Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vlkodlak

Stroj času: Vlkodlak

Vydáno: 30.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Stroj času - Eduard Spáčil | foto: Universal

Dubnovou sérii článků o hororech studia Universal zakončí poslední významné monstrum - Lon Chaney jr. ve své životní roli Vlkodlaka. Jeho strašidelnost je ta tam, ale působivá atmosféra snímku a dojímavost tragického osudu hlavního hrdiny přetrvává.

VlkodlakRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 30.04.2012 13:00. Dubnovou sérii článků o hororech studia Universal zakončí poslední významné monstrum - Lon Chaney jr. ve své životní roli Vlkodlaka. Jeho strašidelnost je ta tam, ale působivá atmosféra snímku a dojímavost tragického osudu hlavního hrdiny přetrvává. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Larry Talbot (Lon Chaney, Jr.) se vrací po letech domů do Walesu poté, co se dozví o tragické smrti svého bratra. V rodinném sídle ho čeká jeho otec Sir John Talbot (Claude Rains), který se s ním chce usmířit. Larrymu se v městečku Llanwelly zalíbí dcera místního obchodníka Gwen (Evelyn Ankers), jenže vyhlídky na šťastné zítřky mu zmaří neblahý osud v podobě vlkodlaka, který ho v noci pokouše...
Vlkodlak na rozdíl od dříve vzpomínaných hororů patří už do další éry Universalu, protože v roce 1936 museli pánové Carl Laemmle starší a mladší studio kvůli finančním potížím prodat společnosti Standard Capital Corporation. Výroba strašidelných snímků byla pro následující tři roky prakticky zastavena.
Snímek George Waggnera bývá také označován za poslední z velkých hororů studia, protože později už vznikaly převážně jen béčkové sequely, případně parodie. Na druhou stranu ve čtyřicátých letech byla natočena ještě docela zdařilá verze Fantoma opery a o desetiletí později napínavé dobrodružství Netvor z černé laguny.
Snímek z roku 1941 není úplně prvním pokusem Universalu o zpracování legend o vlkodlacích. V roce 1935 vznikl Vlkodlak v Londýně, kde se nakažený vědec snaží léčit svou "nemoc" pomocí rostliny, kterou si (spolu s kousnutím) přivezl z Tibetu. Curt Siodmak naštěstí vědce a jejich metody zcela vypustil a místo toho svůj sympaticky přímočarý scénář vystavěl po vzoru antických tragédií.
Osud Larryho Talbota jako by už byl předem rozhodnut a hrdina mu nemůže utéct. Hned v úvodu, kdy se seznamuje se sympatickou Gwen, si od ní koupí hůl se stříbrnou rukojetí ve tvaru vlka. Hůl se stane zbraní, kterou Larry zabije vlkodlaka, a je to ta stejná hůl, kterou nakonec skoná i on sám. Larry za svůj "monstrózní" stav nemůže, což ho spojuje s podobně nešťastným Frankensteinovým monstrem. Jestli v jeho případě náhodou nejde o jakési rodové prokletí, jehož obětí se předtím stal i jeho bratr, se můžeme jen domýšlet.
K nejsilnějším stránkám snímku rozhodně patří jeho obsazení. Sice se dá těžko věřit, že by mrňavý Rains měl za syna habána Chaneyho, jenže na výkon výjimečného herce nemají takové detaily vliv. Stejně tak Chaneymu lze těžko spolknout to, že je anglickým šlechticem (v původní verzi scénáře měl být prostě Američanem, co přijede k Talbotům), ale důležité je, že jeho hrůzu a zoufalství v okamžiku, kdy zjistí, co se z něj stalo, mu bez problémů uvěříme. Zamrzí jen skutečnost, že Béla Lugosi, alias cikán Bela, se objeví opravdu jen na skok.
Slavný make-up monstra je stejně jako v předchozích případech dílem Jacka Pierce a opět znamenal veliké útrapy pro herce pod ním, protože nanášení trvalo několik hodin a i jeho odstraňování bylo velmi bolestivé. Mimochodem podobný vzhled měl mít už i hlavní hrdina ve zmiňovaném Vlkodlakovi v Londýně, ale studio se tehdy příliš mnoha vlasů zaleklo.
Na rozpočtu se spíše šetřilo, a tak se využívaly prakticky jen hotové kulisy z jiných produkcí, mimo jiné i z klasického Fantoma opery, kde hrál hlavní roli otec představitele Vlkodlaka Lon Chaney, Sr.. Snímek je charakteristický i opravdu velkým množstvím mlhy, rozlévající se po studiovém "lese", která sloužila nejen k vytváření tajemné atmosféry, ale zcela prozaicky i k tomu, aby zakrývala nedokonalosti na place.
Na režijním křesle tentokrát neseděl žádný vizionář nebo aspoň osobitý tvůrce, proto je Vlkodlak ze všech v dubnu rozebíraných snímků natočen asi nejtuctověji. George Waggner také měl béčkovou minulost (a seriálovou budoucnost) a v jeho filmografii žádný jiný zajímavější snímek nenajdete. Naštěstí to příliš nevadí, protože zmiňované klady absenci silnějšího režijního vedení převáží.
Smrt monstra nebyla u Universalu ještě důvodem k tomu, aby nevznikaly sequely. Je určitě pozoruhodné, že Chaney, Jr. si "svou" roli podržel a Vlkodlaka hrál i v následujících čtyřech filmech jen on sám. Konkrétně jsou to snímky Frankenstein a vlkodlak, Frankensteinův hrad, Drákulův dům a parodie Abbott a Costello se setkávají s Frankensteinem. Vlkodlak se zde jednou i znova zamiluje, jenže nakonec vždycky chce jen to jediné. Věčný klid.
V roce 2010 byl do kin uveden snímek Vlkodlak, moderní zpracování klasického tématu, zároveň pocta snímku z jednačtyřicátého. Natáčení ale provázely problémy v míře vrchovaté, a tak po několika dotáčkách a mnoha úpravách nikoho moc nepřekvapilo, že výsledek za moc nestál. I když do něj studio prý nalilo sto padesát milionů dolarů. Někdy je méně více.
Originální trailer filmu Vlkodlak

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fantom opery prožil neuvěřitelnou, ale pravdivou šílenou noc (07.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ryan Gosling bude Vlkodlakem (09.07.2020 12:28 v Novinky | Zprávy)
- Josh Gad zmenší omylem děti (06.12.2019 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: (ne)slavné filmové propadáky (14.09.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších filmů Johnnyho Deppa (09.06.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Louskáček a čtyři říše je vizuálně příjemná pohádka s rozpadlým dějem (02.11.2018 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Louskáček zpívá Bohemian Rhapsody a prožívá climax (31.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sedm statečných, Dubček a americká reportérka přijíždějí polárním expresem do Jurského parku (17.08.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Louskáček a čtyři říše: magický svět ožívá v novém traileru (08.08.2018 18:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rocker Jack Reacher se (ne)vrací do pensionu pro svobodné pány (22.06.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Martin Landau (17.07.2017 08:47 v Novinky | Zprávy)
- Han Solo: kdo převezme režijní otěže? (22.06.2017 12:37 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Občan Kane šílí během noci v muzeu z čísla 23 a prožívá léto s kovbojem (09.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nové Letopisy Narnie mají režiséra (27.04.2017 18:19 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pochybná žena a Captain America neutečou a chrání nás od zlého (10.03.2017 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu