Téma: Staňte se superhrdinou!

Vydáno: 23.04.2012 09:00 - Vratislav Šálek | foto: Marvel

Superhrdinové, zachránci světa, nadlidé - říkejte jim, jak chcete, ale bez nich by byl (filmový) život mnohem nudnější. Projděte si s námi okolnosti, za jakých se někým takovým můžete stát. A přidat se následně třeba k týmu Avengers.
Koho by nelákalo být superhrdinou? Mít obdiv opačného pohlaví, všechno zvládat levou zadní, být přesně tam, kde je potřeba, zachraňovat svět... Jak se ale takovým "nadčlověkem" stát? Způsobů je hned několik. Ty nejzákladnější vám představíme v následujícím článku a třeba vás inspirujeme k tomu, abyste začali žít úplně nový život, jehož náplní bude sláva a pomoc potřebným. Ale také psychická muka a značná osobnostní nevyrovnanost.
Superhrdinou od narození
Jen málo jedinců na tomto světě má to štěstí, že se se superschopnostmi už narodí. Nejznámějším z nich je pochopitelně Superman. Ten ani nepochází z naší planety, na kterou se dostal díky svému otci, jenž tušil zkázu jeho rodného Kryptonu a ukryl ho právě na naší modré planetě. Aby lépe zapadl, nasadil Superman masku nesmělého a ňoumovitého novináře Clarka Kenta, pod jehož rouškou zachraňoval svět.
Ve filmu se Superman objevil nespočetněkrát a jeho nejslavnějším představitelem je předčasně zesnulý a dlouho ochrnutý Christopher Reeve. Nevýhodou postavy je, že už o ní svět vlastně tak nějak nestojí, o čemž se přesvědčil i Bryan Singer, jehož Superman se vrací i přes značné kvality kasovně nepřesvědčil. Asi poslední šanci dostane guru všech komiksových postav příští rok, kdy se do kin chystá Man of Steel Zacka Snydera. Tak uvidíme.
Supermanovou příbuznou je Wonder Woman, která se může mimo jiné chlubit superrychlostí, superodolností a superhbitostí. Skvěle ovládá také boj beze zbraně a válečnou taktiku. Jelikož se pokrevně spříznění nesmějí množit, ani v tomto případě, nehrozí, že by v nejbližších letech vzniklo nějaké superdítě. Ač má Wonder Woman neuvěřitelně sexappealu, pořádného filmu se nikdy nedočkala a nečtenáři komiksů ji tak mohli zaznamenat jen v televizním seriálu, ve stejnojmenném animáku z roku 2009, případně v dost nepovedeném pilotním dílu seriálu nikdy neuvedeného.
Proč získal superschopnosti, by rád věděl i Hancock. Ten disponuje nadlidskou silou, je nezranitelný a umí létat. Jelikož je hřích toho nevyužít, potírá v Los Angeles veškerý zločin. Jenomže být superhrdina ho nebaví, a tak raději pije, fláká se a ničí vybavení města, čímž se jeho služby notně prodražují. Ani o tento charakter lidé pochopitelně nestojí. Na plátně mu propůjčil svou tvář Will Smith a oživil ho režisér Peter Berg.
S jakýmisi neobvyklými schopnostmi se narodili i děti s tzv. X-faktorem, které se později sdružují do skupinky zvané X-Men. Dovedou skoro všechno - od ovládání počasí a létání přes laserové pohledy až k přesunování předmětů. Jejich zásadním problémem je však to, že nedokáží žít s lidmi, k čemuž se je snaží trpělivě vést ten nejlepší z nich - profesor Xavier. V režii Bryana Singera je z toho vynikající záležitost s přesahem, v rukou kolegy Bretta Ratnera jen hollywoodská zábava. Zrovna o takové hrdiny ale lidstvo (alespoň dle finančních výdělků) stojí.
Zmínit z této skupiny bychom ještě rozhodně měli upírobijce Bladea, který je sám z poloviny upír a v genech má některé jejich schopnosti (třeba ďábelskou rychlost, ale i citlivost na světlo, od čehož se musí chránit speciálně vyvinutým sérem) a vypadá jako Wesley Snipes, a zapomínat by se nemělo na sice božského, leč nevycválaného Thora s tváří Chrise Hemswortha, který zase neudělá ani krok bez svého kladiva, které mu výrazně pomáhá v boji proti jeho bratrovi Lokimu.
Mutace, pokusy a jiné okolnosti
Superhrdinou se můžete stát i v případě, že budete ve správný (nebo špatný) čas na správném (špatném) místě. To se třeba přihodilo Peteru Parkerovi, jehož na školní exkurzi kousnul pavouk a posléze se z něho stal SpiderMan. Ten pak kromě boje se zločinem musel řešit vlastní život středoškoláka a bojovat o svou velkou lásku s tváří Kirsten Dunst.
Obětí vlastního experimentu se naopak stal vědec Bruce Banner, jehož pokusná exploze bomby na první pohled příliš nezměnila. Když ho ale někdo rozzlobí, zezelená a promění se v nezadržitelné monstrum Hulka. To je pak lepší se schovat. Sice se dočkal dvou filmů, ale ani nedoceněný snímek Anga Leeho, ani rozporuplně přijatý Neuvěřitelný Hulk nedokázaly diváky zcela uspokojit.
Superhrdinou se v dětství stal Matt Murdock alias Daredevil. Toho oslepila radioaktivní látka vypadnuvší z projíždějícího automobilu. Od té doby se mu zlepšovaly ostatní smysly a on tak mohl v noci potírat zločin a pomstít smrt svého otce. Ani jeho filmová adaptace však nedopadla příliš dobře a výsledku nepomohl ani prkenný Ben Affleck.
A byl to právě Daredevil, kdo zabil v jednom ze soubojů tajemnou Elektru, která ovšem vstala z mrtvých a po pečlivém vycvičení si osvojila umění ninjů a stala se obávanou vražedkyní. Také její filmová účast se však nepovedla a upadla okamžitě v zapomnění.
Nadlidskou silou může disponovat úplně každý. Stačí, když si ho vybere americká armáda k zajímavému pokusu, při němž zkouší vytvořit neporazitelný protějšek nacistickým vojskům. Této cti se dostalo vyzáblému a nenápadnému ňoumovi Steveu Rogersovi, z něhož se tak stal nabušený Kapitán Amerika nosící ikonický štít s americkou vlajkou.
Zářením z vesmíru "zmutovala" i kompletní Fantastická čtyřka, která by ale zasloužila mnohem lepší film. Toho se zatím vůbec nedočkal Ant-Man (česky Mravenčí muž), civilním jménem Henry Pym, který vynalezl substanci, jež mu umožnila zmenšovat svou velikost. Superhrdinkou se proti své vůli stala i Selina Kyle, kterou pokousala smečka potulných koček a udělala z ní Kočičí ženu, která zatápí i samotnému Batmanovi. A je dost sexy. I když je fakt, že ani to Halle Berry ve stejnojmenném propadáku nepomohlo.
Podobných příběhů, kdy se víceméně průměrný člověk stane (ne)šťastnou náhodou hrdinou, je pochopitelně mnohem víc. Zapomínat bychom neměli ani na frajerského pilota Hala Jordana, jenž dostal prsten, který ovládá celý svět a který umožňuje měnit takřka všechny události, čímž se zařadil do skupiny Green Lantern.
Někdy stačí jen dost peněz nebo vůle
Pokud se chcete stát superhrdinou a nepřimotali jste se k žádné (ne)šťastné události, která by ho z vás udělala, nezoufejte, je ještě pár možností. Stačí mít dostatek financí a všechno jde. Příklad si můžete vzít z Bruce Waynea, který po zákeřné smrti rodičů zdědil obrovský majetek, který investoval do odloženého armádního vybavení, vyrobil si speciální výstroj a stal se záhadným netopýřím mužem. A zanedlouho si vybudoval velký respekt a budil strach u zločinců (pokud tedy neměl bradavky na obleku, to byl pak všem pro smích). I tudy vede cesta.
Malým finančním kontem určitě netrpí ani Tony Stark, který svými zbraněmi zásobuje americkou armádu. Když ho ovšem unesou afghánští teroristé, uprchne jim s pomocí jednoho svého vynálezu. A když už ho má hotový, rozhodne se ho radikálně vylepšit a promění se v Iron Mana - taktéž bojovníka proti nekalostem. Navíc skvěle hláškuje, bere svět na lehkou váhu a má neodolatelný kukuč Roberta Downeyho Jr..
Se zločinci se rozhodl zatočit dost osobitým způsobem také Britt Reid, který zdědil po otci novinářské impérium a v doprovodu šikovného japonského sluhy vyráží do ulic jako Zelený sršeň a s pomocí parádního auta a chytrých vynálezů se stává slavným trochu jinak. Způsobů, jak se stát obdivovaným herojem, je zkrátka dost.
Ale ani pokud máte hluboko do kapsy, nemusíte ještě věšet hlavu. Vzorem vám může být Dave Lizewski, který chce prostě být superhrdinou a vše tomu podřídí. Vyrobí si oblek, masku, dá si drsné jméno Kick-Ass a jde do akce. A co na tom, že od kriminálníků dostane nařezáno a poleží si v nemocnici? Nic přece není nemožné!
Superhrdinou trošku jinak se můžete stát i v případě, že vám zabijí někoho blízkého a vy se jen děsně naštvete a naučíte zacházet se zbraní. V tom případě si vezměte příklad z architekta Paula Kerseyho s tváří Charlese Bronsona, jemuž snad vyvraždili veškeré příbuzné a milované, které kdy měl, a on za to na oplátku vystřílí takřka všechny zločince ve městě. Navíc je důkazem, že hrdinou se můžete stát v jakémkoli věku.
Podobným zážitkem si prošla i moderátorka Erica Bain, jíž zastřelili snoubence. Ani ona si nebrala servítky a se zločinci se nemazala. Jodie Foster prostě umí být drsná holka.
Asi každý chce být superhrdina. Jen minimu z nás se to však podaří. Od toho jsou tady filmaři (a jiní umělci), aby nám předvedli, jak takový život vůbec vypadá. I když se něčím podobným zřejmě nikdy nestanete, na plátně a v televizi se budete asi s takovými charaktery setkávat dost často. Třeba už u očekávaných Avengers.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Zajímavé (Anuputu, 30.07.2020 14:22) Reagovat

    Hmm

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY