Box office: Druhý Ghost Rider uhořel při startu

Vydáno: 20.02.2012 07:00 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Před týdnem zažily novinky víkend snů. Tentorát se karta obrátila a všechny tři premiéry končí v poli poražených a na první příčku se vyhoupl thriller Nepřítel pod ochranou. Zklamal druhý Ghost Rider i špionská akce Tohle je válka!.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Jelikož novinky propadly, první dvě příčky zůstaly v rukou premiér z minulého víkendu. Jen si je mezi sebou prohodily. Do čela tak vystoupal akční thriller Nepřítel pod ochranou, kterému parádní čtyřicetiprocentní propad přihrál 24 milionů dolarů na celkových 78 milionů. Se stříbrem se musela smířit romantika Navždy spolu, jež se s 23,6 miliony dolarů zahákla těsně za typického Washingtona. S celkovými 85 miliony a téměř třetinovými náklady mu však dává na frak.
Až bronzová je nejúspěšnější novinka týdne. Že to bude průšvih, se dalo očekávat, přesto Sony doufalo v lepší výsledky. Ghost Rider 2 šel do kin s pověstí ujeté superbéčkové podívané, hodné aury jeho tvůrců - dua Mark Neveldine a (mají na triku dva díly nezaměnitelné akce Zastav a nepřežiješ), ale měl ambice na minimálně třicetimilionový otvírák.
Z 3 147 kin se však přikutálelo pouhých 22 milionů, což zapálenému motorkáři stačilo jen na třetí příčku, přičemž si oproti prvnímu dílu pohoršil o více než polovinu (nutno dodat, že dvojka studio přišla na poloviční náklady). Pokud bude zachován tento trend a i celkové tržby druhého dílu budou poloviční, přijde si komiksárna za 57 milionů na nějakých 110 milionů, což by opět mohlo vést k natočení (ještě levnějšího) pokračování.
Bohužel, podle ohlasů zámořských kritiků se rating PG-13 na oné "ujeté superbéčkovosti" podepsal dost negativním způsobem. Snímek nemůže zaujmout přehnanou brutalitou, sprostá slova neexistují a sex Cage s kýmkoliv je tabu, tudíž zbývá jen nuda, která ještě k tomu prý není tak špatná, aby byla zábavná. Američtí recenzenti snímek hodnotí průměrnou známku 3,7 z deseti.
Bramborová pozice patří úspěšnému 3D dobrodružství Cesta na tajuplný ostrov 2, které si po světě již nasbíralo 132 milionu dolarů a zcela suverénně jde po skalpu svého předchůdce - Cesty do středu Země, který si před čtyřmi lety celosvětově došel pro 240 milionů.
Pátá skončila další neúspěšná novinka, hvězdně obsazená romantická akční komedie Tohle je válka!. Snímek studia Fox za 65 milionů dolarů nahrabal z 3 189 kin pouhých 17,6 milionů dolarů. Špiónský kousek ostříleného rutinéra Josepha McGinty Nichola alias McG, si od kritiků vysloužil jen o chlup přívětivější recenze než Ghost Rider 2. Zatím to vypadá na nějakých 100 milionů celosvětově, což pro Reese Witherspoon v kombinaci s Tomem Hardym a Chrisem Pinem není lichotivé.
Začátek druhé poloviny první desítky okupuje dolarový kombajn Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba 3D, který ale s 65 procentním propadem rychle mizí do ústraní (než ho George Lucas i s celou ságou zase z nějakého "rozumného" důvodu vytáhne - že by 3D BD?).
Následují veleúspěšné found-footage sci-fi Kronika, bodující horor Žena v černém a survival thriller Mezi vlky, před nějž se ještě vklínila novinka z pera a peněženky Hayaa Miyazakiho pohádka The Borrower Arrietty. Ta z 1 522 severoamerických kin nasbírala 6,4 milionů, což je sice mizerné, ale celosvětově má vychvalovaný animák na kontě již 133 milionů, z nichž 110 milionů pochází z Japonska.
Za týden se v kinech utká válečný thriller Act of Valor, teenage thriller Gone, romantická komedie Wanderlust a drama Good Deeds od Tylera Perryho, jenž si pro své věřící ovečky přichystal určitě něco moc dojemného a morálně poučného.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 17.02.2012
  1. Nepřítel pod ochranou 24,0 mil.
  2. Navždy spolu 23,6 mil.
  3. Ghost Rider 2 22,0 mil. (novinka)
  4. Cesta na tajuplný ostrov 2 20,1 mil.
  5. Tohle je válka! 17,6 mil. (novinka)
  6. Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba 7,9 mil.
  7. Kronika 7,5 mil.
  8. Žena v černém 6,6 mil.
  9. The Borrower Arrietty 6,4 mil. (novinka)
  10. Mezi vlky 3,0 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY