Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 4. 2012 - 12. 4. 2012

TV tipy: Mimozemské útoky a africké vzpomínky

Vydáno: 06.04.2012 16:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Columbia Pictures Corporation

V našem televizním výběru tentokráte až na jedinou výjimku nenajdete vyložený megahit, zato klasických nebo zajímavých snímků se objeví poměrně dost. Hned dvakrát zaútočí mimozemšťané, zavzpomínat ale můžete také na Afriku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Oliver! Oliver! (Oliver!) (pátek 6. 4., ČT2, 21.00 - 23.20)
Další z mnoha filmových adaptací klasického románu Charlese Dickense je tentokráte muzikálová, pochází z roku 1968 a získala pět Oscarů, včetně těch nejcenějších za film a režii. Možná, že snímek Carola Reeda za těch čtyřicet let zestárl, herecké výkony nejsou úplně nejlepší a délka je přetažená, za pozornost ale rozhodně stojí. Už jen kvůli velkolepé výpravě, která přesně vystihuje dobu jeho vzniku. Nadšenější ale přece jen budou zarytí fandové muzikálů všeho druhu.
Synopse: Oliver (Mark Lester) je sirotek, jenž uteče do Londýna, kde potká jakéhosi Lišáka (Jack Wild). Ten ho vezme mezi své kamarády, pouliční zloděje, v jejichž čele stojí starý a otřepaný Fagin (Ron Moody). Malý chlapec se tak snaží své nové rodině zavděčit a vydává se v jejích šlépějích. Hned při první větší akci je však polapen a unesen.
Zajímavost: Drtivá většina filmu se natáčela pouze ve studiu.
Originální trailer filmu Oliver!

Plakát filmu Den nezávislosti Den nezávislosti (Independence Day) (sobota 7. 4., Prima Family, 11.50 - 14.50)
Typicky devadesátkový a nenáročný velkofilm, který patří k divácky vděčným kouskům. Roland Emmerich si na nic nehraje, absolutně neřeší logiku a nechává tu všechno vybuchovat a likvidovat. Tehdy spíše raper Will Smith tady ve velkém nastartoval úspěšnou hereckou kariéru a stal se zářivou hvězdou. Tvůrci dostali opravdu hodně peněz, což je znát v každém záběru, a technicky jde o vynikající záležitost, o čemž ostatně svědčí naprosto oprávněný Oscar za vizuální efekty. Když nebudete moc přemýšlet a přenesete se i přes nutný a někdy malinko směšný americký patos, královsky se pobavíte.
Synopse: Nad celým světem se usadily tisíce létajících talířů, které mají za úkol kompletně vyhladit život na Zemi. Situaci mohou zachránit jen tři muži - americký prezident (Bill Pullman), voják Steven (Will Smith) a televizní technik David (Jeff Goldblum), kteří neváhají a sedají do stíhaček a společně s armádou dalších bojových letek se pouští do boje s obrovskou přesilou.
Zajímavost: Výbuch Bílého domu byl snímán devíti kamerami, přípravy celé akce trvaly týden a bylo při ní použito přes čtyřicet náloží.
Originální trailer filmu Den nezávislosti

Plakát filmu Barevný závoj Barevný závoj (The Painted Veil) (sobota 7. 4., Nova Cinema, 15.35 - 18.10)
Solidní a velmi příjemná romance je sice trošku staromódní a lehce předvídatelná, díky povedenému scénáři, jenž je adaptací díla W. Somerseta Maughama, ovšem udrží diváckou pozornost po celou dobu. Podíl na tom má také výtečná ústřední dvojice v podání Naomi Watts a Edwarda Nortona, velkolepá výprava a skvělá hudba Alexandra Desplata. Jen režírující John Curran se zbytečně drží při zemi.
Synopse: Kitty (Naomi Watts) se musí okamžitě vdát. Jejím vyvoleným se stává seriózní doktor Walter (Edward Norton), s nímž odjíždí do Šanghaje. Zde se ale dost nudí a najde si milence (Liev Schreiber). Walter však nevěru brzy odhalí a jako pomstu přijímá práci v zapadlé čínské vesnici, kam s sebou vezme i neposlušnou manželku.
Zajímavost: Jde o vůbec první hollywoodský film, který kompletně vznikl v Číně.
Originální trailer filmu Barevný závoj

Plakát filmu Most do země Terabithia Most do země Terabithia (Bridge to Terabithia) (neděle 8. 4., Barrandov, 20.05 - 22.00 / pondělí 9. 4., 11.25 - 13.20)
Překvapivě povedená fantasy z produkce studia Disney je snesitelná i pro dospělého diváka. Co neznámý režisér Gábor Csupó ztratil na nižším rozpočtu (v rámci žánru skromná výprava a málo efektů), dohnal svým umem a možná až dětskou fantazií. Potěší rozhodně i velmi dobře hrající dětští herci a relativně promyšlený scénář, u něhož je potřeba trošku přemýšlet. Pozitivem budiž i práce s postavami, nevyčnívající prvoplánové moralizování a úměrná stopáž. Zkrátka ideální film pro celou rodinu.
Synopse: Jess (Josh Hutcherson) a Leslie (AnnaSophia Robb) jsou děti, které si vytvoří imaginární království Terabithia plné kouzelných bytostí, v němž se stávají králem a královnou. A pochopitelně tu zažívají roztodivné a dobrodružné příhody, o nichž by si v normálním světě mohly nechat jen zdát.
Zajímavost: Vzhledem k tomu, že na Novém Zélandu, kde se natáčelo, nežijí veverky, musely být do filmu dodělány digitálně.
Oficiální trailer filmu Most do země Terabithia

Plakát filmu Cela 211 - Vězeňské peklo Cela 211 - Vězeňské peklo (Celda 211) (neděle 8. 4., Nova Cinema, 22.00 - 00.15 / pondělí 9. 4., 02.05 - 07.30)
Vynikající španělsko-francouzské vězeňské drama zaujme na první pohled svou drsností a syrovostí. Režisér Daniel Monzon se s divákem moc nemazlí, od úvodních minut vytváří hutnou atmosféru a sází na zvolené herce, z kterých jde strach. Překvapením může být perfektně vymyšlený scénář, v němž funguje logika a veškeré zvraty mají svůj smysl, což v podobném žánru rozhodně nezbývá zvykem. Nechybí ani parádní akční sekvence a hluboce lidské poselství. Evropský snímek jak má být.
Synopse: Juan Oliver (Alberto Ammann) je nový vězeňský úředník. Na jeho první den v práci však zrovna vězni naplánovali vzpouru a on je tak rovnou vržen do nekompromisního fungování uzavřeného světa. Aby vůbec přežil, bude muset zapojit všechen svůj intelekt a zároveň neprojevit ani tu sebemenší slabost.
Zajímavost: Snímek byl ve své vlasti nominován na šestnáct cen Goya a celou polovinu jich vysbíral. Nechybělo ani ocenění za nejlepší film, režii a adaptovaný scénář.
Anglický trailer filmu Cela 211 - Vězeňské peklo

Plakát filmu Vzpomínky na Afriku Vzpomínky na Afriku (Out of Africa) (pondělí 9. 4., Prima Family, 13.10 - 16.30)
Těžko říci, co v tomto legendárním sedmioscarovém dramatu chválit nejvíc. Sedlo si tu snad úplně všechno a divák se tak jen nechává takřka tři hodiny unášet fantastickými africkými scenériemi, famózní výpravou, vynikajícími hereckými výkony Meryl Streep, Roberta Redforda a Klause Marii Brandauera nebo nádhernou hudbou Johna Barryho. Všemu velel zkušený Sydney Pollack, který se po zásluze dočkal jednoho z Oscarů. Jediným, co tak může někomu vadit, jsou zmiňovaná délka a možná přílišná dávka sentimentu.
Synopse: Žena pevné vůle Karen Blixenová (Meryl Streep) řídí na počátku první světové války kávovou plantáž v Keni a žije v nešťastném manželství s nevěrným mužem (Klaus Maria Brandauer). Ač se jí v Africe nejprve příliš nelíbí, postupně začíná kráse exotického kontinentu a místních obyvatel propadat, její srdce navíc brzy okouzlí záhadný dobrodruh a lovec (Robert Redford).
Zajímavost: Meryl Streep napodobila přízvuk skutečné Karen Blixen podle nahrávek jejího hlasu, jež měla k dispozici.
Originální trailer filmu Vzpomínky na Afriku

Plakát filmu Blízká setkání třetího druhu Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind) (pondělí 9. 4., ČT2, 21.15 - 23.30)
Takřka kultovní film Stevena Spielberga patří k pilířům moderní sci-fi, a ač pochází už z roku 1977, na technických kvalitách ztratil jen minimálně a závěrečné setkání s mimozemšťany stále bere dech. Richard Dreyfuss tu zřejmě zahrál životní roli a v některých scénách přímo exceluje. Zaujme také hutná a na režiséra nezvykle temná atmosféra a skoro chybějící dojemné momenty. Filmové fajnšmekry pak potěší účast uznávaného francouzského filmaře Françoise Truffauta. Nechybí ani hudba Johna Williamse. Dojem tak malinko kazí jen pomalé tempo.
Synopse: Roy Nearry (Richard Dreyfuss) jednoho večera spatří na obloze tajemná světla. Ta se začínají objevovat i nad dalšími oblastmi v zemi a nevysvětlitelně odebírají elektrickou energii. A nejspíše vše souvisí s nálezem bombardérů pohřešovaných od roku 1945. Jak se záhady kupí, začíná si lidstvo uvědomovat, že se děje něco moc zlého.
Zajímavost: Film je částečně inspirován režisérovým zážitkem z dětství, kdy společně s rodiči sledoval padající meteority.
Originální trailer filmu Blízká setkání třetího druhu

Plakát filmu Tokio! Tokio! (Tokyo!) (pondělí 9. 4., ČT2, 23.30 - 01.20)
Zajímavý a relativně vydařený povídkový film oslavující japonskou metropoli spojil tři tvůrce, z nichž suverénně nejznámější je Michel Gondry. Celkové ladění je stejně absurdní a provokativní jako ujeté a komické. Jednotlivé příspěvky trpí značnou nevyrovnaností, na druhou stranu si zaslouží diváckou pozornost díky své originalitě. Filmařům se tu povedlo zachytit atmosféru megalopole, v níž jednotlivec neznamená skoro nic a cítí se odcizený moderní společnosti. Srdíčko náročnějšího diváka by mělo slušně zaplesat.
Synopse: Tři krátké filmy inspirované Tokiem. Spojuje je snaha o zachycení odcizenosti moderní společnosti, jejíž členové mnohdy nevědí kudy kam a hledají tak různé náhražky plnohodnotného života.
Zajímavost: Povídky, které tvoří tento film, se jmenují Interior Design, Hovno a Třesoucí se Tokio.
Originální trailer filmu Tokio!

Plakát filmu Strach a hnus v Las Vegas Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) (úterý 10. 4., Prima Cool, 23.15 - 01.25 / středa 11. 4., 03.40 - 06.15)
Jeden z nejbizarnějších filmů v kariéře montypythonovského Terryho Gilliama do značné míry drží nad vodou právě osoba režiséra. Ten si dokázal podobně zvláštní předlohu Huntera S. Thompsona přizpůsobit k obrazu svému a nezůstal jí nic dlužen. Naplno tu mohl využít svou velikánskou fantazii a vizuálně se absolutně vyřádil. Výsledek tak vypadá jako jeden velký tvůrčí trip, což je asi ten nejlepší způsob, jak podobnou látku zpracovat. V divácky těžko stravitelném kousku v hlavních rolích naprosto excelují Johnny Depp a Benicio del Toro. Tip pro ty, kteří hledají něco nevšedního.
Synopse: Novinář Raoul Duke (Johnny Depp) odjíždí společně se svým právníkem (Benicio del Toro) do Las Vegas, kde má pořídit několik reportáží. Dva přátelé si však svou pouť zpříjemňují různými halucinogenními látkami, které je zákonitě dostávají do prekérních situací, z nichž se ale vždy dokáží nějakým zázrakem vykroutit. Nicméně se z nich nepoučí.
Zajímavost: Benicio del Toro kvůli roli přibral čtyřicet liber (zhruba osmnáct kilogramů).
Oficiální trailer filmu Strach a hnus v Las Vegas

Plakát filmu Expres foto Expres foto (One Hour Photo) (pátek 13. 4., Prima Family, 00.45 - 02.35)
Nenápadný, ale vynikající thriller, v němž Robin Williams dokazuje, že není jen hodným strejdou "odvedle", s nímž je velká legrace. Právě naopak. V režii neznámého Marka Romanka z něho jde strach a svou slizkou postavu pojal velmi komplexně. Snímek se svého času nezaslouženě vyhnul našim kinům, o to větší pozornost si však zaslouží nyní. Vyniká totiž komorní a přitom hutnou atmosférou a velice dobře vymyšleným příběhem, který postupně graduje až do mrazivého finále. Vadou na kráse je v podstatě jen jakási odosobněnost, která po celou dobu nedovolí divákovi se plně ponořit do napínavého děje.
Synopse: Sy Parris (Robin Williams) vyvolává fotky již dvacet let a vede nezajímavý a osamělý život. Není divu, že zákazníci si ho vůbec nevšímají. Jedinou výjimkou je Nina Yorkin (Connie Nielsen), která se s ním snaží navázat jakousi konverzaci. Yorkinovi jsou Syovi nejlepší zákazníci a on o nich z jejich fotek ví snad úplně všechno. Začíná si tak připadat jako součást celé rodiny. Když však zjistí, že ta není tak dokonalá, jak se navenek zdá, rozhodne se s tím něco udělat.
Zajímavost: Robin Williams byl nucen si kvůli filmu oholit ruce a horní část hrudníku, protože byl moc zarostlý, což se k jeho postavě příliš nehodilo.
Originální trailer filmu Expres foto

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejzábavnější filmy od zeleného stolu (27.09.2023 10:29 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Nejlepší filmy z prostředí casin (13.02.2023 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Jackass porazil Moonfall (07.02.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 10: hudební skladatelé s nejvíce Oscary (20.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel kameraman Michael Chapman (22.09.2020 10:03 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let (11.07.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let (21.06.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 90. let (14.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Osmička filmů Jamese Camerona (10.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších rolí Meryl Streep (22.06.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších filmů Johnnyho Deppa (09.06.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Captain Marvel – první a nejmocnější ústřední hrdinka MCU? (06.03.2019 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Top 12: všechny filmy Terryho Gilliama od nejhoršího po nejlepší (22.07.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Zodiac (režisérská verze) (03.09.2017 11:30 v Recenze | Blu-ray)
- Box Office: Zabiják & bodyguard vedou nejhorší víkend v roce (28.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu