Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Poslední vládce větru

Recenze: Poslední vládce větru

Vydáno: 16.08.2010 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Daniel Patras | foto: 2010 Paramount Pictures

Nový Shyamalanův film otevírá dveře do světa pohádkové fantazie a nabízí monumentální akční podívanou. Je však již poněkolikáté spíše zklamáním. Přes slibný základ v podobě zajímavého příběhu totiž selhává v naprosto základních filmových aspektech.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér a scénárista M. Night Shymalan si řekl, že thrillerů, které mu jdou čím dál tím méně, už bylo dost. K této myšlence zřejmě došel poté, co jednou usedl po bok své dcery k televizi. Dávali tam zrovna její oblíbený animovaný seriál Avatar: The Last Airbender (spojitost s Cameronovým filmem v tom samozřejmě nehledejte) a Shyamalan mu zcela propadl. Stejně jako miliony dalších diváků ve sto dvaceti zemích světa, kam se od roku 2005 doposud rozšířil. Režiséra snímků Šestý smysl, Vyvolený či Znamení tak napadla spásná myšlenka; vytvoření vlastní filmové adaptace tohoto epického fantasy dobrodružství. Jeho osobních Star Wars. A když už, tak samozřejmě hned trilogii. Zachrání právě pohádka jeho upadající kariéru?
Odpověď zní ne. Alespoň ne tato. Shyamalan před diváky staví sebranku dětí, které mají větší zkušenosti s bojovými sporty než s hraním. Ten nejméně zkušený - dvanáctiletý Noah Ringer v roli avatara Aanga - je však paradoxně nejpřesvědčivějším článkem hereckého ansámblu, kterému není těžké opravdu fandit. Asi není náhoda, že dlouho před samotným konkursem pro roli Aanga dostal od kamarádů právě přezdívku Avatar. To sourozenci Katara a Sokka z Jižního kmene vody (ztělesnění Nicolou Peltz a Jacskonem Ratbonem) jsou vrcholem herecké křeče, kterou umocňuje hodně prkenný scénář, jenž skoro působí, jakoby se Shyamalan ještě nenaučil pořádně anglicky.
Situaci ještě zhoršuje český dabing, jemuž se tuzemští diváci v kině nevyhnou. Obzvláště sourozenecká dvojice nutí až k smíchu svým přehnaným vyslovováním všech písmen, například u slov jako "jsem" apod. Směšnost dabingu ještě není ovšem nic proti namlouvacím rituálům Sokka k mladé princezně Yue, jejichž absurdita zakrátko vrcholí tím, že skutečně zafungují. Další z postav, hlavní záporák Zuka, jehož hraje "kluk" z filmu Milionář z chatrče Dev Patel, spíš než záporná postava působí jako takový nezbedný bráška, a tak krom Ringera trochu zachraňují situaci dospělí představitelé Národu ohně.
To, na co snímek zjevně sází, tkví tedy v něčem jiném. Vizuální stránka je - ať si říká kdo chce, co chce - úchvatná. Alespoň ve scénách ze Severního vodního (spíše ledového) kmene a záběrů na moře. Při nich mi až učarovalo, a to na mě opravdu takováto prvoplánová krása zas tak často nezabírá. Vizuální stránku má podporovat i módní 3D, kterého jsem si všiml jenom díky tomu, že jsem (patrně kvůli špatným 3D brýlím) čas od času viděl i rozmazaný původní 2D obraz. Ale zase si říkám: je účelem 3D technologie to, abychom si jí během filmu neustále uvědomovali jako u posledního opusu Jamese Camerona? Není lepší, když jen podporuje celkový vizuální zážitek, byť nevědomky?
Přesně to se ostatně povedlo hudbě Jamese Newtona Howarda, který se konečně zbavil lyrické polohy á la Vesnice a naservíroval patos á la Hans Zimmer. Není to ani nijak zvlášť zajímavé, ani originální, ale působí to dobře. A sem tam se najde i slibná melodie.
Pokud by na vás ani nic z toho nezafungovalo, je tu ještě samotný příběh a prostředí, ve kterém se vše odehrává. Tedy kvalita, za kterou, pravda, může především seriál. První část nás zavádí do fiktivního světa, v němž existují čtyři hlavní národy rozdělené podle čtyř základních elementů - vody, ohně, vzduchu a země. Každý z národů má ve svých řadách několik vyvolených, kteří dovedou se svým živlem zacházet, "ohýbat" ho a používat ho především jako zbraň, respektive štít. Vždy ovšem existoval jeden člověk, který dokázal ovládat živly všechny. Avatar, který mezi národy udržoval stabilitu. Ten však před sto lety záhadně zmizel a od té doby vede mocichtivý Národ ohně válku s jinak mírumilovnými národy ostatními.
Základní esencí celého příběhu jsou tedy opět hrdinové, kteří mají speciální schopnosti. V době boomu komiksových filmů je to již krapet vyčpělá látka, ale v daném prostředí působí překvapivě svěže. První film nabízí jen některé z reálií fiktivního světa a je cítit, že další díly mají ještě hodně co nabídnout (však materiálu z původního seriálu je více než dost). Přestože téměř nic ve filmu pořádně nefunguje, lze tak na nabízeném dobrodružství najít určité kouzlo a celé záležitosti tolerovat její stupiditu, což se mi u předchozích dvou Shyamalanových filmů nepodařilo.
Jestli se skutečně Shyamalan u příběhu Posledního vládce větru zasekne na několik příštích let v jeho pokračováních rozhodnou zřejmě až diváci svou přízní, či nepřízní. Zatím to vypadá na jeden z největších režisérových komerčních úspěchů, takže by se investovaných 150 milionů dolarů mohlo vrátit. Tygrotuleňů a lemuronetopýrů v tržnicích se snad ale nemusíme bát. Pokud dostanou další pokračování zelenou, rád se na ně podívám. Alespoň se od něj nebudu muset zbytečně těšit na nový thriller, protože čekat od Shyamalana návrat ke kvalitám Šestého smyslu, je věc trochu naivní.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • WTF (Coulter, 02.09.2010 10:51) Reagovat

    Tenhle film byl absolutní ztráta času, blbost nad blbosti. WTF roku!!! hodnocení 5/10 je hodně nadsazené :-D osobně bych nedal víc jak 2/10

  • :) (Rover, 02.09.2010 13:00) Reagovat

    Hezký, Daníku...
    asi se na to podívám

  • Hm (Bu., 02.09.2010 18:43) Reagovat

    Já bych tomu dala 1/10, nechápu, jak takovýhle film můžou pustit do kin, naprostá nelogičnost a nesouvislost děje, příšerné herecké výkony, ale co mě dodělalo nejvíc, byl scénář, hlášky typu, "....a pak mi řekli, že Avatar nemůže mít rodinu." ... "Ale proc nemůže mít Avatar rodinu?!" ..."Taky jsem se ptal!" , by dokázalo vyzvracet i pětileté dítě.
    Naprostý pád kdysi geniálního režiséra.

  • Ztráta času (Svaca, 05.09.2010 09:22) Reagovat

    Ja bych tomuhle filmu nedal víc než 2/10...scenář mě místy dostával do křečí...(většinou jsem se smál jediný v celém sále, když se zrovna scénarista snažil navodit lyrickou atmosféru tak pazvláštně, že sem si říkal, jestli nesleduju něco typu Hannah Montana...) ...a také se musím se přidat do skupiny diváků zklamaných 3D technologií...moje 3D verze filmu byla tmavší a trochu ostřejší 2D...ale nic ...teď si jen říkám jestli sem 135 za lístek neměl utratit třeba ve fastfoodu...třeba by to mému zdraví prospělo víc....

  • Děti (;-), 18.06.2011 14:23) Reagovat

    Nevím jak vy ale mě se ten film líbil a dalším milionum lidí taky :-) a vážně nechápu jak tenhle server vůbec vznikl,když recenze píšou malé děti a komentáře k ním ještě menší děti.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Shyamalanův Čas vše prozradil v traileru, samotný film nic víc nenabízí (20.08.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Shyamalan se vrací i s Willisem (01.02.2014 18:26 v Novinky | Zprávy)
- 47 Ronin: první trailer na opulentní samurajské fantasy (24.07.2013 19:37 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Po zániku Země aneb Shyamalanův pokus o návrat mezi elitu (12.06.2013 16:30 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Podfouknutý Shyamalan (03.06.2013 13:44 v Komentáře | Box office)
- Nejhorší film roku natočil Shyamalan (28.02.2011 16:38 v Novinky | Zprávy)
- Jsou známy nominace na nejhorší filmy roku (25.01.2011 11:41 v Novinky | Zprávy)
- Novinky na DVD: 49. týden (05.12.2010 09:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Novinky na Blu-ray: 49. týden (04.12.2010 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 20 ČR: Útok 3D želv (13.09.2010 23:03 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: S tancem do nového školního roku (06.09.2010 22:02 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Konec prázdnin aneb nic nového pod mraky (30.08.2010 21:32 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kajínek utíká i největším akčním hrdinům (23.08.2010 20:25 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu