůrci tu nabízí přehršel režijních nápadů, spousty vtipných filmových odkazů, zajímavější příběh a zároveň ubírají na moralitkách a poselstvích, čímž si na svou stranu získávají většinu dospělých diváků. S odstupem času je pochopitelně znát technický pokrok a animace tudíž není úplně dokonalá, to ale bude trápit asi jen málokoho. I v tomto případě ale platí, že hvězdné hlasy v naší televizi bohužel neuslyšíte. Jinak byste ale neměli případného brzkého svátečního vstávání litovat.
Synopse: Andy odjíždí na letní tábor a své hračky nechává doma. Ty se tak opět těší na nějaké to dobrodružství. Ještě než nějaké vymyslí, přichystá jim jedno sběratel hraček Al McWhiggin, který unese Woodyho. A pokud se Woody nemá stát muzejním exponátem, je potřeba, aby jeho kamarádi vyrazili na pouť za jeho záchranou. A že se při ní dostanou do velkých nesnází, je více než jasné.
Zajímavost: Když si Woody prohlíží časopis, na jehož titulní straně je on sám s koníkem, je vidět datum 12. ledna 1957, což je den, kdy se narodil jeden z režisérů tohoto filmu - John Lasseter.
Oficiální trailer filmu Toy Story 2: Příběh hraček

Plakát filmu Želary Želary (úterý 8. 5., ČT1, 20.00 - 22.25)
Lehce přeceňované a kýčovité drama Ondřeje Trojana zaslouží pozornost hlavně z toho důvodu, že patřilo k vážným kandidátům na zisk cizojazyčného Oscara. Tvůrcům se musí přiznat relativně silný a nosný příběh, slušná výprava, perfektní herecké výkony, jimž dominuje Aňa Geislerová, jež si vysloužila i Českého lva, a podařená atmosféra. Na druhou stranu nelze přehlédnout přepálenou stopáž, šablonovitost většiny postav a určitou snahu o líbivost, která drsnému tématu malinko obrušuje hrany. Přesto jde na naše poměry o nadprůměrný film.
Synopse: Zdravotní sestra Eliška (Aňa Geislerová) je úspěšná žena, která je mimo jiné se svými přáteli zapojena do protiválečného odboje. Jejich skupina je ale brzy odhalena a jednotliví členové se musí ukrýt před téměř jistou smrtí. Nepříliš zkušená Eliška je tak donucena odejít do odlehlých hor, kde si musí vzít místního obyvatele Jozu (György Cserhalmi), který jí poskytuje střechu nad hlavou. Dívce z velkoměsta tedy nezbývá nic jiného, než si zvykat na zdejší drsné podmínky a pokusit se přežít.
Zajímavost: Režisér Ondřej Trojan poprvé v životě režíroval svého bratra Ivana.
Mezinárodní trailer filmu Želary

Plakát filmu Půlnoční běh Půlnoční běh (Midnight Run) (čtvrtek 10. 5., Barrandov, 22.25 - 00.50)
Veskrze příjemná a nenáročná akční komedie Martina Bresta víceméně splňuje všechny žánrové požadavky. Nasazuje svižné tempo, které vyváženě prokládá bláznivou akcí a občasnými hláškami. Některé nedostatky sice zakrýt nedokáže a občas nepochopitelně zvolní, nicméně pořád jde o velmi slušnou zábavu. Svou zásluhu na tom má i překvapivě fungující dvojka drsného Roberta De Nira a zmateného Charlese Grodina. Kaňkami na kráse tak v podstatě zůstávají jen rutinní soundtrack Dannyho Elfmana a přehnaná délka.
Synopse: Bývalý policista Jack Walsh (Robert De Niro) má před sebou obtížný úkol - musí k soudu dopravit mafiánského úředníka Jonathana Mardukase (Charles Grodin), který svému šéfovi (Dennis Farina) ukradl patnáct milionů dolarů, věnoval je na charitu a nachází se neznámo kde. Zdánlivě jednoduchá práce se brzy začne komplikovat a Jack si uvědomí, že zatknout Mardukase bylo to nejsnazší na celém úkolu. V patách má totiž nejen mafii, ale také agenty FBI.
Zajímavost: Robert De Niro trávil při přípravě na roli nějakou dobu mezi nájemnými vrahy.
Originální trailer filmu Půlnoční běh

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Timothy Olyphant se vrátí jako Strážce pořádku (25.02.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz kouzlo prvního filmu nezopakovali (12.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2021 opustily (22.12.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- V pokračování Půlnočního běhu bude Regina Hall (09.11.2021 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Matt Damon a Adam Driver svádí Poslední souboj (22.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zátopek se pokusí získat Oscara (11.10.2021 10:15 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel kameraman Dan Kneece (11.08.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: filmy Martina Bresta seřazené od nejhoršího k nejlepšímu (07.08.2021 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Charles Grodin (18.05.2021 20:16 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Yaphet Kotto (16.03.2021 15:08 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Robert Forster (12.10.2019 13:20 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Sid Haig (23.09.2019 17:44 v Novinky | Zprávy)
- Top 9: Filmy Quentina Tarantina (20.08.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Al Pacino a jeho nejlepší filmy (27.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu