Preview: Bitevní loď

Vydáno: 21.03.2012 07:12 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Vedle Piškvorek byla v rámci nudných hodin na základní a střední škole zárukou zábavy hra Lodě, k níž jste potřebovali jen spolužáka, tužku a čtverečkovaný papír. V Hollywoodu k tomu přidali milostnou zápletku, mimozemšťany, Rihannu a miliony dolarů a vznikl film Bitevní loď.
Jednoho krásného dne autorům v Hollywoodu došly všechny knihy a komiksy, které by se daly ještě adaptovat, a proto se rozhodli, že se vrhnou na společenské hry. Hru Lodě známe u nás jako hru na čtverečkovaném papíře, ovšem v Americe má hra Battleship i deskovou variantu. Licence na film Bitevní loď byla odkoupena právě od výrobce této společenské hry, společnosti Hasbro, jež má pod palcem velký podíl trhu s hračkami a deskovými hrami a stála u zrodu Monopolů, Scrabble nebo hraček Transformers. (A btw. - Monopoly prý budou taky zfilmované).
Film Bitevní loď slibuje hlavně a především akční podívanou. Velice akční. Akční tak moc, že to celé stálo 200 milionů dolarů a to to ani není ve 3D. Režie se ujal Peter Berg (Hancock), scénář napsali Jon a Erich Hoeberovi (Bílá smrt, Red). Produkce se mj. ujali Brian Goldner a Bennett Schneir. Pánové produkovali již zmiňované Transformers a právě jejich vliv je v traileru velice znatelný.
Film slibuje epickou akční podívanou, která se odehraje na moři, souši i ve vzduchu. Pár bitevních lodí amerického námořnictva bude čelit útoku mimozemské rasy a bude zde jistě prostor jak pro masivní výbuchy, tak pro hrdinské činy a silná slova. Asi aby byl konflikt s mimozemskou rasou originální, je třeba diváka upozornit, že celá bitva mezi námořníky a návštěvníky z vesmíru je vlastně jedno velké nedorozumění - vetřelci nepřišli na planetu Zemi primárně válčit, oni jen uprostřed oceánu u Havajských ostrovů přistáli, protože našli inteligentní život ve vesmíru (= tím je jako myšleno lidstvo), což byl úkol, se kterým vyrazili ze své domoviny. No ale protože přistáli uprostřed námořního cvičení a nebyli úplně nenápadní, jedou inkriminované vetřelce námořníci zkontrolovat. No a průšvih je na scéně.
Otázka je, jestli mimozemšťané na Zemi chtěli časem tak jako tak zaútočit, nebo zde opravdu jen chtěli provést "vědecké pozorování", ale na to nám snad odpoví film samotný. A aby nebylo divné, že mimozemské lodě sice překonaly miliardy světelných let, ale na Zemi na férovku bojují s pár námořními loděmi, tak je to proto, že jim v zemské atmosféře nefungují přístroje tak dobře jako ve vesmíru. A to už i dává logiku...
Ve filmu uvidíme Liama Neesona jako admirála Shanea. Liam Neeson je ze všech herců, kteří se v Bitevní loďi objeví, nejznámější (a chce se říct i nejzajímavější). Dále uvidíme v hlavních rolích Taylora Kitsche, a to v hlavní roli inteligentního, ale neposlušného mariňáka Alexe Hoopera, a jeho snoubenku a zároveň dceru admirála Shanea Brooklyn Decker. Admirál Shane je zároveň Hooperovým velitelem a samozřejmě nevidí v mladém neposlušném chlapci perspektivního manžela pro svou sexy blonďatou dceru a s jejich vztahem nesouhlasí (ne, vůbec to nepřipomíná Armageddon).
V dalších rolích se můžeme těšit na Alexandera Skarsgårda, Tadanobu Asano či Toma Arnolda. A jednu z rolí vojenského personálu si střihla dokonce zpěvačka Rihanna, která si tímto odbyla svůj filmový debut. Teď už je jen otázkou, jestli to filmu - a potažmo jí samotné - pomůže.
A bude tedy mít film Bitevní loď vůbec zachováno něco ze svého papírového předchůdce? Nepředpokládáme, že by Rihanna odstřelovala mimozemské role taktikou "výstřel na C3"... Trailer ale slibuje pár pohledů, které tuto klasickou hru vzdáleně připomínají. Na výsledek si budeme muset počkat až do premiéry filmu, která je v plánu 19. dubna 2012. Film sice není ve 3D, ale přesto slibuje velkolepou podívanou.


Český trailer filmu Bitevní loď


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY