Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 3. 2012 - 15. 3. 2012

TV tipy: Kultovní sci-fi, drsná dramata... a zase Bond

Vydáno: 09.03.2012 10:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: 20th Century Fox

Dvě kultovní a legendární sci-fi, kostýmní drama, krimi thriller, drsné severské drama, vydařený animák - nejen to se dostalo do našeho aktuálního televizního výběru. Jako už v posledních týdnech tradičně nechybí ani James Bond.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu 2001: Vesmírná Odysea 2001: Vesmírná Odysea (2001: A Space Odyssey) (pátek 9. 3., ČT2, 21.00 - 23.20)
Jen velmi těžce uchopitelná sci-fi geniálního Stanleyho Kubricka inspirovaná povídkou neméně slavného Arthura C. Clarkea patří k zásadním filmům celého žánru. Ač vznikla v roce 1968, technicky je na špičkové úrovni, o čemž svědčí i Oscar za vizuální efekty, a rozhodně má šanci dnešního zmlsaného diváka zaujmout. O nějaké dějové interpretaci nemá cenu mluvit, neboť film komplexně úplně pochopit skoro nejde a zamotá hlavu i tomu nejnáročnějšímu pozorovateli. Ani zde nechybí kongeniální souznění obrazu a mnohdy klasické hudby, která tak získává zcela nový význam. Budete-li mít čas a hlavně náladu, nechte na sebe působit pomalu plynoucí příběh a užívejte si režijní mistrovství jednoho z nejlepších filmařů v historii.
Synopse: Počátky existence lidstva, dobývání vesmíru, cesta do nekonečna, tajemný monolit, konec, který je jen začátkem. Po nalezení zvláštního artefaktu se skupinka astronautů společně s inteligentním počítačem HALem vydává na výlet na Měsíc, aby o něm v zájmu celé společnosti zjistila co možná nejvíce.
Zajímavost: Než někdo pronese první větu, trvá to skoro pětadvacet minut a úplně poslední replika zazní ve filmu asi dvaadvacet minut před závěrečnými titulky.

Originální trailer filmu 2001: Vesmírná Odysea

Plakát filmu Vetřelci Vetřelci (Aliens) (sobota 10. 3., Prima Family, 00.15 - 02.50)
Sedm let po vzniku prvního filmu se pokračování chopil James Cameron a všem vytřel zrak. Jelikož věděl, že atmosférický horor svého předchůdce nepřekoná, vsadil na téměř válečný film, v němž si to partička astronautů na férovku rozdá s bandou emzáků. Sigourney Weaver přebírá otěže pomalu od prvního záběru a opět se stává klíčovou postavou. Nechybějí samozřejmě perfektně propracované charaktery, hutná atmosféra a naprosto parádní akce, která má spád a pořád baví. Jediné, co tak vlastně může mrzet, je to, že v televizi uvidíte klasickou kinoverzi, která je zhruba o dvacet minut kratší než režisérský sestřih, což odnáší zejména vztah mezi Ripleyovou a malou holčičkou Newt. Ke geniálnímu filmu snad dodám už jen to, že se dočkal dvou Oscarů za vizuální efekty a střih zvuku.
Synopse: Důstojnice Ripleyová (Sigourney Weaver) je po několika letech nalezena záchrannou lodí a vrací se zpět na Zemi. Její hrůzný zážitek však nekončí, neboť nepřítel, s nímž se dříve setkala, se usídlil na nedávno kolonizované planetě, kde se její nová posádka zastaví. Boj tak začíná nanovo a proti lidem tentokráte stojí tisícihlavá armáda vetřelců.
Zajímavost: Sigourney Weaver se původně nabídce na natáčení pokračování striktně bránila, o změně názoru ji přesvědčila až kvalita Cameronova scénáře a mnohem větší důraz na její postavu.

Originální trailer filmu Vetřelci

Plakát filmu Žít a nechat zemřít Žít a nechat zemřít (Live And Let Die) (sobota 10. 3., Nova Cinema, 17.35 - 20.00)
Nástup Rogera Moorea do role agenta 007 byl skutečně velkolepý. Zničí se tu hodně aut, hláškuje se tu jako o život a fanoušci se mohou těšit na mnoho poctivých honiček a akčních scén. Dodnes politicky nejméně korektní bondovka, v níž jsou všichni padouši černé pleti, láká i na sexy bondgirl Jane Seymour a svižnou ústřední píseň od sira Paula McCartneyho a jeho tehdejší skupiny Wings, která se dočkala oscarové nominace. S novým představitelem také došlo ke změně přístupu a mnohdy drsné bitky a Conneryho charisma nahradil obrovský nadhled, místy přecházející až do sebeparodie, a nefalšovaný anglický šarm Rogera Moorea. Výborná záležitost s velmi dobrým záporákem v podání Yapheta Kotto.
Synopse: Vražda v sídle OSN přivádí Bonda (Roger Moore) do USA, odkud se ale brzy vydává na tajemný ostrov v Karibiku, který je ovládán kultem voodoo. Zde se pokouší odhalit záhadu dobře ukrytých plantáží, díky nimž získává doktor Kananga (Yaphet Kotto) tuny heroinu. Spojencem se mu stává kartářka Solitaire (Jane Seymour), jež ale zároveň předpověděla agentovu smrt.
Zajímavost: Jde o vůbec první bondovku, v níž se ocitáme ve fiktivní zemi a kde na dlouhá léta naposledy chybí oblíbená postava Q.

Originální trailer filmu Žít a nechat zemřít

Plakát filmu Vévodkyně Vévodkyně (The Duchess) (sobota 10. 3., ČT1, 20.55 - 22.45)
Zajímavý, i když jen lehce nadprůměrný počin o anglické vévodkyni a vzdálené příbuzné lady Diany, s níž toho měla hodně společného. Diváka uchvátí zejména vydařená kostýmní stránka (po právu oceněna Oscarem) a skvěle zachycená atmosféra chladu mezi manžely, kteří uzavřeli sňatek z donucení a téměř si nerozuměli. Velmi dobré jsou i herecké výkony Keiry Knightley a Ralpha Fiennese, kteří film drží i ve slabších chvílích. Celkově jde o nikterak převratné, ale relativně zdařilé kostýmní drama, kterému chybí větší náboj a hlavně zkušenější a nápaditější režijní vedení. Dodnes neznámý Saul Dibb nebyl tou nejlepší volbou. Za vidění ale určitě stojí, pro milovníky podobně laděných snímků a skutečných životních příběhů se jedná o povinnost.
Synopse: Vévodkyně Georgiana z Devonshiru (Keira Knightley) byla na svou dobu pokrokovou ženou angažující se v politice, kterou veřejnost milovala. Podléhala ale také svodům hazardu a milostným aférám, což se v osmnáctém století moc nenosilo. Značně svázána byla také nešťastným a povinným manželstvím s vévodou z Devonshiru (Ralph Fiennes).
Zajímavost: Filmová hudba, jejíž autorkou je Rachel Portman, byla nahrána Pražským filharmonickým orchestrem.

Originální trailer filmu Vévodkyně

Plakát filmu Svěrací kazajka Svěrací kazajka (The Jacket) (neděle 11. 3., Nova Cinema, 21.55 - 00.00 / 01.45 - 07.00)
Hodně bizarní a netradiční film s těžce depresivní atmosférou vyniká zajímavým vizuálním pojetím a atraktivním příběhem o cestování v čase. Vyžaduje však diváckou spolupráci, což může někoho odradit. Po pomalejším začátku se děj slibně rozjíždí a udrží vaši pozornost, i když konec je nedotažený a sklouzává ke klasickým hollywoodským šablonám. Zárukou kvality jsou rozhodně herci, mezi nimiž vynikají zejména Adrien Brody, Keira Knightley a tehdy ne úplně známý Daniel Craig. Pravdou ovšem je, že na takový snímek musíte mít chuť a ty nejnáročnější z vás možná zklame, že si hraje na něco víc, než ve skutečnosti je.
Synopse: Veterán z války v Perském zálivu Jack Stars (Adrien Brody) je neprávem obviněn z vraždy. Náhle se ocitá v péči psychiatrů ve svém rodném Vermontu, kde zjistí, že pod vlivem experimentálních léků a moderní léčby může cestovat v čase a prostoru. Na jedné z takových výprav do budoucnosti uvidí svou nadcházející smrt.
Zajímavost: Scény s vyšilujícím hlavním hrdinou v uzavřeném boxu jsou opravdové. Adrien Brody požádal režiséra, aby ho nechal zavřeného i mimo natáčení, aby se lépe sžil se svou postavou.

Originální trailer filmu Svěrací kazajka

Plakát filmu Tobruk Tobruk (úterý 13. 3., ČT1, 20.00 - 21.40)
Přehlížený a stále ne zcela doceněný válečný snímek Václava Marhoula je na naše poměry hodně unikátní. Přes všechny chyby, které má (a není jich málo), je na něm znát obrovská snaha a hlavně znalost hollywoodských válečných filmů. Tvůrci tu vycházejí z podobné šablony a obsazují film téměř neznámými, ale vynikajícími herci a pokoušejí se o co největší realističnost. V tuzemských podmínkách poměrně drahý film (osmdesát milionů korun) byl oceněn i třemi technickými Českými lvy za kameru, hudbu a zvuk a určitě si zaslouží diváckou pozornost. Už jen proto, že o osudech našich vojáků za druhé světové války v Africe se veřejně moc nemluví. Toto je zkrátka hodně osobní film.
Synopse: Na podzim roku 1941 jsou do Němci a Italy obleženého města Tobruku v severoafrické Libyi odveleni vojáci 11. československého praporu. Mezi nimi je i mladý Jiří Pospíchal (Jan Meduna). Jeho naivní a idealistické představy o hrdinství jsou konfrontovány s válečným peklem, horkou pouští a dennodenní přítomností smrti. To vše si u něho vybírá krutou daň v podobě postupné ztráty sebeúcty a odvahy.
Zajímavost: Veškerá nákladní auta, která se ve filmu objeví, jsou skutečné originály, které se použily při tehdejších bitvách.

Trailer filmu Tobruk

Plakát filmu Fast Food Nation Fast Food Nation (Fast Food Nation) (úterý 13. 3., ČT2, 22.10 - 00.00)
Možná ne úplně podařené, ale rozhodně trefné dokumentární drama, po němž vás na dlouhou dobu přejde chuť jít se najíst do stánků rychlého občerstvení. Richard Linklater prolíná několik příběhů, což se ukazuje jako nešťastné, přesto dokáže zaujmout. Zejména první polovina oplývá řadou nápadů, baví a má svižné tempo. To pak radikálně upadá a snímek se utápí ve vlastní komplikovanosti. Potěší také účast mnoha hvězd (Bruce Willis, Ethan Hawke, Kris Kristofferson a další), jejichž role jsou malé, o to více si je však všichni užívají. Na reálných základech stojící snímek donutí k zamyšlení a u někoho možná vyvolá žaludeční potíže. U sledování se tak vyplatí nic nekonzumovat.
Synopse: Filmem se prolínají tři linie: ilegálních přistěhovalců do USA pracujících v masném velkozávodu, vysokoškolské studentky přivydělávající si jako obsluha v rychlém občerstvení a marketingového ředitele jednoho fastfoodového řetězce Dona Hendersona (Greg Kinnear), který se snaží zjistit, jak se do jeho karbanátků dostává kontaminované maso. Když se vydá na průzkum do terénu, kde se maso vyrábí, nevěří svým očím.
Zajímavost: Ve snímku se mihne i relativně populární zpěvačka Avril Lavigne.

Originální trailer filmu Fast Food Nation

Plakát filmu Spláchnutej Spláchnutej (Flushed Away) (středa 14. 3., Nova Cinema, 20.00 - 21.35 / čtvrtek 15. 3., 14.20 - 16.10)
Hodně dětský animák, který ale potěší i dospělého diváka, jenž na něho ovšem nesmí klást vysoké nároky. Většina vtipů spočívá v neustálém zakopávání, padání a narážení jednotlivých postav, což je po chvíli značně otravné a monotónní. Animace je pochopitelně na vysoké úrovni, i když možná leckoho zklame, že jde o počin studia Aardman, od něhož se vždy čeká hodně, a tady to tak úplně naplněno nebylo. Pozitivem je také krátká stopáž, během níž se nezačnete nudit. Máte-li děti a chcete si udělat hezký večer, moc lepšího na výběr nemáte. Fajnšmekři se pochopitelně musejí smířit s tím, že původní znění, v němž excelovalo mnoho hvězd, u nás neuslyší.
Synopse: Rozmazlený myšák z lepší společnosti Roddy St. James si užívá status domácího mazlíčka. Když se však v luxusní rezidenci jeho páníčků objeví kanálová krysa jménem Sid a dostane chuť na jeho místo, připraví Roddy ďábelský plán na vetřelcovo vyhoštění. Jenže kdo jinému jámu kopá...
Zajímavost: První počin Aardmanu, který byl kompletně vyrobený na počítačích místo obvyklé plastelíny. Jeho náklady se vyšplhaly na astronomických 149 milionů dolarů a v USA vydělal pouhých jednašedesát a ani zbytek světa mu nepomohl k tomu, aby si na sebe vydělal.

Originální trailer filmu Spláchnutej

Plakát filmu Bratři Bratři (Brødre) (středa 14. 3., ČT2, 22.20 - 00.15)
Drsné a značně depresivní drama z dílny dánské režisérky Susanne Bier uchvátí především svou realističností. Scény z válečného zajetí jsou opravdu hodně nepříjemné a mrazivé. Samozřejmostí jsou perfektní herecké výkony ústřední trojice a výborný scénář pracující s psychologií postav. Citlivá a zároveň nekompromisní režie vůbec nedává tušit, že za ní stojí křehká žena. Na diváka zapůsobí hned několik emocionálně silných momentů a drásavé téma o milostném vztahu, který společně s válkou zničil vazby v jedné rodině. Pro příznivce evropské a speciálně severské kinematografie jednoznačná povinnost.
Synopse: Michael (Ulrich Thomsen) a Jannik (Nikolaj Lie Kaas) jsou bratři. Michael si vybudoval slušnou kariéru v armádě, má hezkou ženu (Connie Nielsen) a dvě dcery. Jannik je úplný opak a vrací se z vězení právě ve chvíli, kdy Michael odjíždí do Afghánistánu, kde záhy padne do zajetí. Po čase je osvobozen a vrací se domů. Jeho život už ale nikdy nebude jako dřív.
Zajímavost: V rámci věrohodnosti a přirozenosti používali všichni herci minimálně make-upu.

Originální trailer filmu Bratři

Plakát filmu Mr. Brooks Mr. Brooks (Mr. Brooks) (středa 14. 3., Nova, 23.05 - 01.20)
Výborný, nenápadný a do značné míry překvapivý kriminální thriller, v němž Kevin Costner po dlouhých let dokázal, že ještě umí hrát. Mnohým pochybovačům vyrazil dech, rozdvojenou osobnost ztvárnil naprosto dokonale a z jeho výkonu jde místy mráz po zádech. Vyrovnaným partnerem je mu i alterego William Hurt. Povedený snímek o brutálním vrahovi a mladíkovi, který se rozhodl jít v jeho stopách, selhává snad jen ve scenáristické lince, která je malinko nedotažená a hlavně přináší úplně zbytečnou postavu vyšetřovatelky v podání Demi Moore, která děj jen zdržuje. Ve výsledku se ale těšte na napínavý film, který skvěle variuje již několikrát viděné téma.
Synopse: Earl Brooks (Kevin Costner) je úspěšný obchodník a milující otec rodiny. V noci se ale proměňuje v nekompromisního vraha, který své oběti sleduje při milování a posléze zabíjí. Jednou však udělá chybu a spatří ho náhodný svědek (Dane Cook), který ale místo toho, aby vše ohlásil policii, chce být přímo při činu. Zvrácený Brooks tak bojuje nejen se svým alteregem Marshallem (William Hurt), které mu neumožňuje s vraždami skoncovat, ale také s novým partnerem a zarputilou policejní inspektorkou (Demi Moore).
Zajímavost: V jednom rozhovoru se Costner prořekl, že uvažuje o dalších dvou pokračováních filmu. Ta ale dosud nebyla, i vzhledem k jeho nevalnému komerčnímu úspěchu, realizována.

Originální trailer filmu Mr. Brooks

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Neill Blomkamp by mohl režírovat Gran Turismo (28.05.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Denis Villeneuve natočí sci-fi o setkání s mimozemšťany (16.12.2021 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Chris Pratt cestuje do budoucnosti ve Válce zítřka (10.07.2021 12:00 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel herec Yaphet Kotto (16.03.2021 15:08 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Téma: série Vetřelec seřazená od nejhoršího k nejlepšímu (05.12.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 80. let (27.06.2020 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let (21.06.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 60. let (13.06.2020 14:30 v Články | Publicistika)
- Bluray recenze: Nabarvené ptáče doprovází dvouhodinový film o filmu (05.06.2020 12:30 v Recenze | Blu-ray)
- Top 10: Nejslavnější horory 80. let (16.11.2019 11:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Sigourney Weaver: herečka bojující s Vetřelci (06.10.2019 08:30 v Články | Publicistika)
- Nová bondovka získala název (20.08.2019 18:48 v Novinky | Zprávy)
- Osmička filmů Jamese Camerona (10.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 30 herců, kteří zemřeli příliš mladí (02.03.2019 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 1. (01.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Všechny filmy Woodyho Allena od nejhoršího po nejlepší - část.2 (18.11.2018 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu