Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Různí - Titanic - Collector's Anniversary Edition 2012

Soundtrack: Titanic

Vydáno: 19.04.2012 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Bontonfilm

Po patnácti letech se legendární katastrofický velkofilm Titanic vrací do kin. A James Cameron ke stému výročí tragédie nadělil fanouškům nejen 3D upgrade, ale také speciální soundtrack Collector's Anniversary Edition 2012 na čtyřech plackách.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokud by se sestavoval žebříček nejproslulejších filmových melodií všech dob, jistě by se na jednu z předních příček dostal kromě Tenkrát na Západě, Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje nebo Harryho Pottera určitě i Titanic. Možná také proto, že Titanic OST drží titul neprodávanějšího instrumentálního soundtracku všech dob s více než třiceti miliony prodaných nosičů.
Zhruba dvaasedmdesátiminutový soundtrack, který vyšel přesně v den premiéry filmu, si už skalní fandové - ale i běžní posluchači OSTček - za těch patnáct let stihli dostatečně naposlouchat a s obnovenou premiérou se jim, ale také všem ostatním, nabízí neopakovatelná možnost si rozšířit kolekci. Protože, co si budeme nalhávat, Titanic je základ.
Collector's Anniversary Edition 2012 obsahuje čtyři disky, což znamená 231 minut hudby ke 194 minut trvajícímu filmu. K původnímu soundtracku, který zůstal beze změny, se připojila ještě alba Back To Titanic, Gentlemen, It Has Been A Privilege Playing With You Tonight a Popular Music From The Titanic Era. A my si je rozeberme pěkně popořadě...
I. Titanic Original Motion Picture Soundtrack
Když se James Cameron zamýšlel, kdo by měl jeho veledílo ověnčit hudbou, která zastává zejména u tohoto emoce ždímajícího dramatu výsostné postavení, jeho první volba padla na zpěvačku Enyu. Ta ale nabídku odmítla a Cameron musel hledat jinde.
Nakonec se obrátil na svého bývalého spolupracovníka ze snímku Vetřelci Jamese Hornera. Toho návrh vzhledem ke sporům, které spolu s Cameronem tehdy měli, velmi překvapil. Cameron se údajně nechal přesvědčit jedním z Hornerových majstrštyků, jímž bylo Statečné srdce z roku 1995.
Titanic - Collector's Anniversary Edition 2012A byla to ta nejšťastnější volba, protože ať už má Horner své mouchy a leckdy se nevyhne opakujícím se motivům v několika různých filmech, nutno podotknout, že na Titanicu odvedl mistrovskou práci. Povedlo se mu propojit lehce plynoucí orchestrální kousky s keltskými a irskými motivy, které za občasného doprovodu syntetizátorů tvoří velmi dojemnou kombinaci. Nechal se slyšet, že některé pasáže prý dokonce schválně složil tak, aby připomínaly Enyu.
Hned úvodní Never An Absolution rozezní pro Hornera velice typické dudy, které osamoceně představí jedno z hlavních témat filmu. Postupně se připojí i flétna a andělský zpěv Sissel Kjyrkjeboe, který provází téměř všemi klidnými skladbami jako Unable To Stay Unwilling To Leave, An Ocean of Memories nebo závěrečná Hymn To The Sea.
Na celém albu převažují něžné, romantické melodie, které James Horner nepřetěžuje nadbytečným množstvím nástrojů. Obvykle si vystačí s flétnou, klavírem nebo již zmiňovanými dudami. To ovšem neplatí pro čtveřici Hard To Starboard, The Sinking, Death Of Titanic a A Promise To Kept, které při nejdramatičtějších momentech snímku, kdy se do podpalubí valí voda a lidé bojují o přežití, rezonují výraznými žesťovými variacemi za doprovodu charakteristických perkusí.
Dočkáme se i momentů, v nichž Horner nechá symfonický orchestr roztáhnout křídla a rozezvučí celé spektrum nástrojů, ale přesto to v porovnání s jeho jinými pracemi - jako například v tracku Southampton - působí decentně a velkolepě zároveň. I v této skladbě hraje důležitou roli kromě sólistky Sissel také sbor, který zpěvačku střídá v některých méně nápadných pasážích.
A konečně přichází na řadu snad ta nejprovařenější titulní skladba filmové historie, přitom James Cameron žádnou písničku během filmu nechtěl. Horner si však jako už tolikrát předtím prosadil svou a se Celine Dion napsal skladbu My Heart Will Go On. Když pak Cameron slyšel demoverzi, rozhodl se ji zařadit do závěrečných titulků.
Dion si před nahráváním údajně měla dát kávu, po níž obvykle chraptí. Všem se ale taková verze, která původně měla skončit v koši, líbila natolik, že byla nakonec ve filmu použita. Později získala Titanicu jednu z jedenácti oscarových sošek.
II. Back To Titanic
A jsme u prvního ze tří bonusových disků. Back To Titanic se ze všech blíží původnímu soundtracku zdaleka nejvíce, protože rozšiřuje instrumentální úsek až o dalších osmaosmdesát minut, v nichž posluchači nabídne některé nepoužité materiály. Žádný z nich ovšem nevznikl pro druhou premiéru, všechny pochází z původního natáčení.
Nade všemi skladbami absolutně dominuje devatenácti minutový opus s názvem Titanic Suite, kde se stihnou vystřídat ty nejpůsobivější melodie, které Horner pro Titanic složil. Od úvodního tématu na dudy, přes úryvek z klavírní a flétnové balady Rose až k famózně vygradovanému závěru se smyčci a tklivými sopránovými vokály.
Několika tracky se autoři pokusili přitáhnout posluchače hlouběji do děje, když k nim zejména na začátku připojili útržky dialogů mezi hlavními protagonisty. An Irish Party In The Third Class nás zavede do podpalubí, kde Leo s Rose tančí na jednu z tradičních irských písniček. Dokonce i My Heart Will Go On se zde objeví ve speciálně upravené verzi s rozhovorem mezi Rose a Leem.
My Heart Will Go On z alba Back To Titanic

III. Gentlemen, It Has Been A Privilege Playing With You Tonight
Druhý bonusový disk nabídne opravdu pozoruhodný mix ze všech klasických skladeb, které na lodi jako doprovod u večeře nebo v závěru ve smrtelné agónii hraje smyčcové kvarteto. Patnáctka tracků, mezi nimiž najdeme i Nearer My God To Thee, kterou mělo skutečné kvarteto opravdu hrát při potápění lodi v roce 1912.
Místy se připojí i klavír, ale jsou to zejména housle ve spojení s vynikajícími celly, které posouvají album téměř rovnocenně mezi předchozí dva disky, protože fanoušek Titanicu ocení každou další možnost prodloužit si svůj pobyt na palubě.
IV. Popular Music From The Titanic Era
Poslední disk na albu přináší ochutnávku z dobové populární hudby ve stylu ragtime. Čtrnáctka interpretů je tak posledním kouskem skládačky, kdy se uzavře víc než čtyřhodinová pouť za skutečným pochopením Titanicu. A že jsou to pecky.
Nebylo by to ono, kdyby na albu chyběl Duke Ellington. Ten přispěl tradiční In the Shade of the Old Apple Tree, kterou napsali už v roce 1905 Harry Williams and Egbert Van Alstyne. Píseň se objevila už před osmdesáti lety ve filmu Čaroději ze země Oz.
Více než patnáct let před potopením Titanicu byla napsána další ze skladeb na soundtracku, jíž je A Hot Time In The Old Time od Miff’s Mole Molers. Ta se stala na přelomu století stejně jako hned první It’s A Long Way To Tipperary zejména u vojáků velmi oblíbenou. Za zmínku stojí také Let Me Call You Sweetheart od Halfway House Dance Orchestra, která se objevila shodou okolností ve filmu s názvem The Rose.
Toť vše. Collector's Anniversary Edition 2012 je děsivě dlouhé, ale stejně jako perfektní film uteče jako voda a za chvíli už posloucháte od začátku. Jedinečná kolekce přináší něco pro každého: dvě alba výjimečné instrumentální hudby, smyčcová hodinka s The Salonisti a závěrem ochutnávka z tehdejší hudební scény. Snad jen škoda, že Horner nesložil k výročí ještě něco zbrusu nového.
Album: Collector's Anniversary Edition 2012
Celkový čas: 3:51:50
I) James Horner - Titanic Original Motion Picture Soundtrack: Never An Absolution // Distant Memories // Southampton // Rose // Leaving Port // Take Her To Sea Mr Murdoch // Hard To Starboard // Unable To Stay Unwilling To Leave (James Horner) // The Sinking // Death Of Titanic // A Promise Kept // A Life So Changed // An Ocean Of Memories //Celine Dion - My Heart Will Go On // Hymn To The Sea.
II) James Horner - Back To Titanic: Titanic Suite // Gaelic Storm - An Irish Party In Third Class // I Salonisti - Alexander's Ragtime Band // The Portrait // Jack Dawson's Luck //. Building Panic // I Salonisti - Nearer My God to Thee // Maire Brennan - Come Josephine, In My Flying Machine // Lament // A Shore Never Reached // Celine Dion - My Heart Will Go On - with dialogue from the film // Nearer My God To Thee // Epilogue - The Deep And Timeless Sea.
III) I Salonisti - Gentlemen, It Has Been A Privilege Playing With You Tonight: Valse Septembre // Marguerite Waltz // Wedding Dance // Poet and Peasant // Blue Danube // Song Without Words // Estudiantina // Vision of Salome // Titsy Bitsy Girl // Alexander's Ragtime Band // Sphinx // Barcarole // Orpheus // Song of Autumn // Nearer My God to Thee.
IV) Různí - Popular Music From The Titanic Era: John McCormack - It's A Long Way To Tipperary // Halfway House Dance Orchestra - Let Me Call You Sweetheart // Guy Lombardo & His Orchestra - Vilia // Chick Bullock & His Levee Loungers - My Gal Sal // Chuck Foster & His Orchestra - Oh! You Beautiful Doll // Adrian Rollinoi Trio - Martha // Duke Ellington & His Orchestra - In the Shade Of The Old Apple Tree // Beatrice Kay - Waiting At The Church // John Kirby & His Orchestra - Frasquita Serenade // Hal Kemp - Shine On, Harvest Moon // Mildred Bailey & Her Orchestra - From The Land Of The Sky Blue Water // Maxine Sullivan & Her Orchestra - Loch Lomond // Miff Mole‘s Molers A Hot Time In The Old Town Tonight // Nelson Eddy - Nearer My God To Thee.

Southampton z alba Titanic Original Motion Picture Soundtrack

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (07.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Ant-Man zůstal první (28.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- James Cameron a Hiroshima? (21.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Ant-Man přebírá vedení (21.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Ant-Man přichází (20.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Znovu se zamilovat (15.02.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (14.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Bez kalhot vede (13.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Avatar válí dál (23.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu