Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Michael Giacchino - John Carter OST

Soundtrack: John Carter

Vydáno: 26.03.2012 17:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Amaya Tomanová | foto: Falcon

Epická sci-fi Andrewa Stantona John Carter nesklízí zrovna nadšené ovace. Kritici hovoří o vysokém kontrastu mezi nákladnými efekty a laciným vyzněním dialogů, jednoduchostí postav a nedotažeností děje. Stojí alespoň soundtrack z dílny Michaela Giacchiniho za to?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O hudbu k filmu John Carter se postaral Michael Giacchino, který má za poslední dobu na kontě například Mission:Impossible OST, Cars 2 OST nebo hudbu k Super 8.
Na albu se nachází celkem devatenáct skladeb, všechny jsou autorské; My Body Is A Cage v podání Petera Gabriela, kterou znáte z traileru, mezi nimi tudíž nefiguruje. Veškeré skladby jsou instrumentální, vokály zaznívají čistě beze slov. Dominují smyčce a dechy, některé skladby jsou okořeněné charakteristickým zvukem perkusí, dokreslujícím prostředí, ve kterém se film odehrává.
Hned na úvod nám Giacchino servíruje A Thern For The Worse o velkorysé sedmapůlminutové stopáži. Po tajuplně znějícím začátku, v němž hraje prim bezeslovný ženský vokál podbarvený monotónním houslovo-basovým podkladem, následuje bez varování bouřlivá orchestrální mezihra. Ve druhé polovině smyčce nabírají na tempu a výraznosti, v závěru opět zvolní. Po rozechvělém začátku druhé Get Carter následuje vskutku epický dechovo-smyčcový koncert. Během skladby nemáme čas ani vydechnout. Je strhující, napínavá, melodicky i zvukově bohatá a neotřelá.
Nápaditostí a smyslem pro dějovost nešetřil autor ani v následující Gravity Of The Situation. Do půldruhé minuty trvající skladby vkusně vtěsnal něžné symčcové švitoření, lehounký waltz i dramatické basové vrčení. Housle vévodí i čtvrté Therk Side Of Barsoom - pomalé, uvolněné, subtilní skladbě, završené temperamentním mixem perkusí, dechů a "etnických" vokálů. Těmi nešetří ani následující Sab Then Pursues The Princess.
Zvukově zcela odlišná je v začátku The Temple Of Issus. Po rytmickém úvodu následuje dobrodružná melodie jak vystřižená z filmů o Indiana Jonesovi. Se sedmou Zodanga Happened přichází další pořádná akce. Rychle ubíhající tempo, bubny, zdůrazňující rytmus a střídání výbušné kombinace dechů a rytmických nástrojů s jednoduchou basovou melodií a lehkým houslovým trylkováním skvěle buduje napětí. The Blue Light Special je pro změnu okouzlující, jemnou, éterickou skladbou, v níž do duelu houslí a vokálu jen místy zasáhne temnější zavrčení basy.
Michael Giacchino - John Carter OSTVe zběsilé Carter They Come, Carter They Fall slyšíme podprahový rytmus, připomínající dusot kopyt, perfektně dokreslující "honičkovou" atmosféru celé skladby. A po jejím velkolepém závěru následuje tichá, pomalá, křehká A Change Of Heart, která po třech minutách téměř nepostřehnutelně přejde v A Thern Warning, další z "etničtěji" laděných skladeb s opakovanými perkusemi a vokály.
Dvanáctá The Second Biggest Apes I've Seen This Month je jedním z nejzdařilejších kousků celého alba. Ač může znít místy chaoticky a nesouzvučně, je po všech stránkách skvěle zpracovaná. Akce, originální a nápadité využití nástrojů tak, aby evokovaly zvuky divočiny, zběsilé tempo, "bojový" rytmus bubnů - to vše se slévá v perfektní celek, skvěle vystihující atmosféru scény, kterou ve filmu hudebně podbarvuje.
Co do velkoleposti si s předchozí skladbou nikterak nezadá následující The Right Of Challenge, takže ke zvolnění dojde až ve čtrnácté The Prize Is Barsoon, v jejíž druhé polovině se o slovo přihlásí dechová sekce a vokály. Ve zrychlenějším tempu se nese převážně smyčcová The Fight For Helium, následuje vyklidněná, pomalá Not Quite Finished. Ačkoli Giacchino použil vokály téměř v každé skladbě, nejvýraznějí zní v sedmnácté Thernabout.
Po nenápadné, neokázalé The Bitter Years přichází závěr v podobě bezmála devítiminutové John Carter Of Mars. Jak jsme již u Giacchina zvyklí, jde o závěr se vším všudy. Konzistentní shrnutí všech melodických, rytmických i nástrojových variací, které na albu zazněly, návrat ústřední melodie a velkolepé završení v podání kompletního orchestru opět za doprovodu vokálů.
V Giacchinově soundtracku je několikanásobně více děje, akce a napětí než v samotném filmu. Škoda, že vzhledem k nepříliš velké úspěšnosti Johna Cartera hrozí, že ani OST se nebude těšit přílišnému zájmu. Pro ty, kdo s napětím očekávají Giacchinův zásadnější skladatelský zářez, je důkazem toho, že jejich naděje nejsou plané. Nechme se překvapit, jak si poradí s hudbou ke Star Treku, pro níž byl údajně také angažován...
Album: Michael Giacchino: John Carter OST
Celkový čas: 01:13:55
Skladby: A Thern for the Worse // Get Carter // Gravity of the Situation // Thark Side of Barsoom // Sab Than Pursues the Princess // The Temple of Issus // Zodanga Happened // The Blue Light Special // Carter They Come, Carter They Fall // A Change of Heart // A Thern Warning // The Second Biggest Apes I've Seen This Month // The Right of Challenge // The Prize Is Barsoom // The Fight for Helium // Not Quite Finished // Thernabout // Ten Bitter Years // John Carter of Mars

Skladba The Second Biggest Apes I've Seen This Month
z alba John Carter OST

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: The Batman s Robertem Pattinsonem je temnou a ponurou detektivkou (04.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- První pohled: Robert Pattinson jako Batman (14.02.2020 07:58 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- John Turturro míří do Batmana (24.11.2019 13:33 v Novinky | Zprávy)
- Téma: (ne)slavné filmové propadáky (14.09.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Spider-Man: Daleko od domova – vyhláškovaný epilog k Avengers (03.07.2019 11:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ztracenec Deadpool se ocitá v hlavě mocného vládce Oz (30.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jurský svět: Zánik říše – podruhé ve stejné řece (tentokrát lávové) (21.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2018: Nejlepší originální píseň (04.02.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Valerian a město tisíce planet – „šestý element“ (20.07.2017 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Válka o planetu opic – alfa opičího a omega lidského rozumu (14.07.2017 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Spider-Man: Homecoming – odlehčený návrat pavoučího kluka… ehm, muže (30.06.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- RECENZE: Rogue One: Star Wars Story - orgie pro skalní fanoušky, zmatek pro ostatní (15.12.2016 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Preview: Rogue One: Star Wars Story (14.11.2016 17:00 v Radar | Preview)
- Recenze: Doctor Strange – mystičtější dimenze marvelovského vesmíru (26.10.2016 09:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu