Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Havran

Recenze: Havran

Vydáno: 25.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Kristýna Kabzanová | foto: H.C.E.

E. A. Poe řeší vraždy ve filmu, který zdaleka nedosahuje svého potenciálu. Namísto temného, originálního thrilleru čekejte jen tu nejobyčejnější televizní kriminálku zabalenou do líbivého kabátku z 19. století.

HavranRecenzoval/a Kristýna Kabzanová dne 25.04.2012 13:00. E. A. Poe řeší vraždy ve filmu, který zdaleka nedosahuje svého potenciálu. Namísto temného, originálního thrilleru čekejte jen tu nejobyčejnější televizní kriminálku zabalenou do líbivého kabátku z 19. století. Hodnocení: 3

Havran

The Raven
Tajemný / Thriller
USA, 2012 , 110 min.

Režie: James McTeigue
Scénář: Ben Livingston, Hannah Shakespeare
Kamera: Danny Ruhlmann
Hudba: Lucas Vidal
Herci: John Cusack, Luke Evans, Alice Eve, Brendan Gleeson, Kevin McNally, Oliver Jackson-Cohen, Jimmy Yuill, Sam Hazeldine, Pam Ferris, Brendan Coyle, Adrian Rawlins, Aidan Feore, Dave Legeno, Michael Cronin, Michael Poole

Česká premiéra: 26.04.2012

Distributor: H.C.E.

Havran hodnocení na Kinobox.cz: 64.39 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Americký Baltimore devatenáctého století. Detektiv Emmet Fields (Luke Evans) příjíždí k záhadnému případu dvojnásobné vraždy a činí překvapivý závěr: zločin nápadně připomíná fiktivní povídku Vraždy v ulici Morgue, kterou místní spisovatel a vydědenec společnosti Edgar Allan Poe (John Cusack) publikoval v novinách. Fields si okamžitě Poa nechává přivést jako hlavního podezřelého; když však během jeho výslechu dochází k další vraždě, tentokrát spáchané na motiv povídky Jáma a kyvadlo, dochází mu, že namísto pachatele má v Poeovi potřebný článek k vyřešení celé záhady.
Tvůrci Havrana hned v úvodu přiznávají, že se rozhodli zaměřit na poslední dny života Edgara Allana Poea a celou zápletku vybudovali kolem prazvláštních okolností jeho smrti. Dnes známý spisovatel byl totiž po několik dní v roce 1849 nezvěstný, dokud ho náhodný kolemjdoucí nenalezl v cizím oblečení blouznícího v jedné z baltimorských ulic. Poe byl tehdy odvezen do nemocnice, kde o čtyři dny později zemřel.
Možných vysvětlení jeho úmrtí a toho, kde oněch několik dnů pobýval, je hned několik. Ty nejjednodušší hovoří o tom, že je pravděpodobně strávil v baru jako alkoholik a že příčinou jeho smrti byla některá z nemocí - od cholery až po syfilidu. Ty složitější neváhají přijít třeba s tvrzením, že byl "unesen" volebním gangem. V 19. století totiž ve Spojených státech neexistovaly žádné průkazy totožnosti, tudíž jeden a ten samý člověk mohl volit i několikrát, nebyl-li lidmi kontrolujícími průběh voleb poznán. Některé strany proto "sbíraly" po barech potenciální voliče, které nalévaly alkoholem a následně v rozdílném oblečení posílaly k urnám i několikrát po sobě.
Havran přišel s alternativním a nepříliš pravděpodobným výkladem Poeovy smrti, jeho tvůrci však v rozhovorech slibovali, že se ve vymyšleném příběhu dočkáme alespoň realistického pohledu na jeho osobnost. Konečný produkt jejich snahy bohužel připomíná film, jehož hlavní hrdina má se slavným spisovatelem společné maximálně tak jméno. Není to přitom ani tak chyba mnohými zatracovaného Johna Cusacka, nýbrž scenáristického vyobrazení jeho role.
Filmový Poe totiž připomíná zdravého čtyřicátníka, kterému doposud obličej nezkřivila ani jediná vráska. Jeho problémům s alkoholem se film, snad až na úvodní scénu v baru, úspěšně vyhýbá, a to, že Poe trpěl zdravotními problémy, nemůže divák odhadnout ani z jediného pohledu, vyřčeného slova nebo pohybu. Namísto kritického a depresivního založení pak hlavní hrdina projevuje atletické schopnosti typické pro hollywoodské akční hrdiny, namísto vět, které by svědčily o jeho jazykových schopnostech, pronáší slova, která ho nijak neodlišují od jiných postav filmu.
Poeovi fanoušci, kteří by se těšili, jak bude jejich oblíbený autor řešit záhady, tak budou zákonitě zklamáni. Kdyby se totiž příběh přenesl do jiného období, vyměnily se vybrané povídky a Poeovo jméno bylo nahrazeno jménem fiktivní postavy, pravděpodobně nikdo by scénáristy z inspirace Poeovým životem nepodezříval. Což je u člověka, jakým byl právě E. A. Poe velká škoda.
Jeho život by totiž sám o sobě vydal na zajímavý film. O oba rodiče přišel ve velmi mladém věku, v dospělosti se oženil se svou třináctiletou sestřenicí, která později podlehla tuberkulóze. Jako literární kritik byl nemilosrdný, jako člověk zas nespolečenský, tudíž celý život strávil na okraji společnosti. K tomu všemu byl jeho život poznamenán závislostí na alkoholu a gamblingu, špatným zdravotním stavem i neustálým zadlužením.
Jiní filmaři by těchto znaků jeho osobnosti využili, scenáristé Havrana se je však pokusili potlačit a vytvořili tak nevýrazného, obyčejného hrdinu. A Poeův charakter navíc není jediné místo, kde se tvůrci rozhodli nerespektovat historická fakta. Tu noviny s naprostou samozřejmostí používají termín "sériový vrah", který se přitom objevil až o více než sto let později, tu zas detektivní metody připomínají spíše moderní kriminální psychologii než postupy 19. století...
To vše by se však snad dalo i přehlédnout, kdyby tento alternativní filmový výklad byl dostatečně zajímavý; Havran by ostatně nebyl prvním dílem, které si historii upravilo k obrazu svému. Ani nic takového však od filmu Jamese McTeigua očekávat nemůžeme. Prvních třicet minut přitom film působí přinejmenším lákavě. Kostýmy jsou autentické, atmosféra temná a srbsko-maďarským lokacím nechybí nádech opravdovosti.
Bohužel poté, co kyvadlo rozpůlí Poeova oponenta a literárního kritika Griswolda (John Warnaby), začíná děj přinejlepším stagnovat. Namísto nepříjemné, depresivní atmosféry tíživého thrilleru se divák dočká jen neustálých honiček mezi Poem a zamaskovaným vrahem, které se odehrávají všude, od divadelního zákulisí až po baltimorské kanály. I únos Emily Hamilton (Alice Eve) oproti očekávání nespěje k ničemu jinému než bludnému kruhu neúspěšných pátrání a podobně neúspěšných pokusů o útěk.
Neinovativní, tuctová režie McTeiguea bohužel atraktivitě příběhu také příliš nepřidává, tudíž by vás odhalení pachatele pravděpodobně nechalo chladným, i kdyby bylo překvapivé a napínavé. Ani to však raději nečekejte. Když se totiž divák dozvídá, kdo za vším stojí a jaké byly jeho motivy, následuje zákonité zklamání. Nejenže totiž rozuzlení chybí jakákoliv esence zajímavosti; ono bohužel nedává ani logický smysl.
Havran není vyloženě špatný film. Bohužel jen není po příběhové stránce o nic propracovanější než libovolný díl kterékoliv televizní kriminálky a z vod okamžité zapomenutelnosti ho tahá jen líbivé prostředí 19. století. Což, přiznejme si to narovinu, je u filmu, který se jako jeden z prvních rozhodl postavit děj kolem kontroverzní postavy Edgara Allana Poea, trochu škoda.
Není totiž důvod předpokládat, že by Havran nemohl být mnohem chytřejší, temnější a nápaditější, aniž by ztratil cokoliv z toho, co chce běžné publikum u filmů "made by Hollywood" vidět.

Český trailer filmu Havran

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto (19.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem (02.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kráska a zvíře bude mít seriálové pokračování (16.06.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Thelma našla úkryt v zoo a v něm všechny prachy světa (19.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Stážisti na planetě opic potkávají babu na zabití (12.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Crisis (28.01.2021 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Alienist: Angel of Darkness (15.07.2020 09:30 v Novinky | Trailery)
- Bluray recenze: Bitva u Midway rezignovala na jakékoli bonusové materiály (07.05.2020 12:30 v Recenze | Blu-ray)
- Téma: V hlavní roli právník - filmové adaptace Johna Grishama (18.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Kráska a zvíře vyslovují muži na odstřel přání smrti (10.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Bitva u Midway je staromilský válečný film připomínající žánrovou klasiku (11.11.2019 12:15 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tintoretto se účastní bitvy u Midway, kde potkává ženskou na vrcholu (06.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bombshell: novinka s hvězdným obsazením v novém traileru (15.10.2019 18:57 v Novinky | Trailery)
- Bitva u Midway má nový trailer (12.09.2019 19:53 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu