Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Goon

Za horizontem: Goon

Vydáno: 24.03.2012 09:25 v sekci Recenze | Za horizontem - Zbyněk Kubín | foto: Magnolia Pictures

Rocky změnil tvář, přejmenoval se na Douga Glatta, nazul brusle, nasadil helmu, shodil rukavice a vydal se lámat čelisti na kanadská kluziště. V duchu ale zůstal stejným sympatickým dobrosrdečným prosťáčkem, kterému budete držet palce do poslední vteřiny.

GoonRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 24.03.2012 09:25. Rocky změnil tvář, přejmenoval se na Douga Glatta, nazul brusle, nasadil helmu, shodil rukavice a vydal se lámat čelisti na kanadská kluziště. V duchu ale zůstal stejným sympatickým dobrosrdečným prosťáčkem, kterému budete držet palce do poslední vteřiny. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když si na začátku snímku všimnete titulku Podle skutečných událostí, pravděpodobně se již za několik minut budete škrábat na hlavě. Těžko totiž uvěřit, že by život připravil dalšímu outsiderovi již tolikrát omletý příběh o tom, jak vysmívaný loser uznání dosáhl, pravou lásku nalezl a potlesku tribun se dočkal. Ale ač si filmaři děj určitě výrazně přibarvili a scenáristé autobiografii Douga Smithe s názvem Goon: The True Story of an Unlikely Journey into Minor League Hockey pohollywoodštili, základní klišovitá kostra zůstala true based. Ale jednosměrnost a předvídatelnost děje je to poslední, co by vás v tomto šíleném hokejovém klání mělo zajímat.
Doug Glatt (Seann William Scott) je mladý americký Žid, hňup a životem zklamaný budižkničema. Jeho frustraci z toho, že nikam nepatří ani nesměřuje, vyléčí až náhoda během hokejového utkání místního týmu, kde se Doug zaplete do potyčky s rváčem hostujícího týmu, který si vyrazil na výlet do hlediště, aby pěstmi ukáznil provokující fanoušky. Douga, který vyhlášeného bitkaře bez mrknutí oka zatluče mezi sedačky si všimne trenér domácího mužstva a nabídne mu místo v týmu. Co na tom, že se ani neudrží na bruslích, jeho předností budou tvrdé rány.
Po několika zápasech, kde se Dougovi boxerské schopnosti ukáží jako velmi neobyčejné, je draftován do kanadského týmu Halifax Highlanders, kde má jediný úkol - dělat ochránce kdysi hvězdnému útočníkovi, nyní jen nafoukané vyhaslé celebritě Xavieru Laflammeovi (Marc-André Grondin). Ten býval velkou nadějí až do chvíle, kdy jej na ledě tvrdě knock-outoval a téměř zabil nemilosrdný hokejový postrach a Dougův bitkařský idol Ross "The Boss" Rhea (Liev Schreiber). Od té doby se Xavierovi rozklepou kolena pokaždé, když se k němu na ledě jen přiblíží nějaký protihráč. A proto trenér povolal Douga, tvrdohlavého buldoka, který každého pokušitele, jenž se vystrašenému talentu pokusí rozcuchat účes, rozmázne o plexisklo - a postaví na tom svou hokejovou kariéru.
Asi jste již pochopili, že snímek se nebere příliš vážně. Děj situovaný do hokejového prostředí, a přitom stěžejně založený na bitkách, by to bez humorné noty prostě neuhrál. Těžko říci, jestli jej tedy doporučit zarytým hokejovým fanouškům, nebo je naopak varovat. Severní Amerika s tím problém mít nebude, ale Evropan, respektive našinec, odkojený hravým technickým hokejem, kde od sebe rozhodčí odtrhují hráče ještě dřív než se k sobě stačí vůbec přiblížit a odhozené rukavice spatříme maximálně při oslavě vítězství, bude při pohledu na kanadská jatka spíše jímat nevěřícná hrůza, podobně jako čutálisty svého času u Shaolinského Fotbalu.
Mít v týmu hráče jen proto, že se umí prát, to funguje v Kanadě a u Viťjazu Čechov, v našich podmínkách podobné boxerské vložky na led nepatří (někteří hráči si pak vylévají nahromaděný vztek na nebohých důchodcích na přechodu, ale to již odbočuji). Jenže do role Mirastyho, Yablonskiho a jiných zákeřných agresivních vypatlanců je situován hlavní "záporák" snímku, obávaný vyrážeč zubů Rhea ve vynikajícím vousatém podání Schreibera, naopak Doug je ten hodný, ten který rvačky nevyvolává, pouze masakruje agresory, aby ochránil slabší. Proto mu my, i jako diváci nezvyklí na krvavé hokejové pěstní souboje, nakonec budeme ležet u nohou a doufat, že tomu druhému vytluče co nejvíc zubů.
Nezkušený režisér Michael Dowse výborně mixuje vtipné momenty s patosem a svižně snímané (a bezostyšně krvavé) rvačky mají údernost prvotřídních boxerských dramat. Příběh postupně směřující k bitce dvou rváčských velikánů Douga a Rosse "The Bosse" dokáže vyburcovat tolik fandících emocí, že když ti dva konečně stanou proti sobě uprostřed hučící haly, divák se začne ošívat blahem v očekávání něčeho opravdu velkého, podobně jako když Rocky předstoupil pomstít kamaráda proti Ivanu Dragovi. To, který tým nakonec vyhraje zápas a postoupí do vysněného play-off, už nikoho prakticky nezajímá.
Příjemným překvapením je pak herecký výkon Seanna Williama Scotta. Herec zaškatulkovaný do poloh stifflerovských zmetků je v roli lehce natvrdlého, naivního a upřímného dobráka Douga prvotřídní a naznačuje, že by jednou mohl zazářit i v opravdu vážných a náročnějších rolích. První krůček udělal velmi úspěšně. Dojem z výtečně obsazených a zahraných vedlejších postav pak trochu kazí přehrávající spoluautor scénáře Jay Baruchel v karikaturní a otravné roli sprostého a oplzlými gesty a narážkami neustále hýřícího nejlepšího kámoše hlavního hrdiny.
Ve výsledku je Goon sice obyčejné komediální sportovní drama, ale situované do atraktivního retro prostředí nižší kanadské hokejové ligy a vymačkávající maximum z šablonovitého příběhu o outsiderově cestě ke štěstí, které zaručeně nebude nikoho nudit. Pro fandy nejen hokejových bitek povinnost, pro všechny ostatní tip na (bolavé) zpříjemnění večera.

Originální trailer filmu Goon

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV recenze: Arnold Schwarzenegger je zpátky v seriálu FUBAR (05.06.2023 12:30 v Recenze)
- Arnold Schwarzenegger je zpátky (19.04.2023 19:58 v Novinky | Trailery)
- Arnold Schwarzenegger je zpátky (27.02.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Táta a superpoldové jsou doma a hra začíná (11.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mistr hazardu Batman ztratil Stalina a volá netvora (20.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Just Cause má režiséra (16.07.2020 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Coffee & Kareem: buddy komedie v traileru (25.03.2020 07:17 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Deštivý den v New Yorku (05.10.2019 08:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Krasoň Jiří Suchý prožívá deštivý den v New Yorku (25.09.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hastrman, Jackie a Viktor Frankenstein jsou zoufalci (13.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Spalovač mrtvol Pavarotti je kořistí devadesátek (10.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Dave Bautista a Kumail Nanjiani v novém traileru akční komedie Spolujízda (08.06.2019 20:05 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu