Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Konečná uprostřed cesty

Recenze: Konečná uprostřed cesty

Vydáno: 28.03.2012 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Jak vypadají poslední měsíce člověka umírajícího na mozkový nádor? Jak se s nastalou situací vypořádávají jeho blízcí? A jde se na něco takového vůbec připravit? Mrazivé odpovědi nabízí německý režisér Andreas Dresen.

Konečná uprostřed cestyRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.03.2012 16:00. Jak vypadají poslední měsíce člověka umírajícího na mozkový nádor? Jak se s nastalou situací vypořádávají jeho blízcí? A jde se na něco takového vůbec připravit? Mrazivé odpovědi nabízí německý režisér Andreas Dresen. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Přiznám se bez mučení, že před psaním recenze na německý snímek Konečná uprostřed cesty jsem si musel dát pár dní odstup. Celkový zážitek je totiž tak silný a nepřenosný, že není jednoduché ho nějak přiblížit. Přesto se o to alespoň pokusím.
Za hlavního hrdinu bychom asi označili úplně obyčejného čtyřicátníka Franka. Ten má milující ženu, dvě děti a jako rodina se právě přestěhovali do nového domu. Takřka ve stejnou chvíli se však dozvídá, že má nádor na mozku, který už je bohužel v takové fázi, že jej není možné operovat ani léčit a nemocnému zbývá jen pár měsíců života. Je tak nabíledni, že běžný chod domácnosti se zcela mění a přizpůsobuje postiženému. Jeho blízcí si projdou nefalšovaným peklem a sami musí přehodnotit své názory na život, umírání, lásku a hlavně sebeobětování.
Režisér Andreas Dresen zvolil při natáčení filmu metodu, kterou on sám nazývá jako řízená improvizace. V krátkosti to znamená, že společně se scenáristkou Cooky Ziesche několik měsíců zpovídal lékaře, kteří přišli do styku s pacienty s nádorem, - stejně jako pozůstalé po nemocných - a veškeré výpovědi si nahrával. Tyto záznamy pak konzultoval spolu s herci a nechal je "přehrát" jejich přirozeným způsobem. A to, co z toho vzniklo, je doopravdy veliká síla.
Dresen se nezabývá žádným úvodem a od začátku vrhne diváka přímo do ústředního problému. Hodně osobní kamerou zabírá všechny aktéry a po celé skoro dvě hodiny pečlivě a do detailu analyzuje jejich psychologickou proměnu a vnitřní pochody. Nebýt "profesionálního" vedení, které je poznat, snadno by se dalo podlehnout dojmu, že sledujeme autentické video jedné tuctové německé rodiny.
Celé je to tak strašlivě opravdové, až z toho mrazí. Navíc to v dnešní době, kdy je smrt a umírání snad poslední společenské tabu, působí jako velký políček všem divákům. Tvůrci se s nimi nemazlí a na rozdíl od mnoha rádoby realistických filmů jim ukazují, o čem skutečný život je a že i přes veškeré vymoženosti moderní doby jsou věci, na které ani civilizovaná generace jedenadvacátého století nestačí.
Pro našince takřka neznámí herci (zejména manželé v podání Steffi Kühnert a Milana Peschela) si své party dokonale nastudovali a stali se jimi. V kombinaci s geniálně zvolenou formou natáčení jde o totálně autentický a jen stěží uvěřitelný zážitek. Troufám si říci, že Konečná uprostřed cesty je ojedinělý snímek, s nímž se nemůže nic rovnat. A nejspíš právě to je jeho jedinou objektivní slabinou.
Od prvních do posledních minut se na nepřipraveného diváka valí tolik deprese, smutku a postupem času i beznaděje, že není jednoduché to ustát. Je pravda, že tu objevíme i momenty, které jsou humorné (třeba scény, v nichž Frank vidí svůj vlastní nádor jako hosta televizní talkshow), rozhodně jich ale není tolik, aby úsměv na tvářích vydržel déle než pár vteřin. Po drtivou většinu stopáže se ve vás budou mísit hlavně negativní emoce a pocit naprostého zoufalství.
Každá minuta je realistická a s blížícím se koncem tak sugestivní, že to zamává i s tím největším cynikem (a vězte, že vím, o čem píšu). Aktérům věříte úplně všechno a z jejich výrazů dokážete vyčíst lítost, bolest, beznaděj, ale také nezměrnou lásku k bližnímu, která je tím jediným, co v podobných situacích zbývá. A to i přesto, že nádor na mozku dělá z našich milovaných ztrácejících lidskou důstojnost zvířata, která vulgárně uráží ty, kteří se jim snaží pomoci.
K celé rodině si díky režijnímu umu vybudujete hodně blízký vztah a budete s ní prožívat každou minutu naplno. Ve scéně, kdy otec v posledním záchvatu normálnosti obejme svou dceru a zoufale vykřikne, že nechce umřít, se jen těžko zadržují slzy a i ve chvíli, kdy o tom jen píšu, mi běhá mráz po zádech.
Konečná uprostřed cesty možná objektivně není film na plný počet, emočně a ryze subjektivně však nemůžu hodnotit jinak, neboť je ve svém výsledku tak mrazivě realistický, až je unikátní. A na jeho výjimečnosti nic nemění ani to, že málokterý divák ho bude chtít vidět znovu.
Anglický trailer filmu Konečná uprostřed cesty

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Festivalové ozvěny: 5. týden (30.01.2013 06:00 v Články | Festivaly)
- Kinopremiéry: 13. týden (29.03.2012 07:48 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: 12. týden (20.03.2012 19:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 26. týden (30.06.2011 18:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu