Za horizontem: Martha Marcy May Marlene

Vydáno: 31.03.2012 20:00 - Eduard Spáčil | foto: Fox Searchlight Pictures

Elizabeth Olsen předvádí svůj půvab i talent v nezávislém dramatu o dívce psychicky se hroutící poté, co opustila sektu. Pozoruhodný debut Seana Durkina mohli zhlédnout i diváci letošního Febiofestu.

Martha Marcy May MarleneRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 31.03.2012 20:00. Elizabeth Olsen předvádí svůj půvab i talent v nezávislém dramatu o dívce psychicky se hroutící poté, co opustila sektu. Pozoruhodný debut Seana Durkina mohli zhlédnout i diváci letošního Febiofestu. Hodnocení: 3.5
Martha (Elizabeth Olsen) je dívka, která jednoho dne zrána prchá zpět do civilizace po dvou letech strávených uvnitř sekty na farmě kdesi v Catskillských horách, severozápadně od New Yorku. Z motorestu volá své odcizené starší sestře Lucy (Sarah Paulson), která si pro ni přijíždí a ubytuje ji v chatě, kde právě tráví odpočinek s manželem Tedem (Hugh Dancy). Realita se hrdince začíná prolínat s událostmi posledních dvou let a zároveň v ní roste podezření, že je členy kultu sledována.
Marcy May je jméno, které Martha dostala přiděleno od charismatického vůdce sekty Patricka (John Hawkes) jako projev jeho kontroly nad svým stádem. Jeho prvobytně pospolná společnost je tvořena z větší části slabými mladými ženami, které neví co se životem, a tak rády podléhají slizkému chlapíkovi s vizí jediného správného životního stylu, který zahrnuje iniciační sex se svým guru, spaní (v obou významech slova) společně v jedné místnosti, okopávání záhonků, péči o Patrickovy potomky, ale taky noční výpravy do okolí, kde skupina vykrádá domy.
Marlene je zase jméno, pod kterým mají členky sekty komunikovat s venkovním světem. Z náznaků se během rozhovorů s Lucy dozvídáme, že Martha měla těžké dětství, zatímco sestra "vesele" studovala na vysoké škole, každopádně život v sektě ji zjevně přivedl až do psychického stavu, který nutně potřebuje odbornou pomoc.
Během pobytu se sestrou roste její paranoia, chová se čím dál podivněji, napětí mezi ní a Lucyiným manželem den ode dne roste. Na jednu stranu z ní mluví Patrickova pevně vštěpená doktrína, bohorovné a zároveň pokrytecké kázání druhým o tom, jak by měli žít, na stranu druhou sekta a vlastně i Martha cítí své samozřejmé právo na druhých parazitovat. Po sérii excesů padne rozhodnutí odvést Marthu na léčení.
Prvotina je od prvního záběru ideální kandidát na výběr do Amerického nezávislého léta na ČT2, tedy jestli ještě zmíněný cyklus běží. Namísto propracovaného, gradujícího příběhu se snaží spíše o psychologickou studii psychicky narušené osoby, čemuž také podřizuje svou strukturu. Leckoho může otrávit repetitivnost, se kterou se snímek pohybuje mezi oběma časovými rovinami, zvláště když je režisér propojuje rafinovaným střihem, který diváka leckdy zmate, protože mu trvá se zorientovat, jestli se nachází v přítomnosti se sestrou, nebo minulosti na farmě.
Na druhou stranu právě toto neustálé znejisťování, snaha přiblížit pozorovateli Marthiin stav mysli, mě bavilo. Stejně jako pečlivé pomalé záběry kamery, ve kterých se kvůli chybějícímu světlu leckdy utápějí detaily, pomáhají navozovat potřebnou atmosféru tiché hrozby. Samozřejmě chápu, že přesně toto také může být důvod snímek odsoudit jako typickou nezávisláckou, nepříliš dramatickou nudu.
Poměry v sektě nejsou zase tolik překvapivé, aspoň pro toho, kdo někdy aspoň zaslechl jméno Charles Manson nebo něco o jakémkoliv kultu četl, a vývoj vyprávění, stejně jako odhalení spouštěcího momentu Marthiiny psychózy, je poměrně snadno odhadnutelný.
Na čem se ale fandové i kritici snímku shodnou, je, že se nám před očima rodí hvězda. Elizabeth Olsen je sice sestra kdysi populárních dětských hvězd Mary-Kate a Ashley, ale na ně můžete rovnou zapomenout. Elizabeth je totiž spíše herečkou typu Maggie Gyllenhaal, to znamená, že se na ni nejen dobře dívá - mimochodem, rád bych si přečetl nějakou seriózní studii na téma nahota v nezávislém filmu -, ale dokáže se své postavě dostat opravdu pod kůži, zachytit její vnitřní běsy a tápání. Doufám, že Elizabeth dostane ještě hodně podobně šťavnatých výzev, ve kterých nám předvede svůj talent v plné síle.
Martha Marcy May Marlene není film, který by se líbil všem. Možná je více "rozostřený", než by bylo zdrávo, na druhou stranu přináší zajímavé téma a hlavně představuje jednu úžasně talentovanou mladou herečku. Kdo nestihl snímek na letošním Febiofestu, měl by se po něm poohlédnout jinde.

Originální trailer filmu Martha Marcy May Marlene


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY