Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Titanic

Recenze: Titanic

Vydáno: 06.04.2012 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Jedenáctioscarový velkofilm, který se ve své době stal neuvěřitelně populárním, ale také dosti vysmívaným, znovu připlouvá do našich kin při příležitosti stého výročí smutné události, o níž vypráví. Navíc převeden do 3D.

TitanicRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 06.04.2012 07:00. Jedenáctioscarový velkofilm, který se ve své době stal neuvěřitelně populárním, ale také dosti vysmívaným, znovu připlouvá do našich kin při příležitosti stého výročí smutné události, o níž vypráví. Navíc převeden do 3D. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Titanic režiséra Jamese Camerona patří k nejmilovanějším, ale zároveň také k nejnenáviděnějším filmům historie. V roce 1997 získal celých jedenáct Oscarů a dlouhá léta byl tím vůbec nejvýdělečnějším snímkem na světě. Tehdy ho zkrátka nebylo možné minout a viděli ho nejspíš i ti, kteří se o kinematografii jinak absolutně nezajímají. Pokud jste ho na velkém plátně propásli, máte nyní jedinečnou možnost si ho užít v plné kvalitě znovu a v dodatečném 3D.
Nevím, zda má vůbec smysl tu připomínat notoricky známý příběh. Ale abych splnil povinnost, v krátkosti to udělám. Bohatá, avšak nešťastná Rose, kterou její matka nutí do sňatku s arogantním Caledonem Hockleym, se chystá na plavbu na monumentálním a luxusním Titanicu, kde má stvrdit své zasnoubení. Potká tu ale chudého Jacka, který lístky na loď vyhrál v kartách, a bláznivě se do něho zamiluje. Jejich láska ovšem nemá dlouhého trvání, neboť v dáli se ukrývá ledovec, který nikdo nevidí...
Bez okolků se přiznám, že Titanic považuji za lehce přeceňovaný, což jsem si potvrdil i při 3D projekci. Nejzásadnější problém mám s délkou. Tři a čtvrt hodiny je skutečně monstrózní stopáž a ustát ji není vůbec jednoduché. Celá současná linie, která titulní příběh rámcuje, je zcela zbytečná a nemohu se ubránit dojmu, že vznikla jen kvůli tomu, aby režisér mohl využít tehdy exkluzivní archivní záběry z vraku lodi a aby našel nějakou roli pro svého oblíbence Billa Paxtona. Za jiných okolností by zřejmě nevadila, vzhledem k vyměřenému času však působí jako vata a zabiják veškeré atmosféry.
Když už jsem narazil na délku, tak musím zmínit i to, že fáze před katastrofou, která trvá zhruba dvě hodiny, by určitě nějaké prokrácení (minimálně celou třičtvrtě hodinu) snesla, aniž by divák nějak zvlášť utrpěl. Pak totiž snadno vynikne kýčovitost některých momentů a hlavně dialogů, které jsou místy dost laciné a jako z červené knihovny. S tím pak souvisí i to, že postavy jsou na můj vkus až příliš šablonovité a černobílé a tak nějak snadno předvídatelné. To se ale na druhou stranu dá odpustit.
Poslední výtku, kterou mám i po letech, je přílišné tlačení na emocionální pilu a až podbízívé ždímání diváků. Znát to je zejména v závěru, kdy dojde k vyvrcholení a známé události. Některé scény jsou záměrně o malinko delší, než by měly být, aby více zapůsobily. Scenář je zkrátka těžký průměr, který ničím nepřekvapí. Možná mi tu trošku schází i nějaký moment, při kterém přebíhá mráz po zádech. A možná už je to jen a jen velké hnidopišství.
Herecky sice nejde o žádnou extratřídu, výkony jsou ale vesměs příjemné. Leonardo DiCaprio se tehdy ještě hledal a s odstupem je hodně zajímavé sledovat, jak velký pokrok v charakterním herectví udělal. Zde spíše jen existuje a platí tu za hezounka a idola teenagerek. Taktéž Kate Winslet zraje jako víno (jak herecky, tak jako žena). Společně ale fungují perfektně, takže nelze mít větších námitek.
Nepříjemně mně překvapil jen Billy Zane, který je dost křečovitý a někdy se uchyluje k nepříjemnému přehrávání. Z celého ansámblu tak vlastně nejvíce zaujme výborná Kathy Bates a obdivuhodná tehdy sedmaosmdesátiletá Gloria Stuart.
Jestli ovšem stojí kvůli něčemu Titanic vidět znovu na plátně, je to naprosto precizně a úchvatně zvládnutá řemeslná stránka. Veškeré technické aspekty jsou promyšleny do nejmenšího detailu a organizačně zvládnout takovéhle natáčení nebyla žádná legrace. Cameron to zvládl s překvapivou lehkostí. Epická závěrečná zkáza bere dech i dnes, kdy je divák trošku připravenější než tehdy a je na ledasco zvyklý. Samotná loď je ohromující přesně tak, jak má být, a vůbec se nedivíte, že ve své době byla skoro divem světa.
3D upřímně řečeno není nijak zásadní a vynikne jen v pár momentech (hlavně v závěru), takže rozhodně nejde o nějak výrazně jiný zážitek. Prostorový efekt také způsobil, že opakovaná projekce je v našich kinech dabovaná, což je trošku škoda. Dabing sice není úplně špatný, zároveň ale není nějak extra dobrý a některé postavy díky němu působí ještě víc šablonovitě než v originále.
Jestli jít na tento velkofilm znovu do kina tak nechám čistě na vás. Moderní formát určitě nestojí za to, abyste za něj připláceli, na druhou stranu nabízí jedinečnou možnost, jak vidět jeden z nejúspěšnějších filmů v historii znovu na plátně v té nejlepší kvalitě. Pokud tedy přetrpíte dabing a smíříte se s tím, že za své peníze neuvidíte o moc víc než před lety, můžete se přesvědčit o tom, zda je pro vás Titanic pravou bombou, nebo jen laciným kýčem.

Český trailer filmu Titanic

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zabijáci rozkvetlého měsíce (06.07.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu